Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Scheinin: Turkin poikkeustila ei oikeuta koko Euroopan ihmisoikeus­sopimuksen sivuuttamista

”Jos presidentti Erdoğan kuvittelisi voivansa taannehtivasti muuttaa esimerkiksi vallankaappausyrityksen rikokseksi, se on ehdottomasti kiellettyä.”

Ulkomaat
 
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Turkin hallintoa tukeva mielenosoitus Taksim-aukiolla Istanbulissa keskiviikkona.
Turkin hallintoa tukeva mielenosoitus Taksim-aukiolla Istanbulissa keskiviikkona. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Turkki ilmoitti torstaina jättävänsä noudattamatta Euroopan ihmisoikeussopimusta maahan julistetun poikkeustilan seurauksena.

Maan varapääministeri Numan Kurtulmuş sanoi, että Turkki seuraa asiassa Ranskan esimerkkiä. Ranska julisti poikkeustilan Pariisin viime marraskuun terroristi-iskujen jälkeen, ja maan hallitus ilmoitti, että viranomaisille sen turvin myönnetyt poikkeusvaltuudet saattavat osittain kumota joitain Euroopan ihmisoikeussopimuksessa säädettyjä oikeuksia.

Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin tähdentää, että ihmisoikeussopimus sallii tiettyjen oikeuksien noudattamisesta poikkeamisen poikkeustilassa. Sen sijaan ei ole mahdollista olla noudattamatta koko sopimusta.

Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Martin Scheinin
Martin Scheinin

Esimerkiksi kidutuksen kielto, kuolemanrangaistus ja syrjinnän kielto ovat sellaisia oikeuksia, joita pitää noudattaa myös poikkeustilassa. Myöskään rikosoikeudellisesta laillisuusperiaatteesta ei voi poiketa: ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi.

”Jos presidentti Erdoğan kuvittelisi voivansa taannehtivasti muuttaa esimerkiksi vallankaappausyrityksen rikokseksi, se on ehdottomasti kiellettyä”, Scheinin sanoo.

Poikkeusten pitää aina pysyä välttämättömyyden ja suhteellisuuden rajoissa, mitä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Euroopan neuvoston pääsihteeri ja YK:n ihmisoikeuskomitea tiukasti edellyttävät.

Turkin varapääministeri Kurtulmuşin mukaan poikkeustila voi kestää kuukauden tai puolitoista. Hän sanoi, että tiedustelussa on ollut ”rakenteellisia ja yksilökohtaisia” epäonnistumisia, ja että armeijaa järjestellään par’aikaa uudelleen.

Viime vuonna myös Ukraina ilmoitti, että se lakkaa noudattamasta osaa ihmisoikeussopimuksista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti maahan kolmen kuukauden mittaisen poikkeustilan myöhään keskiviikkona.

UMIT BEKTAS
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kuvattuna Ankarassa keskiviikkona.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kuvattuna Ankarassa keskiviikkona.

Erdoğanin mukaan kyseessä on laillinen menettelytapa. Tarkoituksena on presidentin mukaan etsiä syylliset viikonloppuna tapahtuneeseen vallankaappausyritykseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poikkeustilan myötä presidentillä on mahdollisuus säätää lakeja parlamentin ohi ja rajoittaa kansalaisten oikeuksia tarpeen mukaan.

Erdoğan myös vaati tiukkasanaisesti Yhdysvaltoja luovuttamaan vallankaappauksen suunnittelusta epäillyn Fethullah Gülenin. Erdoğan sanoi Al-Jazeera-kanavalle, että Yhdysvallat tekee ison virheen, jos se ei luovuta Gülenia Turkkiin. Erdoğanin mukaan Turkilla on kaikki tarvittavat todisteet Gülenin yhteydestä vallankaappauksen suunnitteluun.

Lisäksi Erdoğan vihjasi, että muilla valtiolla saattaa olla osuutta vallankaappauksen suunnitteluun. Hän korosti myös, että Turkki säilyy demokraattisena valtiona epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkissa lähes 60 000 ihmistä on joutunut poikkeuksellisen puhdistuskampanjan kohteeksi. Joukkoon kuuluu muun muassa sotilaita, virkamiehiä, tuomareita ja opettajia, joita on pidätetty, erotettu työpaikoiltaan tai pantu toistaiseksi viralta.

Maan hallitus ilmoitti maanantaina, että 7 500 ihmistä on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkki on myös kieltänyt yliopistojen ylempien virkojen haltijoita lähtemästä ulkomaille ja käskenyt jo ulkomailla olevia palaamaan takaisin maahan.

Myös pääsyä mediaan raportoidaan rajoitetun. Euroopan journalistiliitto EFJ:n mukaan pääsy ainakin kahdellekymmenelle uutissivustolle on estetty ja radio- ja televisiokanavien lähetyslupia on peruttu.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier julkaisi Erdoğanin ilmoituksen jälkeen oman lausuntonsa, jossa hän patisti Turkkia pitämään poikkeustilan voimassa vain niin kauan kuin sitä todella tarvitaan.

Lisäksi Steinmeier kehotti maan hallintoa malttiin ja suhteellisuudentajuun vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa. Hän muistutti, että hallituksen tulisi rangaista vain todistettavissa olevista laittomuuksista, ei epäillyistä poliittisista sympatioista.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini sekä laajentumiskomissaari Johannes Hahn puolestaan kehottivat uutistoimisto Reutersin mukaan Turkkia kunnioittamaan lakia sekä ihmisten oikeuksia ja vapauksia.

EU on ”huolissaan” Turkin kehityksestä poikkeustilajulistuksen jälkeen. Mogherini ja Hahn ovat myös kutsuneet hallituksen toimia koulutuksen, oikeuslaitoksen ja median saralla mahdottomiksi hyväksyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat