Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump amerikkalaislehdelle: Yhdysvallat ei välttämättä puolustaisi Baltian maita Venäjän hyökkäykseltä

Presidenttiehdokas antoi The New York Timesin haastattelussa ymmärtää, ettei hänen johtamansa Yhdysvallat olisi itsestäänselvästi sitoutunut Naton perusajatukseen.

Ulkomaat
 
MARK KAUZLARICH / Reuters
Donald Trump republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa keskiviikkona.
Donald Trump republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa keskiviikkona. Kuva: MARK KAUZLARICH / Reuters

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Donald Trump sanoo, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei automaattisesti lähtisi puolustamaan Nato-kumppaneita, kuten Baltian maita, Venäjän hyökkäykseltä. Trump esitti näkemyksensä The New York Times -lehden haastattelussa.

Trump antoi ymmärtää, että hän ei presidenttinä olisi itsestäänselvästi sitoutunut sotilasliitto Naton perusperiaatteeseen yhteisestä puolustuksesta. Yhdysvaltain tuki liittolaisille riippuisi hänen mukaansa siitä, miten nämä ovat satsanneet Natoon.

Trumpilta kysyttiin tilanteesta, jossa Venäjä hyökkäisi Baltian maihin, eli Viroon, Latviaan ja Liettuaan, jotka ovat Naton jäseniä. Trumpin mukaan hänen johtamansa Yhdysvallat osallistuisi puolustamiseen vain, jos Baltian maat ”ovat täyttäneet velvollisuutensa meitä (Yhdysvaltoja) kohtaan”.

”Jos he ovat täyttäneet velvollisuutensa, sitten vastaus on kyllä”, Trump sanoi haastattelussa.

Viron ja Liettuan presidentit kommentoivat Trumpin lausuntoa torstaina, uutistoimisto AFP kertoo.

Viron Toomas Hendrik Ilves sanoi Twitterissä, että hänen maansa täyttää Naton vaatimukset.

”Viro on yksi viidestä Nato-maasta Euroopassa, jotka täyttävät kahden prosentin puolustusmenositoumuksen”, Ilves totesi.

Hän myös korosti, että Viro on taistellut vastalauseitta Naton operaatioissa Afganistanissa.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite puolestaan sanoi toimittajille, ”ettei ole tarpeellista tulkita presidenttiehdokas Trumpin sanoja”. Hän myös totesi Liettuan tietävän, että Yhdysvallat pysyy maan tärkeimpänä kumppanina.

Trump on jo aiemmin esittänyt, että Yhdysvallat maksaa liian suuren osan sotilasliiton kustannuksista. Yhdysvallat on maailman voimakkain sotilasmahti, joten sen rooli on hallitseva myös Natossa.

Yhteinen puolustus on 28-jäsenmaan sotilasliiton perusperiaate. Naton peruskirjan 5 artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata kohtaan tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia kohtaan.

Trump toisti republikaanien puoluekokouksessa ajatuksensa, että hänen ulkopolitiikkansa perusajatus olisi ”Amerikka ensin”.

The New York Timesin haastattelussa Trump sanoi, että Yhdysvaltain pitää ”siivota omat sotkunsa” ennen kuin se yrittää vaikuttaa muiden maiden toimiin. Tämä tarkoittaisi Trumpin mukaan ettei hän painostaisi esimerkiksi Turkkia tai muita autoritaarisesti johdettuja liittolaisia noudattamaan kansalaisoikeuksia.

”Mielestäni meillä ei ole oikeutta luennoida muille. Katso, mitä meidän maassamme tapahtuu. Miten me voimme neuvoa muita ihmisiä, kun ihmiset ampuvat poliiseja kylmäverisesti?” Trump sanoi.

Trumpin ulkopolitiikka poikkeaisi Euroopan suhteen radikaalisti kaikista edeltäjistään toisen maailmansodan jälkeen, arvioi yhdysvaltalaistutkija Daniel S. Hamilton HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken haastattelussa.

”Eurooppa ei enää voisi luottaa Yhdysvaltoihin kuten ennen”, sanoi Hamilton, joka on Johns Hopkinsin yliopiston professori ja transatlanttisista suhteista vastaavan keskuksen johtaja.

Republikaaninen puolue nimitti tällä viikolla Trumpin presidenttiehdokkaakseen. Hän ottaa nimityksen vastaan puheessaan puoluekokoukselle perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat