Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat haluaa takavarikoida The Wolf of Wall Street -elokuvan tuotot – taustalla miljardien talousrikosepäily

Malesialaisesta kehittämisrahastosta keplotelluilla varoilla on kanteen mukaan muun muassa rahoitettu The Wolf of Wall Street -elokuvaa, ostettu ylellisiä kiinteistöjä sekä vuokrattu jahteja ja yksityiskoneita. Malesian hallitus suhtautuu väitteisiin epäillen.

Ulkomaat
 
Paramount Pictures
Martin Scorsesen ohjaama The Wolf of Wall Street ilmestyi vuonna 2013. Sen pääosassa on Leonardo DiCaprio.
Martin Scorsesen ohjaama The Wolf of Wall Street ilmestyi vuonna 2013. Sen pääosassa on Leonardo DiCaprio. Kuva: Paramount Pictures

Yhdysvaltain oikeusministeriö haluaa takavarikoida muun muassa The Wolf of Wall Street -elokuvan tuotot. Vaatimus liittyy laajempaan talousrikosepäilyyn, jossa jopa miljardeja malesialaisen kehittämisrahaston dollareita on mahdollisesti ohjattu vääriin käsiin.

Yhdysvaltain oikeusministeriö nosti keskiviikkona kanteen, jossa vastaajana on The Wolf of Wall Street -elokuva, eli käytännössä tuotantoyhtiö Red Granite Pictures.

Elokuvan rahoittamiseen on kanteen mukaan kanavoitu varoja – uutistoimisto Reutersin mukaan noin sata miljoonaa dollaria – Malesian valtion omistamasta kehittämisrahastosta. Elokuvan tuotantoyhtiön toinen perustaja, malesialainen Riza Aziz, on rahaston perustaneen pääministeri Najib Razakin poikapuoli.

Epäilyistä kerrottiin julkisuudessa jo aiemmin keväällä, kun The Wall Street Journal -lehti uutisoi asiasta. Tuotantoyhtiö on Reutersin mukaan kiistänyt, että rahoitukseen liittyisi sen tietojen mukaan mitään laitonta tai että Aziz olisi tehnyt mitään väärää.

Martin Scorsesen ohjaama The Wolf of Wall Street ilmestyi vuonna 2013. Sen pääosaa esittää Leonardo DiCaprio.

Malesian valtion 1Malaysia Development Berhad -rahasto (1MDB) sijoittaa kehittämisprojekteihin, joiden tuotot käytetään Malesian hyödyksi. Kanteen mukaan rahastosta on kanavoitu jopa miljardeja dollareita muihin tarkoituksiin, kuten uhkapeleihin, ylellisiin kiinteistöihin sekä jahtien ja yksityiskoneiden vuokraamiseen, kertoo CNN.

Yhteensä Yhdysvallat vaatii kanavan mukaan haltuunsa miljardin dollarin arvosta rahaa ja omistuksia. The Wolf of Wall Streetin tuottojen lisäksi niihin kuuluu muun muassa Beverly Hillsissä ja New Yorkissa sijaitsevia arvokiinteistöjä sekä kolme Claude Monet’n ja Vincent van Goghin maalausta.

Useiden liike- ja virkamiesten väitetään ohjanneen rahaston varoja itselleen muun muassa monien amerikkalaispankkien kautta.

”He käyttivät julkista rahastoa henkilökohtaisena pankkitilinään”, Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch syytti tiedotustilaisuudessa CNN:n mukaan.

Lynch on syyttänyt tiedotteessaan vyyhdin osapuolia muun muassa ”varastamisesta” ja ”rahanpesusta”, mutta hänen mukaansa jutussa ei vielä olla nostamassa rikossyytteitä. Omaisuus halutaan kuitenkin takavarikoida mahdollisimman nopeasti. Ministeriön tiedottaja Peter Carr kertoi CNN:lle, että tavoitteena on palauttaa varat niille, jotka ovat olleet kärsijöinä.

Malesian poliittinen johto suhtautuu väitteisiin epäillen. Itsekin kohussa ryvettynyt pääministeri Najib Razak korosti torstaina Reutersin mukaan, että kysymys on siviilikanteesta eikä ketään vastaan ole nostettu rikossyytettä.

Myös Malesian ylin syyttäjä Mohamed Apandi Ali korosti torstaina, ettei väärinkäytöksistä ole todisteita.

Pääministeri Razakin mukaan Malesian hallitus ottaa hyvän hallinnon vakavasti ja aikoo tehdä yhteistyötä tapauksen tutkinnassa.

”Emme halua tehdä mitään johtopäätöksiä ennen kuin prosessi on valmis. Meidän täytyy ensin todentaa faktat”, hän sanoi toimittajille.

Oikaisu pe 22.7. klo 9.16: Mohamed Apandi Alin titteli oli aiemmin käännetty virheellisesti Malesian oikeusministeriksi. Titteli vastaa Malesian ylimmän syyttäjän virkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat