Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA lupaa tutkintaa Syyrian siviiliuhreista – jo yli 70 ihmisen vahvistettu kuolleen ilma-iskussa

Syyrian oppositioryhmittymä vaati ilmapommitusten keskeyttämistä.

Ulkomaat
 
AMMAR ABDULLAH / Reuters
Ilmaiskut aiheuttivat tuhoa Idlibin kaupungissa Syyriassa tällä viikolla. Toisaalla Syyriassa al-Tukharin kylässä kymmeniä siviilejä kuoli ilmaiskussa, joita epäillään kansainvälisen liittouman tekemiksi.
Ilmaiskut aiheuttivat tuhoa Idlibin kaupungissa Syyriassa tällä viikolla. Toisaalla Syyriassa al-Tukharin kylässä kymmeniä siviilejä kuoli ilmaiskussa, joita epäillään kansainvälisen liittouman tekemiksi. Kuva: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Jo yli 70 siviilin on vahvistettu kuolleen Syyriassa ilmapommituksessa, jonka tekijäksi epäillään kansainvälistä Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa.

Isku tehtiin tiistaina jihadistijärjestö Isisin hallitsemaan al-Tukharin kylään lähellä Manbijin kaupunkia Pohjois-Syyriassa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter lupasi myöhään keskiviikkona avointa tutkimusta tapahtumasta.

”Teemme tutkinnan mahdollisista siviiliuhreista, kuten aina teemme, ja olemme avoimia siitä”, Carter sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Al-Tukharin isku saattoi olla eniten siviiliuhreja aiheuttanut liittouman isku Syyriassa, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty. Sen mukaan kuolonuhreja on ainakin 73, mutta määrä voi vielä nousta. Paikallistietojen mukaan uhreja etsitään edelleen raunioista.

Tapahtuneesta raportoineen The Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan siviiliuhrien joukossa on myös lapsia.

Kansainvälisen Isisin-vastaisen liittouman mukaan iskujen kohteena oli al-Tukharin kylässä toiminut Isisin yksikkö.

Syyrian oppositioryhmien liittouma vaati kansainvälistä liittoumaa nyt keskeyttämään ilmaiskunsa. Liittouman johtaja Anas al-Abdahin mukaan tapahtunut viittaa siiten, että koalition toimintatavat ovat puutteellisia operaatioissa asutetuilla alueilla. Al-Abdah ilmaisi vetoomuksensa kirjeessä liittouman ulkoministereille.

Ääri-islamistinen Isis on vajaat kolme vuotta hallinnut ja terrorisoinut laajoja alueita Irakin ja Syyrian pohjoisosissa, jonne se julisti ”islamilaisen kalifaatin”. Viime kuukausina Isis on menettänyt paljon alueitaan.

Yhdysvaltain johtamaan Isisin-vastaiseen liittoumaan kuuluu kaikkiaan 66 maata, myös Suomi. Joukosta vain pienempi osa osallistuu ilma-iskuihin Syyriassa ja Irakissa.

Syyriassa Isisin pommittamiseen osallistuu Yhdysvaltain lisäksi yhdeksän muuta maata: Australia, Bahrain, Kanada, Ranska, Jordania, Saudi-Arabia, Turkki, Britannia ja Arabiemiraatit.

Suomen huomattavin tuki Isisin vastaiselle liittoumalle on koulutusoperaatio Pohjois-Irakissa. Suomi myös rahoittaa jälleenrakennusta, humanitaarista apua ja miinanraivausta Irakissa.

Syyrian kuohunta alkoi kansannoususta presidentti Bashar al-Assadia vastaan maaliskuussa 2011. Tilanne eteni myöhemmin sisällissodaksi, johon on sekaantunut kymmeniä aseryhmiä ja ulkovaltoja. Sodassa on kuollut viiden vuoden aikana noin 280 000 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat