Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt: Molemmat Ukrainan sodan osapuolet syyllistyvät kidutuksiin

Ukrainan viranomaiset ja Itä-Ukrainan kapinalliset ovat pidättäneet siviilejä mielivaltaisesti ja kiduttaneet heitä, ihmisoikeusjärjestöjen raportti kertoo.

Ulkomaat
 
Valentyn Ogirenko / Reuters
Ukrainan tiedustelupalvelu SBU:n sotilas seisoi vankia kuvaavan monitorin vieressä Kiovassa kesäkuussa 2015.
Ukrainan tiedustelupalvelu SBU:n sotilas seisoi vankia kuvaavan monitorin vieressä Kiovassa kesäkuussa 2015. Kuva: Valentyn Ogirenko / Reuters

Sekä Ukrainan viranomaiset ja heitä tukevat aseelliset ryhmät että Itä-Ukrainan kapinalliset ovat ottaneet mielivaltaisesti kiinni siviilejä ja kiduttaneet heitä, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin torstaina julkaistu raportti kertoo.

Raporttia varten on haastateltu 40 ihmistä. Heidän joukossaan on uhreja, näiden perheenjäseniä, silminnäkijöitä ja asianajajia. Yhteensä järjestöt tutkivat 18 tapausta, joista suurin osa tapahtui vuoden 2015 aikana tai vuoden 2016 alussa.

Kiinni otettuja siviilejä molemmat osapuolet ovat epäilleet vakoilusta tai tuesta tai yhteyksistä vastapuoleen.

Kidutus oli tapahtunut esimerkiksi antamalla sähkösokkeja, polttamalla tupakalla ja hakkaamalla, jotta uhri myöntäisi syyllisyytensä.

Ukrainan tiedustelupalvelulla SBU:lla on selvityksen mukaan useita salaisia pidätyskeskuksia. Laittomia pidätyksiä oli tehty sen tiloissa Harkovassa, Kramatorskissa, Izymissä ja Mariupolissa. Pidätykset kestivät kuudesta viikosta 15 kuukauteen.

Joissain tapauksissa oli kyse tahdonvastaisista katoamisista, eli viranomaiset eivät myöntäneet omaisille pidätystä tai suostuneet paljastamaan kiinni otetun olinpaikkaa.

Nyt Harkovan salaisessa pidätyskeskuksessa on raportin mukaan ainakin 16 ihmistä. SBU kiistää järjestöille keskusten olemassaolon ja että se olisi syyllistynyt pahoinpitelyihin.

Itä-Ukrainan kapinalliset eivät vastaa toimistaan kenellekään eikä heitä valvo kukaan, raportissa todetaan.

Kapinalliset ovat ottaneet siviilejä kiinni ja joissain tapauksissa kiduttaneet heitä. Lisäksi paikalliset asukkaat pelkäävät Donetskin ja Luhanskin kapinallisten turvallisuudesta vastaavia ”ministeriöitä”, kuten kapinalliset itse kutsuvat elimiä. Asukkaiden mukaan ne ovat kapinallisten luomista hallintoelimistä vahvimpia.

Mitään todellista oikeuslaitosta alueilla ei ole, joten pidätetyt ovat usein kapinallisten mielivallan varassa.

Molemmat sodan osapuolet olivat kertoneet pidätetyille mahdollisuudesta vapauttaa heidät vanginvaihtojen yhteydessä.

Raportin mukaan on mahdollista, että siviilejä otetaan kiinni mielivaltaisesti, jotta heitä voitaisiin myöhemmin käyttää hyväksi vanginvaihdossa. Pidätykset panttivankien ottamiseksi laskettaisiin sotarikoksiksi.

Kesäkuu oli Ukrainan sodan verisin kuukausi sitten viime vuoden elokuun. Kesäkuussa kuoli 12 siviiliä ja 57 haavoittui.

Sodassa on YK:n mukaan kuollut lähes 9 500 ihmistä, joista 2 000 on siviilejä. Taistelut ovat Minskin sopimuksesta huolimatta kiihtyneet kesällä. Tiistaina Ukraina kertoi, että seitsemän sen sotilasta kuoli ja 14 haavoittui taistelussa kapinallisia vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat