Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin näkemys maailmasta horjuttaisi totuttua järjestystä

Presidenttiehdokkaan ”Amerikka ensin” -politiikka toisi epävarmuutta jo ennestään pillastuneeseen maailmaan, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää.

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Euroopassa on iso sisäinen sotku. Vieressä Venäjä käyttäytyy aggressiivisesti. Onneksi lopulta turvana on Yhdysvallat. Vai onko?

Presidentiksi pyrkivä Donald Trump esitti The New York Timesin tuoreessa haastattelussa, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei välttämättä tulisi puolustamaan eurooppalaisia Nato-liittolaisia Venäjän hyökätessä.

Lausunto ei ole Trumpilta yllättävä. Radikaali se on.

Toteutuessaan Trumpin politiikka horjuttaisi sotilasliitto Naton perusperiaatetta yhteisestä puolustuksesta. Samalla horjuisi keskeinen osa maailmanjärjestystä, joka on kestänyt noin 70 vuotta.

Toisessa maailmansodassa Yhdysvallat tuli Euroopan demokratioiden tueksi fasismia vastaan. Kylmän sodan pitkät vuosikymmenet se torjui Neuvostoliiton ja kommunismin leviämistä. Edelleen Eurooppa luottaa viime kädessä Yhdysvaltoihin turvallisuutensa takaajana.

Kyse ei ole vain sotilastoimista kriisitilanteessa, vaan liittolaisuuden osoituksesta rauhan aikana. Ajatus länsimaiden yhteisöstä perustuu demokratian ja kansalaisoikeuksien arvostukseen. Trumpin visiossa liittolaisuuden ainoa perusta olisi Yhdysvaltain etu.

Juuri näinä aikoina kunnon selkänoja olisi Euroopalle tärkeä. Venäjä toimii arvaamattomasti, ääri-islamistinen terrorismi uhkaa, ja Euroopan laitamilla Ukrainasta Turkkiin ja Lähi-itään on levotonta.

Samaan aikaan Euroopan, tarkemmin sanottuna Euroopan unionin, oma visio on hajanainen. Britannian EU-eroäänestyksen tulos oli vain yksi osoitus jäsenmaissa nousevista poliittisista voimista, jotka suhtautuvat epäilevästi koko unionin mielekkyyteen.

Yhteistä eurooppalaista turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ei tässä menossa ole lähitulevaisuudessa syntymässä.

Yhdysvaltain presidentin näkemys maailmasta vaikuttaa Suomeenkin. Jos Yhdysvallat ei auttaisi hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Viroa, kylmää olisi Suomessakin – riippumatta siitä, kuuluisiko Suomi Natoon vai ei.

Trumpin lausunnossa tuskin on kyse vain vaalipuheista. Epäluulo kansainvälistä yhteistyötä kohtaan on toistunut hänen ”Amerikka ensin” -puheissaan jo vuosia.

Trumpin ulkopolitiikkaa ei kuitenkaan ole perusteltua tuomita etukäteen.

Voi olla, että Trumpista ei tule presidenttiä. Ja vaikka tulisi, todelliset ratkaisut tehdään vasta todellisissa tilanteissa, ja myös kongressilla on sanansa sanottavana Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan. Eikä Yhdysvaltain presidentti Natossakaan ole yksinvaltias.

Joka tapauksessa Trumpin näkemys maailmasta on eri kuin se, mihin Eurooppa on tottunut. Toteutuessaan se lisäisi epävarmuutta jo ennestään pillastuneessa maailmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat