Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin Suomen-suurlähettiläs: Vallankaappaus­yritys aloitettiin nopeasti, koska kaappaajat pelkäsivät paljastuvansa

Poikkeustilaa saatetaan jatkaa kaappausta yrittäneiden löytämiseksi.

Ulkomaat
 
Baz Ratner / Reuters
Turkkilaisisä suri keskiviikkona Ankarassa vallankaappausyrityksessä kuolleen poikansa arkun äärellä.
Turkkilaisisä suri keskiviikkona Ankarassa vallankaappausyrityksessä kuolleen poikansa arkun äärellä. Kuva: Baz Ratner / Reuters

Turkin Suomen-suurlähettilään Adnan Başağan mukaan turkkilaisviranomaiset olivat jo pitkään selvittäneet epäonnistuneen vallankaappausyritykseen osallistuneiden toimia. Turkki syyttää kaappausyrityksestä Yhdysvalloissa omaehtoisessa maanpaossa asuvaa muslimisaarnaajaa Fethullah Güleniä ja tämän seuraajia. Gülen on kiistänyt osallisuutensa kaappausyritykseen.

Başağan mukaan kaappausyritys aloitettiin nopeasti, koska Turkin syyttämä verkosto uhkasi paljastua. Suurlähettiläs arvioi kaappausyrityksen epäonnistuneen muun muassa siksi, että kaappaajilla oli puutteellinen komentoketju.

”He tiesivät, että heidät tullaan eliminoimaan pian. Tätä on jatkunut jo kauan, ja gülenistien suunnitelma on ollut rakentaa valtio valtioon ja jonain päivänä vallata Turkki”, Başağa sanoi lehdistötilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Jo pitkään jatkuneiden tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisten tutkimukset olivat Başağan mukaan syy sille, että tuhatmäärin turkkilaisia pidätettiin pian kaappausyrityksen jälkeen.

”Gülenistit ovat pelkurimaisesti keränneet seuraajia ja verkoston jäsenet ovat toimineet soluina. Heidän kohteitaan ovat olleet ensisijaisesti armeija, mutta myös sisä- ja oikeusministeriö sekä koulutuslaitos.”

Turkki on vaatinut kovasanaisesti Yhdysvaltoja luovuttamaan terroristina pitämänsä Gülenin. Başağan mukaan turkkilaisviranomaisilla on aukottomat todisteet Gülenin osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Turkki toimittaa todisteet Yhdysvaltoihin. Todisteita Gülenin osallisuudesta on saatu kaappausta yrittäneiden sotilaiden kuulusteluista, Başağa sanoo.

Suurlähettilään mukaan Turkissa tilanne on nyt täysin hallituksen hallussa, vaikka maahan on julistettu kolmen kuukauden poikkeustila. Julistus antaa viranomaisille laajemmat toimivaltuudet ja maan johto voi säätää lakeja parlamentin ohi. Poikkeustilaa saatetaan tarpeen tullen myös jatkaa.

Başağa kuitenkin vakuuttaa, ettei Turkki ole luisumassa sekasortoon tai jopa sisällissotaan.

”Jos vallankaappausyritys olisi onnistunut, olisi sisällissota ehkä ollut mahdollinen. Nyt tätä vaaraa ei ole. Kansalaiset ja poliittiset puolueet ovat puolustaneet kansakunnan yhtenäisyyttä. Tämä on hyvä todiste siitä, että olemme nyt turvallisilla vesillä”, Başağa arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat