Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä: Nizzan hyökkääjä sai iskuunsa apua ainakin viideltä ihmiseltä – tekoa suunniteltiin viime vuodesta lähtien

Syytettyjen joukossa on neljä miestä ja yksi nainen. Kolmea heistä syytetään avunannosta murhaan, jonka on tehnyt ”terrorismiin kytkeytynyt ryhmä”.

Ulkomaat
 
ERIC GAILLARD / Reuters
Rantabulevardilla Nizzassa tehdyssä iskussa kuoli 84 ihmistä ja loukkaantui 308. Hyökkäys tapahtui viime torstaina Ranskan juhliessa kansallispäiväänsä.
Rantabulevardilla Nizzassa tehdyssä iskussa kuoli 84 ihmistä ja loukkaantui 308. Hyökkäys tapahtui viime torstaina Ranskan juhliessa kansallispäiväänsä. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Nizzan terrori-iskun tekijä Mohamed Lahouaiej-Bouhlel sai hyökkäyksensä valmisteluun logistista tukea. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters, useat brittimediat sekä The New York Times syyttäjä François Molinsin lausuntoon viitaten.

Syyttäjät ovat voineet Molinsin mukaan vahvistaa ”Mohamed Lahouaiej-Bouhlelin ennalta suunnitellun kuolettavan iskun” lisäksi sen, että hän ”hyötyi avusta rikollisen tekonsa suunnittelussa ja toteuttamisessa”.

Poliisi on pidättänyt iskun valmistelusta viisi ihmistä, ja uutistoimisto AFP kertoi varhain perjantaina, että heitä vastaan on nostettu myös syytteet. Syyttäjänviraston mukaan kolmea heistä syytetään avunannosta murhaan, jonka on tehnyt ”terrorismiin kytkeytynyt ryhmä”. Kahta syytetään aserikoksista.

Syytettyjen joukossa on syyttäjä Molinsin mukaan neljä miestä ja yksi nainen.

Kaksi syytetyistä miehistä on ranskalaistunisialaisia, yksi tunisialainen ja yksi albanialainen. Naisella on sekä Ranskan että Albanian kansalaisuudet, ja hän on syytetyn albanialaismiehen puoliso.

Nuorin, ranskalaistunisialainen syytetty on 22-vuotias. Hän oli aiemmin syyllistynyt ryöstöihin ja huumerikoksiin.

Hänen uskotaan saaneen Lahouaiej-Bouhlelilta tekstiviestin terrori-iskun iltana. Lahouaiej-Bouhlel neuvotteli viestissä aseiden toimittamisesta.

Muut neljä avustajaa ovat 37–42-vuotiaita. Heillä ei ollut rikosrekisteriä.

Kukaan avustajista ei ollut syyttäjän mukaan Ranskan tiedustelupalvelulle ennalta tuttu.

Lahouaiej-Bouhlelin tunteneet ihmiset ovat The Guardianin mukaan sanoneet, että hänessä oli alkanut näkyä viitteitä radikalisoitumisesta vasta viime aikoina.

Lahouaiej-Bouhlelin puhelimesta löytyi kuitenkin syyttäjän mukaan kuvia ja internethakuja, jotka viittaavat siihen, että hän oli suunnitellut iskun tekoa ainakin viime vuodesta lähtien.

Lahouaiej-Bouhlelin tekemät internethaut ovat osoittaneet, että hän oli erityisen kiinnostunut radikalistisista islamistisista liikkeistä.

Lahouaiej-Bouhlelin puhelimesta löytyi viimeisen vuoden ajalta niin ikään tuhansia puheluita ja viestejä syytettyjen avustajien kanssa. Poliisi pääsi heidän jäljilleen juuri Lahouaiej-Bouhlelin puhelinta tutkimalla.

Yhdessä Facebook-viestissä huhtikuussa tunisialaisavustaja kehotti Lahouaiej-Bouhlelia lastaamaan kuorma-autoonsa 2 000 tonnia rautaa. Hän lisäsi viestinsä saatesanoiksi ”vapauta jarrut, ystäväni, ja minä katson”.

Lahouaiej-Bouhlel ajoi Nizzassa kuorma-autolla ihmisjoukkoon Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta. Iskussa kuoli 84 ihmistä, ja poliisi ampui kuoliaaksi 31-vuotiaan Lahouaiej-Bouhlelin, jolla oli sekä Tunisian että Ranskan kansalaisuus.

Hyökkääjän perhe ja ystävät ovat kuvailleet häntä väkivaltaiseksi. Heidän mukaansa Lahouaiej-Bouhlel oli luultavasti mielisairas.

Terroristijärjestö Isis on aiemmin ilmoittanut olevansa vastuussa iskusta. Syyttäjän mukaan ei ole kuitenkaan todisteita siitä, että hyökkääjällä olisi ollut suoria yhteyksiä Isisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat