Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Turkki haluaa nujertaa kriittisyyden myös yliopistoista – määräykset saattavat vaikuttaa myös Suomen yliopistoihin

Turkin tilanne tulee näkymään opiskelijavaihdossa ja tutkimusyhteistyössä, arvioidaan Helsingin yliopistosta.

Ulkomaat
 
Baz Ratner / Reuters
Hallitusta tukeva nuorisojärjestö osoitti mieltään muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin yhdistettyä yliopistohenkilökuntaa vastaan Ankaran yliopiston edustalla torstaina.
Hallitusta tukeva nuorisojärjestö osoitti mieltään muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin yhdistettyä yliopistohenkilökuntaa vastaan Ankaran yliopiston edustalla torstaina. Kuva: Baz Ratner / Reuters

Jokainen joka kyseenalaistaa hallituksen on uhka, ja kuka tahansa, joka asettuu sitä vastaan on maanpetturi. Näin tiivistää Helsingin yliopiston tutkija Halil Gurhanli Turkin hallituksen rajun hyökkäyksen yliopistoja vastaan.

Viimeviikkoisen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki on irtisanonut vauhdilla maan yliopistoista yli 1 500 työntekijää ja pidättänyt heistä kymmeniä.

Yliopistojen työntekijät on asetettu matkustuskieltoon, ja ulkomailla työskentelevät ja lomailevat on kutsuttu takaisin Turkkiin. Hallituksen ohjeiden mukaan yliopistojen pitää elokuun alkuun mennessä listata ne työntekijät, jotka kannattavat ”rinnakkaisvaltiota” ja rangaista heitä.

Turkkilainen Gurhanli on asunut seitsemän vuotta Suomessa. Hänen mukaansa Turkki toimii ilman minkäänlaista lain voimaa.

”Todisteita ei tarvita, vaan kaikki perustuu epäilyihin. Kuka tahansa voidaan pidättää, ja vasta sen jälkeen aletaan etsiä todisteita.”

Gurhanlin mukaan maassa nujerretaan nyt kaikki kriittisyys, kunnes ”yhteiskunnassa ei ole aluetta, joka ei ole politisoitunut”.

[Recep Tayyip] Erdoğan haluaa vastustajansa pois kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta. Vallankaappaus antoi hallinnolle entistä vahvemman oikeutuksen hankkiutua eroon kenestä tahansa, joka ajattelee kriittisesti”, Gurhanli sanoo.

Gurhanli tekee väitöstutkimustaan populismista Turkissa. Erdoğanin hallinnossa se on saavuttanut aivan uudet mittasuhteet, tutkija sanoo. Vihollista etsitään kaikkialta.

Siksi myös yliopistot ovat ymmärrettävä kohde puhdistuksille. Luonteeltaan tieteeseen kuuluu kyseenalaistaminen ja kriittinen tarkastelu, eikä se sovi totalitaariseen valtioon, sanoo Gurhanli.

”Moni yliopistoissa on varmasti kriittinen Erdoğanin hallintoa kohtaan, sillä vain yhden vallitsevan totuuden nieleminen on heille vaikeaa. Mutta samalla hallitus on ottanut yliopistoja haltuun ja perustanut uusia, joiden johtoon se on nimittänyt samanmielisiä henkilöitä. Niissä yliopistoissa moni varmasti kannattaa Erdoğania.”

Gurhanlin mukaan on vain ajan kysymys, milloin hän itsekin joutuu Turkin hallituksen listoille. Kritiikki hallintoa vastaan riittää syyksi.

”Olen arvostellut myös gülenisteja, jotka ovat yhtä lailla mielestäni vaarallisia, mutta ei sekään suojaa minua.”

Suomen ulkoministeriö vahvisti torstaina, että Turkin määräys ei koske Turkin yliopistoissa työskenteleviä suomalaisia. Suomen yliopistoissa olevia turkkilaisia se saattaa koskea.

Helsingin yliopiston kansainvälisten asiain päällikön Markus Laitisen mukaan yliopistossa on vuosittain kymmenisen turkkilaista vaihto-opiskelijaa ja reilut 30 tutkinto-opiskelijaa.

”Olettaisin, että jotain vaikeuksia tulee. Tilanne on epäselvä sen suhteen, ketä kaikkia Turkin määräykset koskevat”, Laitinen sanoo.

Pidemmällä aikavälillä Turkin tilanne tulee Laitisen mukaan varmasti näkymään opiskelijavaihdossa ja tutkimusyhteistyössä.

”Vähintään joillain ihmisillä liikkuminen tulee vaikeutumaan ja se tulee haittaamaan yhteistyötä. Ja puhutaan molemmista suunnista, eli myös Suomesta Turkkiin lähtevistä opiskelijoista.”

Yliopisto odottaa nyt yhteydenottoa turkkilaisilta yhteistyöyliopistoilta sen selvittämiseksi, voivatko ne jatkossa ottaa opiskelijoita vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat