Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö: Suomi on kokoaan suuremmalla panoksella mukana Isisin-vastaisessa operaatiossa

Suomi lähettää Irakiin 50 sotilasta lisää neuvonantotehtäviin.

Ulkomaat
 
Sami Kilpiö
Puolustusministeri Jussi Niinistö
Puolustusministeri Jussi Niinistö Kuva: Sami Kilpiö

Suomi on kasvattamassa rooliaan äärijärjestö Isisin vastaisessa operaatiossa.

Aiemmin Suomi on lähettänyt noin 50 rauhanturvaajaa Pohjois-Irakiin kouluttamaan kurdijoukkoja. Nyt tarkoituksena on lähettää alueelle vielä toiset 50 neuvonantotehtäviin. Uudet joukot toimivat edellisiä lähempänä rintamalinjaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan suomalaisten neuvonantajien siirtäminen rintamalinjan tuntumaan ei vielä aseta joukkoja välittömään vaaraan.

”He keräävät sieltä lähempää kokemusta siitä, mihin tätä koulutustoimintaa pitää kehittää, ja antavat neuvoja”, Niinistö kuvaa.

”Hieman on toki vaarallisempi tehtävä kyseessä, mutta ei mikään taistelutehtävä.”

Niinistö on parhaillaan Yhdysvalloissa Isisin vastaisin koalition kokouksessa. Kokoukseen osallistuvat 28 maan puolustusministerit.

Isisin vastaisen operaation on todettu etenevän suunnitellulla tavalla. Jatkossa koalition tavoitteena on tuhota Isisin päätukikohdat Irakissa ja Syyriassa, estää järjestöä levittäytymästä uusille alueille sekä suojata kotimaita Isisin iskuilta.

Sotilaallisen operaation lisäksi koalition kokouksessa painotetaan jälleenrakentamisen merkitystä Isisiltä vallattavilla alueilla. Suomi on jo luvannut Irakille 10 miljoonaa euroa lisäapua vapautuvien alueiden tukemiseen.

Niinistön mukaan Suomi on saanut positiivista palautetta osallistumisestaan. Hänen mukaansa jälleenrakennustuki ja koulutus- ja neuvonantotehtävät ovat sopiva tapa osallistua koalition toimintaan.

”Suomi on nyt kokoaan suuremmalla panoksella mukana tässä toiminnassa. Minä uskon, että tämä on Suomen kaltaiselle ja kokoiselle maalle riittävä määrä.”

Niinistön mukaan kokouksessa ei ole ollut puhetta siitä, että Suomi osallistuisi jatkossakaan taistelutehtäviin.

Yhdysvallat on kuitenkin pyytänyt Suomelta puolustusmateriaaliaapua. Niinistön mukaan vastaavanlainen pyyntö tuli vuosi sitten, ja tällöin vastaus oli kieltävä. Uusi pyyntö on nyt käsittelyssä.

Ministeri ei tarkenna, millaisesta materiaalista olisi kyse.

”Parempi etten lähde erittelemään, mutta noin yleisellä tasolla se voi olla suojavarusteita, mutta voi olla ihan varaosa-apuakin ja aseita, patruunoita”, hän kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat