Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittääkö Erdoğan nyt itse Turkin seuraavaa vallankumousta?

Turkin vallankaappausyrityksen jälkeiset vastatoimet kertovat kahdesta asiasta: Erdoğan pelkää, että hänen vastustajansa pyrkivät yhä kaatamaan hänet. Toiseksi hän näkee vallankaappausyrityksen mahdollisuutena vaientaa kriittiset äänet.

Ulkomaat
 
BAZ RATNER
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat liehuttivat lippuja Ankarassa keskiviikkona. Erdoğan on kietonut nationalismia ja uskonnollisuutta yhteen politiikassa.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat liehuttivat lippuja Ankarassa keskiviikkona. Erdoğan on kietonut nationalismia ja uskonnollisuutta yhteen politiikassa. Kuva: BAZ RATNER

Sotilaiden vallankaappausyritys epäonnistui Turkissa viikko sitten. Valtaosa kansasta ja kaikki parlamentin puolueet asettuivat yhtenä rintamana puolustamaan demokratiaa.

Vähän kärjistäen seuraava kysymys kuuluu: Yrittääkö nyt vallankumousta presidentti Recep Tayyip Erdoğan?

Vallankaappausyrityksen jälkeen jo 60 000 ihmistä on pidätetty tai siirretty syrjään Turkin armeijasta, oikeuslaitoksesta ja hallinnosta. Erityisen laajasti puhdistukset ovat iskeneet opetukseen: 20 000 opetusministeriön alaista opettajaa tai virkamiestä on menettänyt työnsä.

Torstaina pidätettyjen joukossa oli muun muassa tunnettu ihmisoikeusjuristi ja kolumnisti Orhan Kemal Cengiz. Erdoğanin mukaan puhdistuksia jatketaan yhä.

Torstain vastaisena yönä Turkissa tuli voimaan poikkeustila. Se antaa hallitukselle laajat valtuudet esimerkiksi säätää lakeja parlamentin ohi. Varapääministeri Numan Kurtulmus sanoi, että poikkeustilan perusteella Euroopan ihmisoikeussopimusta ei väliaikaisesti noudateta Turkissa.

Monissa turkkilaisissa poikkeustila herätti synkkiä muistoja sotilasvallankaappauksen jälkeisistä ajoista 1980-luvulla ja kurdisissien PKK:ta vastaan käydyn taistelun verisimmistä vuosista 1990-luvulla.

Toinen varapääministeri, Mehmet Simsek, pyrki hälventämään pelkoja. ”Elämässänne ei tule muuttumaan mikään. Pyydän, olkaa rauhassa”, hän kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Rajut vastatoimet kaappausyrityksen jälkeen kertovat todennäköisesti kahdesta asiasta: Erdoğan pelkää, että hänen vastustajansa pyrkivät yhä kaatamaan hänet. Lisäksi hän näkee vallankaappausyrityksen mahdollisuudeksi sementoida oma valtansa ja vaientaa kriittiset äänet.

Kaappausyritys paljasti, miten hauras Erdoğanin asema itse asiassa on, vaikka hän näyttää olevan vallan huipulla, arvioi Suomen ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta. Se toi esiin myös Turkin pinnan alla vellovan epävakauden.

Alarannan mukaan juonessa oli ilmeisesti mukana suurempi osa armeijaa kuin ensi arvioissa esitettiin. Turkki on jyrkästi jakautunut Erdoğanin vastustajiin ja kannattajiin. Myös armeija paljastui jakautuneemmaksi kuin luultiinkaan.

”Kaappausyrityksen takana näytti olevan suhteellisen laaja juoni, joka keräsi tukea useista osista Turkin armeijaa”, kirjoitti Atlantic Councilin Lähi-itätutkija Aaron Stein.

UMIT BEKTAS
Erdoğan on 13-vuotisen valtakautensa aikana muuttanut Turkkia huomattavasti.
Erdoğan on 13-vuotisen valtakautensa aikana muuttanut Turkkia huomattavasti.

Hallituksen mukaan puhdistukset ja poikkeustila ovat välttämättömiä, jotta edelleen häilyvä uhka Turkin demokratialle saadaan torjuttua.

”Poikkeustila ei ole demokratiaa, lakia ja vapautta vastaan. Päinvastoin, se on julistettu niiden turvaamiseksi”, ulkoministeri Mevlüt Çavusoğlu kirjoitti Twitterissä.

Turkin demokratia on kuitenkin ollut poikkeuksellisessa tilassa jo jonkin aikaa.

Erdoğan on viime vuosina edennyt määrätietoisesti kohti valtiota, jossa valta kasautuu hänen käsiinsä eikä arvostelua sallita. Lehdistönvapautta on kavennettu, arvostelijoita haastettu oikeuteen ja oikeuslaitoksen itsenäisyyttä nakerrettu.

Oikeusvaltion horjumisen myötä ne, jotka eivät Erdoğania kannata, ovat alkaneet tuntea olonsa epämukavaksi ja pelokkaaksi omassa maassaan. Heitä on noin puolet kansasta.

”Emme voi koskaan olla varmoja siitä, että laki suojelee oikeuksiamme”, sanoi mainosalalla työskentelevä Ekin Oğurlu tällä viikolla Istanbulissa.

Kymmenientuhansien ihmisten pidätykset ja potkut tapahtuivat vain päivien kuluttua kaappausyrityksen kukistamisesta.

”On luultavaa, että näitä puhdistuksia oli jo suunniteltu, ja vallankaappausyritys laukaisi pidätykset”, arvioi turkkilainen politiikan tutkija Soner Cağaptay Washington-instituutista.

Erdoğan syyttää vallankaappausyrityksestä vihamiehensä, muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin verkostoa.

Gülenistejä on jo vuodesta 2014 siivottu joukoittain pois valtionhallinnosta.

Tavoitteena saattaa nyt olla vaientaa gülenistien lisäksi muutkin kriittiset äänet.

”Hän heittää todennäköisesti liian laajan verkon ja hyökkää myös liberaaleja, kansalaisyhteiskuntaa ja demokraattista oppositiota vastaan, joka ei ole ollut yhteydessä vallankaappausyritykseen”, Cağaptay ennustaa.

Samalla Erdoğan käyttää tilaisuutta hyväkseen vahvistaakseen entisestään omaa henkilökulttiaan. Istanbulin Taksim-aukiolla on kaappausyrityksen jälkeen iltaisin vyörynyt kaiuttimista kampanjalaulu, jonka keskeinen sisältö on Erdoğanin nimen toistaminen. Monet hänen kannattajistaan vannovat antavansa vaikka henkensä hänen puolestaan.

Erdoğanin kannattajien mielestä vahva Turkki tarvitsee vahvaa johtajaa. Heitä kasvava itsevaltaisuus ei huoleta. Sen sijaan presidentin arvostelu lähentelee heistä maanpetturuutta.

Erdoğan on 13-vuotisen valtakautensa aikana muuttanut Turkkia huomattavasti. Talouskasvu ja vakauden lisääntyminen toivat hänelle laajan kannatuksen. Hän vähensi armeijan vaikutusta politiikkaan ja paransi kurdivähemmistön asemaa valtakautensa alkupuolella.

Hän on sekä lisännyt uskovaisten turkkilaisten oikeuksia että sekoittanut islaminuskoa politiikkaan ennennäkemättömällä tavalla. Hän on myös kietonut islamia ja nationalismia toisiinsa.

Erdoğanin ääneen lausuttu tavoite on lopettaa parlamentarismi Turkissa ja muuttaa perustuslakia niin, että valtiosta tulee presidenttijohtoinen.

”Hän käyttää tätä tilaisuutta laajentaakseen valtaansa”, Cağaptay arvioi.

”Tämä antaisi hänelle enemmän valtaa kuin kenellekään [Turkin tasavallan Mustafa Kemal] Atatürkin jälkeen, ja mahdollisesti tekisi hänestä yhtä vaikutusvaltaisen kuin Atatürk.”

Ulkopoliittisen instituutin Alaranta arvioi, että pitkän aikavälin tavoitteena Erdoğanilla saattaa olla koko Turkin järjestelmän muuttaminen islamistiseksi ja itsevaltaiseksi.

”Saadaanko kaikki kapinamieliala Turkista pois, jos Erdoğan jatkaa valitsemallaan tiellä?” Alaranta kysyy. ”Voi olla, että hän onnistuu. Sitten tuo järjestelmä on sementoitu ja tuntemamme Turkki lopullisesti muutettu valtiona.”

BAZ RATNER
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat liehuttivat lippuja Ankarassa keskiviikkona. Erdoğan on kietonut nationalismia ja uskonnollisuutta yhteen politiikassa.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat liehuttivat lippuja Ankarassa keskiviikkona. Erdoğan on kietonut nationalismia ja uskonnollisuutta yhteen politiikassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat