Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Turkki haluaa nujertaa kriittisyyden myös yliopistoista

Ulkomaat
 

Viimeviikkoisen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki on irtisanonut vauhdilla maan yliopistoista yli 1 500 työntekijää ja pidättänyt heistä kymmeniä.

Yliopistojen työntekijät on asetettu matkustuskieltoon. Ulkomailla työskentelevät ja lomailevat on kutsuttu takaisin Turkkiin.

Hallituksen ohjeiden mukaan yliopistojen pitää elokuun alkuun mennessä listata ne työntekijät, jotka kannattavat ”rinnakkaisvaltiota” eli muslimisaarnaaja Fethullah Güleniä ja rangaista heitä.

Pidemmällä aikavälillä Turkin tilanne tulee näkymään myös Helsingin yliopiston opiskelijavaihdossa ja tutkimusyhteistyössä, arvioi yliopiston kansainvälisten asiain päällikkö Markus Laitinen.

”Olettaisin, että jotain vaikeuksia tulee. Tilanne on epäselvä sen suhteen, ketä kaikkia Turkin määräykset koskevat”, hän sanoo.

”Vähintään joillain ihmisillä liikkuminen tulee vaikeutumaan ja se tulee haittaamaan yhteistyötä. Ja puhutaan molemmista suunnista, eli myös Suomesta Turkkiin lähtevistä opiskelijoista.”

Helsingin yliopistossa on vuosittain kymmenisen turkkilaista vaihto-opiskelijaa ja reilut 30 tutkinto-opiskelijaa.

Helsingin yliopiston turkkilainen tutkija Halil Gürhanli arvioi, että on helppoa ymmärtää, miksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa kohdistaa puhdistuksia nimen omaan yliopistoihin.

Luonteeltaan tieteeseen kuuluu kyseenalaistaminen ja kriittinen tarkastelu, eikä se sovi totalitaariseen valtioon, sanoo Gürhanli.

”[Recep Tayyip] Erdoğan haluaa vastustajansa pois kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta. Vallankaappaus antoi hallinnolla entistä vahvemman oikeutuksen hankkiutua eroon kenestä tahansa, joka ajattelee kriittisesti”, hän arvioi.

”Moni yliopistoissa on varmasti kriittinen Erdoğanin hallintoa kohtaan, sillä vain yhden vallitsevan totuuden nieleminen on heille vaikeaa. Mutta samalla hallitus on ottanut yliopistoja haltuun ja perustanut uusia, joiden johtoon se on nimittänyt samanmielisiä henkilöitä. Niissä yliopistoissa moni varmasti kannattaa Erdoğania.”

Gürhanli on asunut seitsemän vuotta Suomessa. Hänen mukaansa Turkki toimii ilman minkäänlaista lain voimaa.

”Todisteita ei tarvita, vaan kaikki perustuu epäilyihin. Kuka tahansa voidaan pidättää, ja vasta sen jälkeen aletaan etsiä todisteita.”

Gürhanlin mukaan maassa nujerretaan nyt kaikki kriittisyys, kunnes ”yhteiskunnassa ei ole aluetta, joka ei ole politisoitunut”.

Gürhanli tekee väitöstutkimustaan populismista Turkissa. Erdoğanin hallinnossa se on saavuttanut aivan uudet mittasuhteet, tutkija sanoo. Vihollista etsitään kaikkialta.

Gürhanlin mukaan on vain ajan kysymys, milloin hän itsekin joutuu Turkin hallituksen listoille. Kritiikki hallintoa vastaan riittää syyksi.

”Olen arvostellut myös gülenistejä, jotka ovat mielestäni yhtä lailla vaarallisia, mutta ei sekään suojaa minua.”

Suomen ulkoministeriö vahvisti torstaina, että Turkin määräys ei koske Turkin yliopistoissa työskenteleviä suomalaisia.

Suomen yliopistoissa olevia turkkilaisia se saattaa koskea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat