Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä: Nizzan hyökkääjä sai apua terrori-iskuunsa

Poliisi on pidättänyt viisi ihmistä, joita syytetään avusta iskun valmistelussa ja toteuttamisessa.

Ulkomaat
 
ERIC GAILLARD / Reuters
Rantabulevardilla Nizzassa tehdyssä iskussa kuoli 84 ihmistä ja loukkaantui 308. Hyökkäys tapahtui viime torstaina Ranskan juhliessa kansallispäiväänsä.
Rantabulevardilla Nizzassa tehdyssä iskussa kuoli 84 ihmistä ja loukkaantui 308. Hyökkäys tapahtui viime torstaina Ranskan juhliessa kansallispäiväänsä. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Nizzan terrori-iskun tekijä Mohamed Lahouaiej-Bouhlel sai hyökkäyksensä valmisteluun logistista tukea. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters, useat brittimediat sekä The New York Times syyttäjä François Molinsin lausuntoon viitaten.

Syyttäjät ovat voineet Molinsin mukaan vahvistaa ”Mohamed Lahouaiej-Bouhlelin ennalta suunnitellun kuolettavan iskun” lisäksi sen, että hän ”hyötyi avusta rikollisen tekonsa suunnittelussa ja toteuttamisessa”.

Poliisi on pidättänyt iskun valmistelusta viisi ihmistä. Heidän joukossaan on syyttäjä Molinsin mukaan neljä miestä ja yksi nainen.

Kaksi avustamisesta syytetyistä miehistä on ranskalaistunisialaisia, yksi tunisialainen ja yksi albanialainen. Naisella on Ranskan ja Albanian kansalaisuudet, ja hän on syytetyn albanialaismiehen puoliso.

Nuorin syytetty on 22-vuotias. Hän oli aiemmin syyllistynyt kuuteen pieneen rikokseen huhtikuun 2013 ja toukokuun 2015 välillä.

Muut neljä avustajaa ovat 37–42-vuotiaita. Heillä ei ollut rikosrekisteriä.

Kukaan avustajista ei ollut syyttäjän mukaan Ranskan tiedustelupalvelulle ennalta tuttu.

Lahouaiej-Bouhlelin tunteneet ihmiset ovat The Guardianin mukaan sanoneet, että hänessä oli alkanut näkyä viitteitä radikalisoitumisesta vasta viime aikoina.

Lahouaiej-Bouhlelin puhelimesta löytyi kuitenkin syyttäjän mukaan kuvia ja internethakuja, jotka viittaavat siihen, että hän oli suunnitellut iskun tekoa ainakin viime vuodesta lähtien.

Puhelimesta löytyi viimeisen vuoden ajalta myös lukuisia viitteitä puheluista ja tekstiviesteistä syytettyjen avustajien kanssa.

Lahouaiej-Bouhlelin ajoi Nizzassa kuorma-autolla ihmisjoukkoon Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta. Iskussa kuoli 84 ihmistä, ja poliisi ampui kuoliaaksi 31-vuotiaan Lahouaiej-Bouhlelinin, jolla oli sekä Tunisian että Ranskan kansalaisuus.

Terroristijärjestö Isis on aiemmin ilmoittanut olevansa vastuussa iskusta. Syyttäjän mukaan ei ole kuitenkaan todisteita siitä, että hyökkääjällä olisi ollut suoria yhteyksiä Isisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat