Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomusaktiivit republikaanien kokouksessa: ”Donald Trump on kuin Hannu Karpo”

Kokoomusaktiivit tulivat Clevelandiin omilla rahoillaan.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski / HS
Kokoomusaktiivit Ville Sipiläinen (vas.) ja Antti Ahonen Clevelandin keskustassa. Kyltissä toivotetaan valitsijamiehet ja vieraat tervetulleiksi kaupunkiin.
Kokoomusaktiivit Ville Sipiläinen (vas.) ja Antti Ahonen Clevelandin keskustassa. Kyltissä toivotetaan valitsijamiehet ja vieraat tervetulleiksi kaupunkiin. Kuva: Laura Saarikoski / HS

Cleveland

”Jotkut käyvät festareilla, toiset tulevat puoluekokoukseen”, sanoo espoolainen kokoomusaktiivi Ville Sipiläinen, 29, Clevelandissa.

Sipiläinen ja hämeenlinnalainen kokoomuskollega Antti Ahonen, 38, matkustivat republikaanien puoluekokoukseen omalla kustannuksellaan.

Sisäänpääsyliput järjestyivät amerikkalaisen poliitikkotutun kautta, asunto Airbnb:stä. Miehet seisovat siisteissä puvuissa keskellä Clevelandin helteistä pääkatua, ja hikeä pukkaa.

Mitä ajattelee kokoomuspoliitikko veljespuolueen presidenttiehdokkaasta?

”Onhan tämä meno aika vauhdikasta ja hullua”, Sipiläinen sanoo. ”Se oli yksi tärkeä syy tulla tänne. Suomesta käsin on niin vaikea ymmärtää, mikä Donald Trumpin massaliike on.”

Kyse on samasta poliittisesta populismista kuin Euroopassa, miehet päättelevät. Se vetoaakin samoihin ihmisiin, työväestöön ja pienyrittäjiin.

”Trump on vähän niin kuin Yhdysvaltain politiikan Hannu Karpo, joka toimii asuntovaunupuistojen unohdetun kansan äänitorvena”, sanoo Ahonen.

Nuoremmille lukijoille tiedoksi, että Karpolla on asiaa -televisio-ohjelma kertoi tunteisiin vetoavasti ihmisten traagisista kohtaloista. Tyylilaji oli sosiaaliporno.

Sipiläistä ja Ahosta ihmetyttää, kuinka paljon ruutia puoluekokouksessa pantiin demokraatti Hillary Clintonin mustamaalaamiseen ja Trumpin perheen esittelyyn.

”Olisi aika erikoista, jos kaikki Sauli Niinistön sukulaiset marssitettaisiin Suomessa lavalle”, Sipiläinen sanoo.

Yhdysvalloista voi kuitenkin löytyä myös tuliaisia. Aiemmin kokoomusnuoret kopioi idean kampanjoida suurten nimikylttien ja lyhyiden iskulauseiden kanssa. Tällä kertaa vaikutuksen teki puoluekokouksen ammattimainen sosiaalisen median tiimi.

”Suomen politiikka on vielä herttaisen kotikutoista”, Sipiläinen sanoo.

Trumpiin kokoomuslaiset suhtautuvat varauksella. Ahosen on helppo hyväksyä Trumpin talouspolitiikka, joka tähtää yritysverotuksen keventämiseen. Sen sijaan tämän ulkopoliittiset ajatukset kuulostavat oudoilta.

Vladimir Putinin ymmärtäminen poikkeaa republikaanien perinteisestä, tiukasta linjasta Venäjän suhteen”, Ahonen sanoo.

Trump sanoi myös The New York Times -lehden haastattelussa, että puolustaisi Baltian maita Venäjän hyökkäykseltä vain, jos katsoisi näiden ”täyttäneen velvoitteensa” Natoa kohtaan.

Ahonen ja Sipiläinen olivat kuitenkin päässeet vaihtamaan pari sanaa varapresidenttiehdokas Mike Pencen kanssa. Hän oli sanonut suomalaisille, että Eurooppa on Yhdysvalloille tärkeä.

”Jos Trump valitaan, toivottavasti hallinnossa on Eurooppa-myönteisiä henkilöitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat