Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump vetosi puheessaan amerikkalaisten pelkoihin: Väkivalta loppuu, kun minut valitaan presidentiksi

Syy turvattomuuteen on Trumpin mukaan selvä: nykyhallinto ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton.

Ulkomaat
 
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Republikaanien puoluekokouksessa puhunut presidenttiehdokkaaksi valittu Donald Trump syytti suoraan Hillary Clintonia valehtelusta ja korruptiosta. Kuva: Reuters, editointi: Tomi Peurakoski.

Cleveland

”Kun minä vannon virkavalan ensi vuonna, palautan lain ja järjestyksen maahamme. Uskokaa minua.”

Näin lupasi miljardööri Donald Trump perjantaiaamuna Suomen aikaa puheessa, jossa hän otti vastaan republikaanien presidenttiehdokkuuden Clevelandissa. Puheessaan hän maalasi synkän kuvan kriisissä olevasta maasta, jonka rauhantahtoisia kansalaisia uhkaavat terrorismi ja kaduilla vaeltavat rikolliset siirtolaiset.

”Meistä tulee antelias ja lämmin maa. Mutta meistä tulee myös lain ja järjestyksen maa”, Trump sanoi.

Trumpin mukaan terrorismi ja hyökkäykset poliisia kohtaan ”uhkaavat elämäntapaamme”. Poliitikko, joka ei ymmärrä tätä, ”ei ole pätevä johtamaan maatamme”.

”Minä sanon teille kaikille: Rikollisuus ja väkivalta, joka koettelee kansakuntaamme, loppuu pian. [Presidentin virkaanastujaispäivänä] 20. tammikuuta 2017 turvallisuus palautetaan”, Trump sanoi hurraavalle yleisölle.

Syy turvattomuuteen on Trumpin mukaan selvä: nykyhallinto ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton.

”Meillä ei ole varaa olla enää niin poliittisesti korrekteja”, Trump sanoi. Hänen mukaansa rikollisuus on nousussa ja ”liki 180 000 luvatonta siirtolaista, joilla on rikosrekisteri ja jotka on määrätty karkotettavaksi, vaeltavat tänä iltana vapaina uhkaamassa rauhantahtoisia kansalaisia.”

Yleisö buuasi. ”Rakenna muuri! Rakenna muuri!”, sali alkoi huutaa.

Puoluekokoukseen oli aiemmin kutsuttu puhumaan vanhempia, joiden lapset olivat joutuneet luvattomien siirtolaisten rikosten uhriksi. Trump jatkoi samalla linjalla kertomalla 21-vuotiaasta naisesta ja täyden kympin oppilaasta, jonka luvaton siirtolainen surmasi Nebraskassa.

”Tämä uskomaton tytär oli jälleen yksi amerikkalainen, jonka elämä ei ollut suojelun arvoinen. Yksi uhrattu lapsi lisää avoimien rajojen alttarilla”, Trump sanoi.

Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Donald Trump piti kovasanaisen puheen maahanmuutosta republikaanien puoluekokouksessa perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hän uhosi edelleen rakentavansa suuren muurin rajalle estääkseen laittoman maahantulon. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.

Lisäksi valtionvelka on kasvanut, kotitalouksien keskitulot laskeneet, infrastruktuuri murenee, mustat lapset elävät köyhyydessä ja mustat nuoret ovat työttöminä, Trump luetteli. Ulkopolitiikassa amerikkalaiset ovat joutuneet kestämään nöyryytyksiä ”yksi toisensa jälkeen”: Iranin, Libyan ja Syyrian suhteen on tehty hirveitä virheitä; Egyptissä, Irakissa ja Lähi-idässä menee huonosti.

”Yhdysvallat on vähemmän turvallinen ja maailma vähemmän turvallinen kuin silloin, kun presidentti Obama pani Hillary Clintonin vastuuseen Yhdysvaltain ulkopolitiikasta”, Trump jatkoi.

”Vangitkaa hänet, vangitkaa hänet!” huusi yleisö.

Trumpin mukaan myös demokraattisenaattori Bernie Sanders pani merkille Clintonin huonon vaiston ja arviointikyvyn. Tällä Trump kosiskeli pettyneitä sandersilaisia omiin riveihinsä.

”Ennen vuotta 2009, ennen Hillarya, Isistä ei edes ollut olemassa”, Trump sanoi. Nyt Lähi-itä on kaaoksessa ja tilanne on ”pahempi kuin koskaan aikaisemmin”.

”Tämä on Hillary Clintonin perintö: kuolema, tuho, terrorismi ja heikkous”, Trump julisti.

Sen sijaan hän, Donald Trump, lupasi torstaina tarjota Yhdysvalloille uuden tien. Sen ansiosta amerikkalaiset saavat takaisin muiden kansojen kunnioituksen.

”USA, USA, USA”, huusi yleisö.

”Amerikkalaisuus, ei kansainvälisyys, tulee olemaan meidän viestimme. Amerikkalaiset ovat jälleen etusijalla”, Trump sanoi.

”Päivä sen jälkeen kun vannon virkavalani, amerikkalaiset heräävät maassa, jossa noudatetaan Yhdysvaltain lakeja. Olemme huomaavaisia ja ymmärtäväisiä kaikille. Mutta suurinta myötätuntoa tunnen omia kärsiviä kansalaisiani kohtaan.”

Miljoonia työpaikkoja palaa Yhdysvaltoihin, biljoonien dollarien verran uutta vaurautta syntyy, Trump lupasi. Naapurustoista tulee turvallisia, rajoista myös. Muuri rakennetaan, kuri ja järjestys palaavat. Huonot kauppasopimukset neuvotellaan uusiksi, teollisuus palautetaan kunniaan ja eturyhmien korruptoiva valta murskataan.

”Minä olen teidän äänenne”, Trump lupasi.

Trump sanoi uskovansa, että liittovaltio FBI:n tutkimukset paljastivat vain osan niistä rikoksista, joihin Clinton on oikeasti syyllistynyt. Hän väitti, että ulkoministeri olisi saanut itselleen miljoonia dollareita kauppasopimuksista, eturyhmiltä ja muilta mailta. Se, että Clintonia ei ole tuomittu, kertoo korruption syvyydestä.

”Kukaan ei tunne järjestelmää paremmin kuin minä, joten minä yksin voin korjata sen.”

Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Donald Trump lupasi republikaanien puoluekokouksessa pitämässään puheessa turvata poliisin työn sekä palauttaa kaduille lain ja järjestyksen. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.

Trump osoitti sanansa myös seksuaalivähemmistöille, joita hän lupasi suojella ”vihamieliseltä ulkomaiselta ideologialta”, ja mustille ja latinoille, jotka kärsivät köyhyydestä ja työttömyydestä. Nämä ryhmät ovat tähän asti suosineet mielipidemittausten mukaan ylivoimaisesti demokraatteja.

”Me aiomme voittaa Isisin barbaarit, ja me aiomme voittaa heidät selvästi”, Trump sanoi.

Yleisössä näkyi myös hollantilaisen Vapauspuolueen perustaja Geert Wilders, joka tunnetaan maahanmuuton vastustajana. Politico-lehden mukaan Wilders tuli Clevelandiin osallistuakseen Trumpia tukevien seksuaalivähemmistöjen mielenilmaukseen.

Trumpin mukaan nykyinen vastuuton presidentti on vain jakanut kansaa ihonvärin perusteella, mikä on tehnyt Yhdysvalloista vaarallisemman kaikille. Trumpin aikana kaikkia lapsia puolustetaan ja suojellaan tasa-arvoisesti. Yhdysvaltain armeijaa kasvatetaan ja maat, joita Yhdysvallat nyt puolustaa ”massiivisen tappiollisesti”, joutuvat maksamaan reilun osuuden.

Trump huomautti kuitenkin, että puolustusliitto Naton suunnitelma ohjata lisää rahaa on ”askel oikeaan suuntaan”.

Trumpin mukaan Yhdysvaltoihin ei haluat pakolaisia Syyrian kaltaisista maista, joissa pesii terrorismi.

”Me emme halua heitä maahamme. Haluan ottaa tänne vain ihmisiä, jotka rakastavat amerikkalaisia.”

On aika näyttää, että Amerikka on palannut – ”isompana, parempana ja vahvempana kuin koskaan aiemmin”, Trump julisti. Hän on itse ansainnut miljardeja, ja nyt hän aikoo tehdä myös Amerikasta rikkaan.

”Teemme Amerikasta taas vahvan. Teemme Amerikasta taas ylpeän. Teemme Amerikasta taas turvallisen. Teemme Amerikasta taas suuren”, hän lupasi ennen kuin katosta riippuvat ilmapallopussit päästettiin satamaan hurraavan yleisön päälle.

BRIAN SNYDER / Reuters
Donald Trumpin presidenttiehdokkuus sai sinetin, kun hän varhain perjantaina Suomen aikaa republikaanien puoluekokouksessa suostui asettumaan ehdolle.
Donald Trumpin presidenttiehdokkuus sai sinetin, kun hän varhain perjantaina Suomen aikaa republikaanien puoluekokouksessa suostui asettumaan ehdolle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat