Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cruzin kosto, Melania Trumpin puhe ja poliisioperaatio – nämä muistetaan republikaanien puoluekokouksesta

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski seurasi koko viikon republikaanien puoluekokousta. Hän listaa asiat, jotka poikkeuksellisesta kokouksesta muistetaan.

Ulkomaat
 
Melania Trumpin epäillään plagioineen Michelle Obaman puhetta vuodelta 2008
Melania Trumpin epäillään plagioineen Michelle Obaman puhetta vuodelta 2008
Melania Trump piti maanantai-iltana puheen republikaanien puoluekokouksessa. Ainakin osa hänen puheestaan näyttää olevan plagioitu Michelle Obaman puheesta vuodelta 2008. Kuva: CNN.

Cleveland

Republikaanien puoluekokous Clevelandissa oli tänä vuonna poikkeuksellinen, kuten koko vaalikampanja. Presidenttiehdokas Donald Trumpin puheen lisäksi nämä viisi yllätystä muistetaan kokouksesta jälkikäteen:

Ted Cruzin kosto. Yhdysvaltain politiikassa on vielä rajoja, joita ei voi ylittää. Esivaalien aikana Donald Trump antoi ymmärtää, että kilpakumppani Ted Cruzin isä oli sekaantunut presidentti John F. Kennedyn salamurhaan. Keskiviikkona Cruz kosti. Hän nousi puoluekokouksen lavalle parhaaseen katseluaikaan, luennoi säädyllisestä käytöksestä ja kehotti kaikkia äänestämään ”omantunnon mukaan” – ei siis Trumpia, kuten yleisö odotti. ”Minulla ei ole tapana kannattaa ehdokkaita, jotka loukkaavat vaimoani ja isääni”, Cruz sanoi seuraavana päivänä. Sali buuasi, mutta jotkut saattoivat olla mielissään, että joku näytti Trumpille.

Melania Trumpin puhe. Donald Trumpin puoliso, entinen malli Melania Trump piti maanantaina tunteikkaan puheen, jossa hän korosti lapsuudenperheensä häneen iskostamia arvoja. Paitsi että ne olivat Michelle Obaman arvoja. Trumpien puheenkirjoittaja myönsi, että hän oli kopioinut lauseita Michelle Obaman demokraattien puoluekokouksessa pitämästä puheesta. The New York Times -lehden mukaan Melania Trump oli tuonut Michelle Obaman puheen haamukirjoittajan nähtäväksi, koska ihailee nykyistä presidentin puolisoa.

Hillary Clintonin oikeudenkäynti. New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, entinen syyttäjä, järjesti tiistaina puoluekokoussalissa Hillary Clintonin oikeudenkäynnin. Siinä entinen ulkoministeri tuomittiin poissaolevana ulkopolitiikan virheistä ja luonteen heikkouksista. ”Syyllinen vai syytön?” Christie huusi yleisölle. ”Syyllinen!” yleisö mylvi. ”Sulkekaa hänet vankilaan!” Tunnelma salissa oli niin hurja, että jos Clinton olisi ollut paikalla, moni olisi varmasti ollut valmis panemaan täytäntöön tuomioita omin käsin.

Tyhjät tuolit. Etukäteen kohistiin enemmän siitä, kuka jää pois kuin siitä, kuka tulee paikalle. Pois jättäytyivät republikaanien kaksi entistä presidenttiä, kaksi entistä presidenttiehdokasta, liuta senaattoreita ja Ohion kuvernööri John Kasich, jonka maaperällä puoluekokous pidettiin. Syyt poissaoloihin olivat paljonpuhuvia: yksi aikoi kierrellä kotikulmillaan katsomassa palavia roskiksia. Toisella oli kalaretki, ja kolmannelle tuli tarve retkeillä Grand Canyonilla samaan aikaan. Puoluekokoushallin yläparvilla oli kolmena iltana neljästä satoja tyhjiä istuimia. Vasta Trumpin puhe veti koko katsomon täyteen.

Valtava poliisioperaatio. Poliisi oli käynyt etukäteen tunnettujen mielenosoittajien kotona ehdottamassa, että nämä pysyisivät puoluekokouksen aikana kotona. Clevelandin keskustassa olikin lopulta enemmän poliiseja kuin protestoijia, ja mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti. Edes ruotsalaistoimittajan omena ei läpäissyt turvatarkastusta. ”Areenalle ei saa tuoda mitään, mitä voi heittää”, oli turvamiehen selitys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat