Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin presidentti Reutersille: Poikkeustilaa voidaan pidentää

Presidentti Erdoğan sanoo, että Turkin tiedustelussa on ollut aukkoja, mutta vallankaappausyrityksen jälkeen ollaan valppaampia.

Ulkomaat
 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että keskiviikkona julistettua poikkeustilaa voidaan pidentää. Erdoğan puhui uutistoimistolle torstai-iltana palatsissaan Ankarassa.

Turkkiin julistettiin kolmen kuukauden poikkeustila viime viikonlopun epäonnistuneen vallankaappausyrityksen seurauksena. Erdoğan sanoo Reutersille, että poikkeustilan jatkamiselle ole mitään estettä, vaan sitä voidaan Ranskan tapaan pidentää esimerkiksi uusilla kolmella kuukaudella.

”Poikkeustila ei ole ulkonaliikkumiskielto. Ihmiset kulkevat edelleen kadulla hoitamassa omia asioitaan ja jatkamassa päivittäistä elämäänsä”, Erdoğan sanoo.

Ranskassa poikkeustila tuli voimaan marraskuun terrori-iskujen jälkeen, minkä jälkeen sitä on jatkettu kaksi kertaa. Taustalla on maahan kohdistuva terroriuhka.

Uusi vallankaappausyritys olisi Erdoğanin mielestä mahdollinen, mutta ei helppo, koska viranomaiset ovat hänen mukaansa nyt tarkkaavaisempia.

”On selvää, että tiedustelussamme oli merkittäviä aukkoja ja puutteita. Ei ole järkeä yrittää piilotella tai kiistää sitä”, hän sanoo Reutersille.

Maan armeijan rakennetta aiotaan Erdoğanin mukaan järjestellä uudelleen lyhyen ajan sisällä. Presidentti ei avannut tarkemmin, millaisia muutoksia on suunnitteilla, mutta hänen mukaansa armeija saa ”uutta verta”.

Turkkiin julistettu poikkeustila antaa presidentille valtuuksia säätää lakeja parlamentin ohi ja tarvittaessa rajoittaa kansalaisten oikeuksia.

Reutersin haastattelussa Erdoğan antoi ymmärtää, että yksi poikkeustilan tavoitteista on imaami Fethullah Gülenin kannattajien nujertaminen Turkissa. Turkki syyttää vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa Gülenia, joka on itse kiistänyt syytökset.

Erdoğanin mukaan Gülenin perustamaa liikettä tullaan kohtelemaan ”taas yhtenä separatistisena terroristijärjestönä”.

Erdoğan on korostanut, että Turkki säilyy vallankaappausyrityksen jälkeenkin demokraattisena valtiona. Muun muassa yliopistoihin ja oikeuslaitokseen kohdistuneet toimet ovat kuitenkin herättäneet länsimaissa huolta. Torstaina Turkki ilmoitti, että Euroopan ihmisoikeussopimusta voidaan jättää noudattamatta poikkeustilan vuoksi.

Turkissa on aiemmin tällä viikolla pantu toimeen laajoja puhdistuksia. Kymmeniätuhansia ihmisiä, muun muassa sotilaita, poliiseja, tuomareita, opettajia ja virkamiehiä, on pidätetty, erotettu tehtävistään tai asetettu tutkinnan kohteeksi.

Muun muassa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja laajentumiskomissaari Johannes Hahn ovat kehottaneet Turkkia kunnioittamaan lakia ja ihmisoikeuksia. Esimerkiksi viikonloppuna julkisuudessa mainittu kuolemanrangaistuksen palauttaminen perustuslakiin olisi Mogherinin mukaan este Turkin jäsenyydelle unionissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat