Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin puhe vilisi virheitä ja puolitotuuksia

Republikaanien puoluekokouksessa Donald Trump valikoi tilastoja esittääkseen Yhdysvallat rikollisaallon uhrina ja luhistuvana taloutena.

Ulkomaat
 
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Donald Trump lupasi republikaanien puoluekokouksessa pitämässään puheessa turvata poliisin työn sekä palauttaa kaduille lain ja järjestyksen. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.

Torstaina republikaanien puoluekokouksessa puolueen presidenttiehdokkaaksi nimitetty Donald Trump lupasi puheessaan palauttaa lain ja järjestyksen Yhdysvaltoihin. Hän väitti, että maata uhkaavat lisääntyvä rikollisuus ja hallitsematon maahanmuutto. Hän syytti istuvaa presidenttiä Barack Obamaa talouden taantumisesta ja väitti vastaehdokastaan Hillary Clintonia rikolliseksi.

Väitteidensä tueksi Trump esitti faktoja ja lukuja, mutta kuinka hyvin ne pitävät vettä?

Rikollisuus

”Murhat lisääntyivät 17 prosenttia Yhdysvaltojen 50 suurimmassa kaupungissa. Se on suurin lisäys 25 vuoteen. Maamme pääkaupungissa murhat lisääntyivät 50 prosenttia, Baltimoressa lähes 60 prosenttia.”

Valikoimalla faktansa Trump saa tilanteen näyttämään todellista synkemmältä. Murhien prosenttimääräinen nousu suurkaupungeissa näyttää hyytävältä, mutta johtuu siitä, että murhia on useiden vuosien ajan ollut historiallisen vähän, uutistoimisto AP kertoi. Samoissa 50 kaupungissa murhattiin vuonna 1991 kaksinkertaisesti ihmisiä viime vuoteen verrattuna.

”Nykyhallinnon leikkaukset poliisitoimintaan ovat kääntäneet nurin vuosikymmenten edistyksen rikollisuuden vähentämisessä.”

AP:n mukaan Barack Obaman presidenttikaudella poliisitoimintaan on ohjattu historiallisen paljon lisärahoitusta.

Politiikan faktojentarkistukseen erikoistunut Politifact-sivusto totesi Trumpin lausunnot rikollisuuden kasvusta ylipäätään pötypuheeksi. Liittovaltion poliisin FBI:n tilastojen mukaan sekä omaisuus- että väkivaltarikokset ovat vähentyneet melko tasaisesti koko 2000-luvun ajan.

Viime vuoden alustavat luvut näyttävät prosentin verran kasvua väkivaltarikoksissa ja raiskauksissa maanlaajuisesti, mutta tästä ei vielä voida vetää johtopäätöksiä trendistä. Lisäksi tilastoissa on valtavia eroja eri osavaltioiden ja suurkaupunkien välillä.

”Virantoimituksessa kuolleiden poliisien määrä on lisääntynyt lähes 50 prosenttia verrattuna samaan aikaväliin viime vuonna.”

Raa’at poliisisurmat Dallasissa ja Baton Rougessa ovat kuohuttaneet Yhdysvaltoja, mutta tilastojen mukaan poliiseja on kuollut vain muutama prosentti enemmän kuin viime vuonna. Lisäksi poliiseja kuolee työssään Yhdysvalloissa ylipäätään vähemmän kuin vuosikymmeniin, AP totesi.

Siirtolaisuus
Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Donald Trump piti kovasanaisen puheen maahanmuutosta republikaanien puoluekokouksessa perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hän uhosi edelleen rakentavansa suuren muurin rajalle estääkseen laittoman maahantulon. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.

”Rajan yli on tänä vuonna tullut jo enemmän laittomia siirtolaisperheitä kuin koko vuonna 2015.”

Politifactin mukaan tämä pitää paikkansa – jos vuodella tarkoitetaan valtion tilikautta, joka alkaa lokakuun alusta. Ja vuonna 2015 siirtolaisperheitä pidätettiin poikkeuksellisen vähän verrattuna esimerkiksi vuoteen 2014.

”Hillary Clinton vaatii radikaalia 550 prosentin lisäystä Syyriasta otettavien pakolaisten määrään. Hän esittää tällaista, vaikka ei ole mitään tapaa seuloa pakolaisia ja selvittää keitä he ovat ja mistä he tulevat.”

AP:n mukaan tämäkin on valhe, sillä Yhdysvallat tutkii jo pakolaisten taustat ja selvittää, mistä nämä ovat tulossa.

Talous

”Presidentti Obama on kaksinkertaistanut valtion velkamme yli 19 biljoonaan dollariin.”

Numerot pitävät paikkansa, mutta dollarimääräisen velan sijaan hyödyllisempi mittari on velan suhde bruttokansantuotteeseen. Sekin on hurjalla tasolla, vuonna 2015 peräti 2014 prosenttia. Vuodesta 2008 lähtien velan suhde BKT:hen on kuitenkin kasvanut vain 36 prosenttia, ei kaksinkertaistunut. Suurin piirtein samaa tahtia velka suhteessa BKT:hen kasvoi George W. Bushin kaudella.

”Kotitalouksien tulot ovat laskeneet yli 4 000 dollaria vuodesta 2000 lähtien.”

Inflaation huomioon ottaen kotitalouksien vuotuinen mediaanitulo on tosiaan laskenut, mutta suurempi osa pudotuksesta tapahtui republikaani Bushin presidenttikaudella 2001–2008, ei Obaman, jonka kausi alkoi maailmanlaajuisen finanssikriisin merkeissä.

”Lähes neljä kymmenestä afrikkalais-amerikkalaisesta lapsesta elää köyhyydessä, ja 58 prosenttia mustista nuorista ei ole töissä. Köyhyydessä elää kaksi miljoonaa latinoa enemmän kuin presidentti Obaman vannoessa virkavalansa kahdeksan vuotta sitten.”

Mustien nuorten työttömyydestä Trump on puhunut ennenkin, ja numero on Politifactin mukaan tahallaan harhaanjohtava. 16-19-vuotiaiden mustien työttömyysaste oli toukokuussa noin 27 prosenttia. Trumpin numero saadaan vähentämällä työllisten osuus kaikista mustista nuorista, jolloin mukaan lasketaan muun muassa opiskelijat ja koululaiset.

Köyhien latinojen lisääntyminen selittyy latinoväestön lisääntymisellä, Politifact huomautti. Köyhien osuus latinoista on pysynyt lähestulkoon samana.

”Yhdysvallat on maailman korkeimmin verotettuja maita.”

Yhdysvalloissa veroaste on OECD-maiden alhaisimpia. Yhdysvalloissa veroaste vuonna 2014 oli 26 prosenttia, kun OECD-maiden keskiarvo oli noin 34 prosenttia.

Hillary Clinton
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Republikaanien puoluekokouksessa puhunut presidenttiehdokkaaksi valittu Donald Trump syytti suoraan Hillary Clintonia valehtelusta ja korruptiosta. Kuva: Reuters, editointi: Tomi Peurakoski.

”Kun ulkoministeri pitää laittomasti sähköpostejaan yksityisellä palvelimella, poistaa niistä 33 000 etteivät viranomaiset näe hänen rikoksiaan, asettaa maamme vaaraan, valehtelee siitä eikä saa minkäänlaisia seurauksia – tiedän korruption nousseen ennennäkemättömälle tasolle.”

AP:n mukaan yksityisen sähköpostipalvelimen käyttö ei ollut laitonta. FBI tutki asian mutta ei luovuttanut juttua eteenpäin syyttäjälle. FBI:n johtaja James Comey syytti Clintonia vain äärimmäisestä huolimattomuudesta. Vaikka tapauksella ei ollut laillisia seurauksia, Clintonin luotettavuus on kokenut kolauksen.

”Kun sama ulkoministeri haalii miljoonia dollareita vaihtamalla palveluksia eturyhmien ja ulkovaltojen kanssa, tiedän että on aika toimia.”

Clintonien perheen hyväntekeväisyyssäätiön ja Hillary Clintonin oma ansiohistoria ovat herättäneet huomiota, mutta AP:n mukaan Trump liioittelee niiden merkitystä.

Ulkoministerikautensa jälkeen Clinton on ansainnut yli 21 miljoonaa dollaria puhe-esiintymisillä, joista osa on ollut erilaisten eturyhmien maksamia. Clinton Foundation sai miljoonien dollarien lahjoituksia Hillaryn yhä ollessa virassa, ja osa lahjoituksista tuli ulkomailta. Näyttöä Clintonin tekemistä vastapalveluksista ei kuitenkaan ole löytynyt.

Korjattu 25.7. klo 7.10: Triljoona korjattu biljoonaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat