Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synkkä ja pelotteleva, mahtava ja innostava – Trumpin puhe herätti voimakkaita reaktioita

Trumpin kannattajat hehkuttivat tunteisiin vetoamista ja suoruutta. Clintonin tukijat syyttivät Trumpia vihanlietsonnasta.

Ulkomaat
 
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Republikaanien puoluekokouksessa puhunut presidenttiehdokkaaksi valittu Donald Trump syytti suoraan Hillary Clintonia valehtelusta ja korruptiosta. Kuva: Reuters, editointi: Tomi Peurakoski.

Pitkä, synkkä, vahva, pelotteleva, innostava – ensireaktiot Donald Trumpin puheeseen olivat Yhdysvalloissa monenkirjavia ja voimakkaita. Trump puhui Clevelandissa varhain perjantaina Suomen aikaan, kun hän otti vastaan republikaanisen puolueen nimityksen presidenttiehdokkaaksi marraskuun vaaleihin.

Trumpin kannattajat ja vastustajat olivat samaa mieltä yhdestä asiasta: puhe oli pitkä. Trump puhui 75 minuuttia, mikä oli pisin nimityspuhe ainakin 44 vuoteen. Edellinen ennätys oli demokraatti Bill Clintonilla, joka puhui 64 minuuttia vuonna 1996, kertoi uutiskanava C-Span.

Trumpin kannattajat ylistivät puhetta sosiaalisessa mediassa. Sitä pidettiin tunteisiin vetoavana, suorana ja innostavana.

”Mahtava Trumpin puhe, Amerikka ensin! Lopeta sodat! Lyö korruptoitunut eliitti! Suojele rajojamme! Vapaa kauppa! En olisi itse voinut sanoa paremmin”, kirjoitti republikaanipoliitikko ja entinen edustajanhuoneen jäsen David Duke Twitterissä.

Konservatiivisen tv-ohjelman Laura Ingraham Show’n vetäjä Laura Ingraham näki, että Trump onnistui vetoamaan puheessaan uusiin ryhmiin, kuten huonompien asuinalueiden hyljeksittyihin ihmisiin.

”Tässä @realDonaldTrump laajensi puolueen pohjaa”, hän kirjoitti Twitterissä.

Monien kommentoijien mielestä Trump maalasi Yhdysvaltain tilasta ylettömän synkän kuvan, eikä tarjonnut ratkaisuehdotuksia.

Aaron Bernstein / Reuters
Trump puhui Clevelandissa 75 minuuttia.
Trump puhui Clevelandissa 75 minuuttia.

Trumpin puhe oli ”surullisin, synkin ja masentavin nimityspuhe lähihistoriassa”, sanoi republikaanivaikuttaja John Waever, joka toimi Trumpin kanssa ehdokkuudesta kisanneen John Kasichin neuvonantajana.

Trumpin demokraattikilpailija presidenttikamppailussa, Hillary Clinton, twiittasi puheesta: ”Me olemme tätä parempia.”

Clintonia tukevan Hillary for America -kampanjan johtaja John Podesta piti Trumpin puhetta vihan- ja pelonlietsontana.

”Hänen vastauksensa – enemmän pelkoa, enemmän jakaantumista, enemmän kiukkua, enemmän vihaa – oli jälleen uusi muistutus siitä, että hän on täysin sopimaton ja epäpätevä Yhdysvaltain presidentiksi.”

Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Donald Trump lupasi republikaanien puoluekokouksessa pitämässään puheessa turvata poliisin työn sekä palauttaa kaduille lain ja järjestyksen. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.

Journalistit ja politiikan tarkkailijat kiinnittivät huomiota myös siihen, että Trump esitti useita väitteitä, joiden faktat eivät pidä paikkaansa. Uutistoimisto AP:n tekemän faktantarkistuksen mukaan Trump esitti vääriä väitteitä ainakin väkivaltatilastoista, talouden tilasta ja siirtolaisuudesta.

Trumpin puhetta seurattiin laajasti Yhdysvalloissa. Jotkut politiikan seuraajat ennustivat suuren huomion vievän Trumpin mielipidekyselyissä Clintonin ohi, ainakin ennen ensi viikon demokraattien puoluekokousta.

Uutiskanava CNN:n politiikan toimittaja arvioi Trumpin tuoneen selvästi esiin kampanjansa pääteemat eli turvallisuuden, muutoksen ja Yhdysvaltain laittamisen kansainvälisyyden edelle.

”Donald Trump piti ehkä parhaan puheensa koko kampanjan aikana. Hän luki kirjoitetun puheen mutta onnistui antamaan sille trumpmaisen tunteen.”

Monen mielestä Trump onnistui heijastelemaan nykymenoon pettyneiden amerikkalaisten tuntemuksia.

”Niiden jotka pitävät puhetta ’liian synkkänä’, pitäisi muistaa – 69 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että USA on väärillä raiteilla. Monet ovat samaa mieltä kuin Trump”, kirjoitti Twitterissä Ari Fleischer, joka toimi Valkoisen talon tiedottajana republikaanipresidentti George W. Bushin aikana.

Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Donald Trump piti kovasanaisen puheen maahanmuutosta republikaanien puoluekokouksessa perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hän uhosi edelleen rakentavansa suuren muurin rajalle estääkseen laittoman maahantulon. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.

Kovimmissa kommenteissa Trumpin puheessa nähtiin jopa piirteitä yksinvaltiudesta.

Trump kutsui puheessaan vasemmistolaisen demokraattiehdokkaan Bernie Sandersin kannattajia liittymään tukijoikseen. Reaktio Sandersin kampanjalta oli kuitenkin tyly. Yksi kampanjatiimin kommenteista puuttui Trumpin lauseeseen, että ”vain hän” voi korjata järjestelmän.

”Onko tämä kaveri pyrkimässä presidentiksi vai diktaattoriksi?”, Sandersin kampanjatiimi kirjoitti.

Väittelyyn osallistui myös New Yorkissa asuva venäläinen Garry Kasparov, joka on entinen shakkimestari ja nykyisin Vladimir Putinin kiivas arvostelija.

”Olen kuullut tämänlaisen puheen 15 vuotta sitten, ja uskokaa minua, se ei kuulosta yhtään paremmalta venäjäksi”, Gasparov twiittasi.

Trumpin puhe innoitti myös ihmisiä etsimään lisää tietoa hänestä. Hakukone Googlen mukaan suosittuja hakuja olivat muun muassa, mistä Trump on kotoisin ja mitä tarkoittaa LGBTQ. Lyhenne viittaa seksuaalivähemmistöihin.

Google-hauissa Trump jäi kuitenkin tyttärensä Ivanka Trumpin varjoon. Ennen isäänsä puhuneen liikenaisen esiintyminen sai paljon kiitosta. Näyttelijä Anson Mount kirjoitti Twitterissä:

”Okei, miksi @IvankaTrump ei pyri presidentiksi?”

Jonathan Ernst / Reuters
Ivanka Trump.
Ivanka Trump.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat