Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bosnian sodan komentaja Radovan Karadžic valittaa kansanmurhatuomiosta

Srebrenican joukkomurhasta tuomittu serbikomentaja sanoo joutuneensa ”poliittisen oikeudenkäynnin” kohteeksi.

Ulkomaat
 
© Michael Kooren / Reuters
Bosnian sodan serbikomentaja Radovan Karadžic istui oikeudenkäynnissä Haagissa heinäkuussa 2013.
Bosnian sodan serbikomentaja Radovan Karadžic istui oikeudenkäynnissä Haagissa heinäkuussa 2013. Kuva: © Michael Kooren / Reuters

Bosnian sodassa serbijoukkoja johtanut Radovan Karadžic on jättänyt valituksen saamastaan 40 vuoden vankilatuomiosta. Karadžic tuomittiin maaliskuussa kansanmurhasta, joka tapahtui Srebrenicassa vuonna 1995, sekä yhdeksästä muusta rikoksesta.

Valituksen mukaan Karadžic, 71, kokee joutuneensa tuomituksi ”poliittisessa oikeudenkäynnissä, jonka tavoitteena on hänen ja Bosnian serbiväestön mustamaalaus”, uutistoimisto AFP kertoi perjantaina.

Karadžic oli Jugoslavian hajoamisesta alkaneen Bosnian sodan tärkeimpiä serbikomentajia. Vuosina 1992–1995 käydyssä sodassa kuoli yli satatuhatta ihmistä.

Yhdessä sodan pahimmista verilöylyistä Bosnian serbit tapopivat lähes kahdeksantuhatta muslimimiestä ja -poikaa Srebrenicassa maan itäosassa kesällä 1995. Ruumiit kasattiin joukkohautoihin.

YK:n alaisen kansainvälisen Jugoslavia-tuomioistuimen mukaan Karadžic oli komentajana vastuussa teurastuksesta, jonka YK on määritellyt kansanmurhaksi. Hänet on myös todettu syylliseksi Sarajevon yli kolme vuotta jatkuneeseen piiritykseen, jossa yli kymmenentuhatta siviiliä kuoli kranaatteihin ja tarkka-ampujien tulitukseen.

Sodan jälkeen Karadžic piileskeli viranomaisilta, kunnes hänet pidätettiin Belgradissa vuonna 2008.

Karadžicin asianajaja Peter Robinson sanoi torstaina, ettei oikeudenkäynti ollut reilu. YK:n tuomarit ”olettivat Karadžicin syylliseksi ja rakensivat tuomionsa tämän oletuksen ympärille”, Robinson totesi AFP:n mukaan.

Todisteet esimerkiksi kansanmurhasyytöksen osalta olivat Robinsonin mukaan erityisen hataria ja perustuivat epämääräisiin salakuunneltuihin keskusteluihin. Karadžic syytti jo oikeudenkäynnin loppulausunnossaan tuomioistuinta valehtelusta ja väitti, ettei tiennyt mitään Srebrenican tapahtumista.

”Istuttuaan kahdeksan vuotta YK:n vankilassa ja käytyään läpi viiden vuoden oikeudenkäynnin, Karadžic on vakuuttunut että kansainvälinen oikeus on epäonnistunut”, Robinson lisäsi.

Karadžic on korkea-arvoisin serbikomentaja, joka on saatu tuomittua sotarikostuomioistuimessa.

Serbian entinen presidentti Slobodan Milošević kuoli vankilassa ennen kuin oikeudenkäynti ehti päättyä. Oikeudenkäynti Srebrenican serbijoukkoja komentanutta Ratko Mladicia vastaan on yhä kesken. Häntäkin syytetään Srebrenican ja Sarajevon verilöylyistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat