Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja hiljentyi Utøyan muistopäivänä – terrorismin pelko lisääntynyt

Tutkijat varoittavat yhteiskunnan jakautumisen kiihtyneen viiden vuoden takaisen joukkomurhan jälkeen.

Ulkomaat
 
Vegard Wivestad Groett / Reuters
Norjan pääministeri Erna Solberg, kruununprinssi Haakon ja prinsessa Mette-Marit laskivat seppeleen Anders Breivikin uhrien muistoksi perjantaina Oslossa.
Norjan pääministeri Erna Solberg, kruununprinssi Haakon ja prinsessa Mette-Marit laskivat seppeleen Anders Breivikin uhrien muistoksi perjantaina Oslossa. Kuva: Vegard Wivestad Groett / Reuters

Seitsemänkymmentäseitsemän nimeä luettiin ääneen perjantaina, Utøyan terrori-iskun vuosipäivänä, kun Norja hiljentyi muistelemaan viiden vuoden takaisen joukkomurhan uhreja.

Äärioikeistolainen terroristi Anders Behring Breivik räjäytti 22. heinäkuuta 2011 pommin hallintorakennuksen edessä Oslossa ja ampui 69 ihmistä vasemmistonuorten kesäleirillä Utøyan saarella. Yhteensä iskuissa kuoli 77 ihmistä.

Breivik tuomittiin oikeudenkäynnissä 21 vuoden vankeuteen, jota voidaan tarvittaessa jatkaa.

Oslossa hallintokorttelissa pääministeri Erna Solberg, Norjan kruununprinssi Haakon ja tämän puoliso Mette-Marit laskivat perjantaina seppeleen räjähdyspaikalle. Puheessaan Solberg varoitti ääriaatteiden vaaroista, ruotsalainen Dagens Nyheter kertoi.

”Kesäpäivä viisi vuotta sitten oli Norjan historian synkin”, Solberg sanoi. ”22. heinäkuuta opimme jotain tärkeää: väkivaltainen ääriaate voi kasvaa missä tahansa yhteiskunnassa.”

Norjan entinen pääministeri ja nykyinen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi terrori-iskun hyökänneen Norjan yhteiskunnan läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta vastaan. Hän korosti, että terrorismin vastustaminen vaatii myös pitkäjänteistä työtä arvojen lujittamiseksi.

”Se vie aikaa, mutta me voitamme. Arvomme pysyvät. Vapaus on parempaa kuin sen puute, suvaitsevaisuus on parempaa kuin suvaitsemattomuus ja elämän kunnioittaminen on parempaa kuin sen halveksunta”, Stoltenberg sanoi puheessaan Oslon tuomiokirkossa.

Terrori-isku oli Norjan pahin verityö sitten toisen maailmansodan.

Norjassa ei kuitenkaan ole jouduttu liiaksi tinkimään yhteiskunnan avoimuudesta tai muuttamaan radikaalisti turvallisuuspolitiikkaa.

Mutta Breivikin oikeudenkäynnissäkin todistanut antropologi Thomas Hylland Eriksen sanoi iskun kiihdyttäneen Norjan yhteiskunnan jakautumista.

”Sellaisten ihmisten määrä, jotka eivät välttämättä kannata terrorismia, mutta jakavat Breivikin vastustuksen monikulttuurisuutta ja islamia kohtaan, on lisääntynyt, he ovat tulleet näkyvämmiksi ja päässeet valtavirtaan”, Eriksen sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Samasta huomautti Oslon rauhantutkimuksen instituutin (PRIO) tutkija Henrik Syse Ruotsin radion haastattelussa.

Euroopan vastaanotettua lyhyessä ajassa suuren määrän turvapaikanhakijoita, on ääri-islamistisen terrorismin pelko lisääntynyt Norjassakin. Se on painanut äärioikeistolaisen terrorismin pelon taka-alalle, Syse totesi.

”Breivik toimi yksin ja hän voi vaikuttaa ’mustalta joutsenelta’, oudolta yksittäistapaukselta, joka ei välttämättä edusta mitään suurempaa”, Syse sanoi.

”Monilla on kuitenkin ymmärtämystä, ei ehkä Breivikin teoille, mutta osalle hänen aatteistaan. Heitä on todennäköisesti enemmän kuin osaamme odottaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat