Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin Nato-kommentti tyrmättiin Atlantin molemmin puolin – mistä kohussa on kyse?

Yhdysvallat korosti olevansa sitoutunut Nato-maiden yhteiseen puolustukseen. Kohua kiihdytti republikaanivaikuttajan lausunto, että ”Viro sijaitsee Pietarin esikaupungissa”.

Ulkomaat
 
INTS KALNINS / Reuters
Yhdysvaltain armeijan sotilaat osallistuivat Naton sotaharjoituksiin Latvian Adazissa kesäkuussa.
Yhdysvaltain armeijan sotilaat osallistuivat Naton sotaharjoituksiin Latvian Adazissa kesäkuussa. Kuva: INTS KALNINS / Reuters

Presidenttiehdokas Donald Trumpin lausunto Yhdysvaltain suhteesta Nato-kumppaneiden puolustamiseen on nostattanut vastalauseita Atlantin molemmin puolin. Arvostelua ovat esittäneet sekä liittolaismaiden että Yhdysvaltain molempien pääpuolueiden edustajat.

Trump antoi torstaina julkaistussa The New York Times -lehden haastattelussa ymmärtää, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei olisi itsestäänselvästi sitoutunut sotilasliitto Naton perusperiaatteeseen yhteisestä puolustuksesta. Yhdysvaltain sotilaallinen tuki esimerkiksi Baltian maille riippuisi hänen mukaansa siitä, ovatko ne maksaneet osuutensa Naton kustannuksista.

Lausunto oli tulkinnanvarainen mutta herätti kovan vastareaktion.

Mitä Trumpin kommentista on sanottu?

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi lausunnossaan, ettei halua puuttua Yhdysvaltain vaalikamppailuun mutta korosti sotilasliiton perustuvan yhtenäisyyteen.

”Se on hyväksi Euroopan turvallisuudelle ja hyvä Yhdysvaltain turvallisuudelle. Me puolustamme toisiamme”, hän sanoi.

Yhteinen puolustus on 28-jäsenmaan sotilasliiton perusperiaate. Naton peruskirjan 5. artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata kohtaan tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia kohtaan.

Trumpin haastattelulausunnon jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kiirehti korostamaan, että Yhdysvaltain hallitus on täysin sitoutunut Natoon ja sen artiklaan 5. Kerryn mukaan yhteinen puolustus on peruskivi, johon kaikki Yhdysvaltain hallitukset – demokraattien ja republikaanien johtamat – ovat sitoutuneet vuodesta 1949.

Yhdysvaltain tärkeimmän eurooppalaisliittolaisen Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi, että sitoutuminen yhteiseen puolustukseen on aina ehdotonta.

Mitä Trump tarkalleen sanoi?

The New York Timesin haastattelussa Trump ei suoraan sanonut, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei puolustaisi Nato-kumppaneita. Hän korosti toistuvasti, että jäsenmaiden on maksettava lupaamansa osuudet Naton kustannuksista. Trump on aiemminkin sanonut, että Yhdysvallat maksaa liian ison osan puolustusliiton kuluista.

Trumpilta kysyttiin haastattelussa toistuvasti, puolustaisiko Yhdysvallat, jos Venäjä hyökkäisi Baltian maihin, eli Viroon, Latviaan ja Liettuaan, jotka ovat Naton jäseniä.

”Ovatko ne täyttäneet velvollisuutensa meitä kohtaan? Jos he ovat täyttäneet velvollisuutensa, sitten vastaus on kyllä”, Trump sanoi haastattelussa.

Entä jos ei? haastattelija kysyi.

”No, en sano mitä sitten. Sanon, että on monia maita, jotka eivät ole täyttäneet velvoitteitaan meitä kohtaan”, Trump vastasi.

Haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan The New York Timesin sivuilla.

Miksi aihe herättää niin vahvoja reaktioita?

Ajatus Nato-maiden yhteisestä puolustuksesta on ollut lähes 70 vuotta vahva peruspilari Yhdysvaltain ja Euroopan suhteissa.

Pohjois-Atlantin liitto, eli Nato (North Atlantic Treaty Organisation) perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1949. Kylmän sodan vuosikymmeninä sen vastustaja oli Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan sosialistimaiden muodostama Varsovan liitto.

Historian aikana Naton peruskirjan 5. artikla on otettu käyttöön vain kerran – Yhdysvaltain puolustukseksi. Tämä tapahtui sen jälkeen kun ääri-islamistinen al-Qaida-verkosto oli tehnyt suuret terrorihyökkäykset New Yorkiin ja Washingtoniin syyskuun 11. päivä vuonna 2001.

Nato lähetti sen jälkeen satoja sotilaita kolmestatoista jäsenmaasta valvomaan Yhdysvaltain ilmatilaa. Myöhemmin Naton johdolla pyöritettiin yhtä historian suurinta rauhanturvaoperaatiota Afganistanissa, jossa al-Qaidan johto oli piileskellyt.

Onko republikaaninen puolue samaa mieltä Trumpin kanssa?

Arvostelua Trumpin lausuntoa kohtaan tuli paljon myös oman puolueen, eli republikaanien, riveistä.

”Tällaiset lausunnot tekevät maailmasta vaarallisemman ja Yhdysvalloista turvattomamman”, sanoi senaattori Lindsey Graham uutistoimisto Reutersin mukaan. Graham on pitkän linjan ulkopoliittinen vaikuttaja republikaaneissa ja tunnettu Trumpin arvostelija.

Graham arveli Venäjän presidentti Vladimir Putinin iloitsevan Trumpin lausunnosta.

Keskusteluun osallistui myös 39 amerikkalaisen turvallisuusasiantuntijan ryhmä julkisella kirjeellä. Heidän mukaansa Trumpin ”tulenarat lausunnot” eivät edusta Yhdysvaltain etuja. Ryhmään kuuluu asiantuntijoita molempien pääpuolueiden riveistä.

Kohu otti kuitenkin uusia kierroksia tunnetun republikaanivaikuttajan Newt Gingrichin kommenteista. Hän on Trumpin tukija ja entinen edustajanhuoneen puhemies.

”Nato-maiden pitäisi olla huolissaan sitoutumisestamme. Jokainen presidentti on sanonut, että Nato-maat eivät maksa omaa osuuttaan”, Gingrich sanoi CBS-kanavan haastattelussa.

Gingrich myös sanoi, että ”Viro sijaitsee Pietarin esikaupungissa” ja ettei hän itse välttämättä ottaisi riskiä ydinsodasta sellaisen paikan vuoksi.

Mitä Baltiassa ajatellaan asiasta?

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves otti Twitterissä esiin Viron pitkäaikaisen osallistumisen Naton-operaatioon Afganistanissa. Hän myös korosti, että Viro on täyttänyt taloudelliset velvoitteensa Natoa kohtaan.

”Viro on yksi viidestä Nato-maasta Euroopassa, jotka täyttävät kahden prosentin puolustusmenositoumuksen”, Ilves kirjoitti.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite totesi, ”ettei ole tarpeellista tulkita presidenttiehdokas Trumpin sanoja”. Hän sanoi Liettuan tietävän, että Yhdysvallat pysyy maan tärkeimpänä kumppanina.

Presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvallat on satsannut entistä enemmän Euroopan Nato-kumppaneiden puolustamiseen. Vuonna 2014 Nato aloitti järjestelmälliset vastatoimet siihen, että Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan ja sotkeentui sotilaallisesti Itä-Ukrainan konfliktiin.

Vajaat kaksi viikkoa sitten Naton huippukokouksessa Varsovassa yhteistä puolustusta tiivistettiin lisää. Sotilasliitto päätti lähettää Puolaan ja Baltian maihin Viroon, Latviaan ja Liettuaan kuhunkin pataljoonan verran eli noin tuhat Nato-maiden sotilasta.

Varsovan kokouksessa oli myös vahvasti esillä jäsenmaiden maksut, eli sama aihe, josta Trump on toistuvasti puhunut. Valtaosa Naton jäsenmaista ei täytä liiton tavoitetta käyttää puolustukseen kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Muuttaisiko Trump presidenttinä Yhdysvaltain Nato-suhdetta?

Ristiriitoja herättäneen kampanjan jälkeen Trumpista tuli perjantaiaamuna virallisesti republikaanisen puolueen presidenttiehdokas marraskuun vaaleihin.

Moni asiantuntija huomautti, että Trump käy vaalikampanjaa, eikä Nato-lausunnosta voi suoraan päätellä, miten hän todella toimisi presidenttinä. Ulkopolitiikassa presidentti ei myöskään ole ainoa päättäjä, vaan kongressilla on linjaan vaikutusvaltaa.

Perustavanlaatuinen muutos pitkäaikaisessa turvallisuusstrategiassa ei menisi Yhdysvalloissa helpolla läpi. Osa Trumpin aiheuttamaa levottomuutta liittykin epävarmuuteen.

”Ulko- ja turvallisuusasioissa on uusi Trump-doktriini: ole arvaamaton kaiken suhteen”, kirjoitti Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt The Washington Post -lehden kolumnissaan.

”Jos on epäilys siitä, että tästä tulisi Yhdysvaltain politiikka, kyse on mahdollisesti syvällisimmästä strategisesta muutoksesta Yhdysvalloissa sukupolveen. Seuraukset ovat valtavat.”

Bildtin mukaan Yhdysvaltain vahvuus on toisen maailmansodan jälkeen perustunut nimenomaan kykyyn solmia liittolaisuuksia.

Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Trump uhosi lopettavansa laittoman maahanmuuton
Donald Trump piti kovasanaisen puheen maahanmuutosta republikaanien puoluekokouksessa perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hän uhosi edelleen rakentavansa suuren muurin rajalle estääkseen laittoman maahantulon. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Donald Trump lupasi republikaanien puoluekokouksessa pitämässään puheessa turvata poliisin työn sekä palauttaa kaduille lain ja järjestyksen. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Trump syytti Hillary Clintonia valehtelijaksi
Republikaanien puoluekokouksessa puhunut presidenttiehdokkaaksi valittu Donald Trump syytti suoraan Hillary Clintonia valehtelusta ja korruptiosta. Kuva: Reuters, editointi: Tomi Peurakoski.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat