Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Münchenin iskun tekijä oli kärsinyt mielenterveysongelmista – katso koostevideo

Münchenissä perjantaina tapahtuneessa iskussa kuoli yhdeksän ihmistä ja haavoittui useita. Ampujan huoneesta löytyi materiaalia koululaisten tekemistä ampumisista.

Ulkomaat
 
Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta
Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta
Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta. Kuva: Reuters Leikkaus: Axel Nordman / HS

Münchenin perjantai-iltaisen ammuskelun epäillyllä tekijällä ei ollut yhteyttä äärijärjestö Isisiin, eikä teko myöskään liittynyt pakolaiskysymykseen, kertoi Saksan poliisi lauantaina tiedotustilaisuudessa.

Poliisin mukaan teolla ei kaiken kaikkiaan näytä olleen poliittisia tarkoitusperiä.

Lauantaina varmistui myös, että lopulta itsemurhan tehnyt 18-vuotias epäilty toimi yksin, kertoi poliisipäällikkö Hubertus Andrä.

Hän totesi myös, että Müncheniin matkailua ei ole tarpeen turvallisuussyistä rajoittaa.

Epäilty oli poliisin mukaan syntynyt ja kasvanut Münchenissä, jossa hän kävi koulua. Hän asui vanhempiensa kanssa vain parin kilometrin päässä Olympia-kauppakeskuksesta. Vanhemmat ovat poliisin mukaan järkyttyneitä, eikä heitä ole voitu kunnolla kuulustella.

Poliisin mukaan epäilty oli ollut psykiatrisessa hoidossa. Poliisin lauantaina tutkimasta epäillyn huoneesta ei löytynyt viitteitä yhteyksistä äärijärjestöihin, mutta ei myöskään jäähyväiskirjettä.

”Sen sijaan löytämämme materiaali käsitteli paljolti amok-juoksua”, Andrä kertoi.

Amokilla tarkoitetaan sattumanvaraista ammuskelua, jonka lopullisena tarkoituksena on usein itsemurha. Poliisin mukaan epäilty oli kärsinyt masennuksesta.

Hubertus Andrän mukaan on myös viitteitä siitä, että tekijä on saattanut olla kiinnostunut tasan viisi vuotta Norjassa 77 ihmistä murhanneesta Anders Behring Breivikistä.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi kuitenkin lauantaina, että vielä on liian aikaista yhdistää epäilty ampuja Breivikiin. Myös hän vahvisti, että viitteet osoittavat tekijän olleen kiinnostunut joukkoampumisista.

Brittilehti The Guardianin mukaan viranomaiset olisivat löytäneet tekijän kotoa joukkoampumisia käsittelevää kirjallisuutta sekä lehtileikkeitä.

Ampuja tappoi perjantai-iltana yhdeksän ihmistä, ja 27 loukkaantui. Poliisin tiedotteen mukaan loukkaantuneista vain neljä sai ampumavammoja. Loput loukkaantuivat pako- ja paniikkitilanteessa tai muualla kaupungissa.

Kuolleista seitsemän oli poliisin mukaan teini-ikäisiä. Lisäksi surmansa sai kaksi naista, joista toinen oli 20-vuotias ja toinen 45-vuotias.

Loukkaantuneiden joukossa oli myös lapsia. Osa uhreista kuoli McDonalds-pikaruokalan sisällä, osa sen edessä ja osa ostoskeskuksen sisällä. Ampujalla oli repussaan mukana 300 ammusta.

Kuolleiden joukossa ei ollut matkailijoita, vaan he kaikki olivat lähiseudun asukkaita.

Baijerin pääministeri Horst Seehofer on ottanut osaa uhrien omaisten suruun. Myös liittokansleri Angela Merkel esitti surunvalittelunsa lauantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Merkel kiitti erikseen ihmisiä, jotka olivat perjantaina päästäneet koteihinsa ampujaa paenneita. Hänen mukaansa se on osoitus ”vapaasta yhteiskunnasta ja inhimillisyydestä”.

Poliisin mukaan on mahdollista, että epäilty oli houkutellut pikaruokalaan lapsia Facebook-sivulla, jossa mainostettiin edullisia aterioita. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi lauantaina, että epäilty olisi mahdollisesti tunkeutunut toisen ihmisen Facebook-profiiliin. Hän olisi esiintynyt tyttönä kirjoittaessaan houkutteluviestinsä.

Ammuskelu tapahtui kauppakeskus Olympiassa, joka sijaitsee lähellä olympiastadionia Moosachin kaupunginosassa. Ampuja käytti Glock-17-pistoolia, jonka alkuperästä poliisilla ei vielä ole tietoa, poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa. Hänellä ei ollut lupaa aseeseen.

Poliisi löysi ampujaksi epäillyn kuolleena puoli yhdeksän aikaan perjantai-iltana sivukadulta Olympiapuiston läheisyydestä. Hän oli ampunut itseään päähän. Epäillyllä ei poliisin mukaan ollut aiempaa rikostaustaa, vaikka muutaman kerran hän oli tapellut ikäistensä kanssa.

Terroriuhka ohi Münchenissä, varovaisuutta pitää edelleen noudattaa

Poliisin mukaan tiedot Moosachin tapahtumien jälkeen mahdollisesti tapahtuneesta ammuskelusta ja panttivankitilanteesta toisaalla kaupungin alueella osoittautuivat lopulta aiheettomiksi, kuten myös Münchenin lentoasemalla arvioitu uhkatilanne.

Sekava tilanne vaikutti myös poliisin toimintaan, sillä hälytyksiä saapui satoja eri puolilta kaupunkia.

Akuutti uhka oli poliisin mukaan lauantaiaamuna ohi. Ihmisiä kuitenkin kehotettiin varovaisuuteen kaupungilla.

Perjantaina noin kymmeneltä Suomen aikaa poliisi käski ihmisiä pysymään poissa kaupunkiin johtavilta maanteiltä. Osa teistä suljettiin. Lisäksi poliisi kehotti välttämään julkisia paikkoja kaupungissa ja etsimään suojaa sisätiloista.

Kaikki kaupungin juna-, bussi- ja raitiovaunulinjat pysäytettiin ja päärautatieasema evakuoitiin. Julkinen liikenne käynnistettiin uudelleen noin kello kahdelta yöllä Suomen aikaa. Liikennöintiä rajoitettiin kuitenkin lauantaina Olympia-kauppakeskuksen lähistöllä.

Poliisi sulki laajan alueen ostoskeskuksen ympäristössä. Myös Saksan poliisin erikoisjoukot osallistuivat operaatioon. Yhteensä mukana oli noin 2 300 poliisia. Heitä saatiin avuksi myös Itävallasta.

Epäilty oli poliisille tuntematon ennen ammuskelua

Epäilty tekijä oli saksaniranilainen, jolla oli kaksoiskansalaisuus.

Poliisi epäili tuntien ajan, että tekijöitä olisi useita. Silminnäkijät raportoivat poliisille kolmesta ihmisestä kiväärien kanssa. Varhain lauantaiaamuna poliisi kuitenkin sanoi, että tekijöitä oli todennäköisesti vain yksi. Kolmen paikalta juosten poistuneen miehen osuutta tapahtumiin tutkittiin, mutta heillä ei poliisin mukaan ollut tekemistä ampumisen kanssa.

Ainakin yhdessä sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa Münchenin epäilty ampuja puhuu ”saatanan turkkilaisista” ja käyttäytyy sekavasti. Perinteinen media ei ole pystynyt varmistamaan videon aitoutta.

Utøyan saaren ja Oslon terrori-iskuista tuli perjantaina myös kuluneeksi tasan viisi vuotta.

Poliisi vahvisti puolenyön jälkeen Suomen aikaa, että kilometrin päästä ammuskelupaikalta löydettiin yksi itsemurhan tehnyt henkilö.

Useamman saksalaismedian mukaan miehen läheltä löydetty reppu tutkittiin robotilla mahdollisen räjähdysvaaran takia. Bayerischer Rundfunk -radiokanavan mukaan reppu olisi ollut samanlainen kuin McDonald’sissa nähdyllä asemiehellä.

Ammuskelu alkoi ravintolasta

Tieto ammuskelusta tuli perjantaina noin kuudelta illalla. Ampuja avasi poliisin mukaan tulen McDonald’sissa ja jatkoi sitten kadulle ja kauppakeskukseen. Tekijällä oli ilmeisesti mukanaan vain pistooli, poliisi sanoi varhain lauantaiaamuna tiedotustilaisuudessa.

Sosiaalisessa mediassa levinneelle videolle on tallentunut mustiin pukeutunut mies, joka pikaruokalasta poistuessaan jatkoi ammuskelua paniikissa paenneita ihmisiä kohti, uutistoimisto AFP kertoo.

”Ammuttiin monia laukauksia, en voi sanoa kuinka monta, mutta niitä oli paljon”, sanoi nimetön työntekijä kauppakeskuksesta Reutersin mukaan.

”Kaikki ihmiset tulivat ulkopuolelta sisään kauppaan ja näin vain yhden ihmisen maassa, joka oli niin pahasti haavoittunut, että hän ei varmasti selvinnyt”, silminnäkijä jatkoi.

Epäilty tekijä haavoittui poliisin luodeista, mutta hänen onnistui paeta paikalta.

Poliitikot hätäkokouksessa

Münchenin ammuskelun jälkeen Saksan hallituksen turvallisuusvaliokunta kokoontui lauantaina Berliinissä.

Tapaamiseen ottivat osaa liittokansleri Angela Merkeliä, kanslerinviraston päällikkö Peter Altmeieria, puolustusministeri Ursula von der Leyenia, varakansleri Sigmar Gabrielia, oikeusministeri Heiko Maasia, valtiovarainministeri Wolfgang Schäublea ja kehitysministeri Gerd Mülleriä.

Sisäministeri Thomas de Maiziere palasi Yhdysvalloista lomalta Berliiniin. Myös liittokansleri Merkel oli ehtinyt aloittaa lomansa perjantaina.

Ampumahyökkäys Münchenissä
Ampumahyökkäys Münchenissä
Ampumahyökkäys Münchenissä. Videolla näkyy yleiskuvaa tapahtumapaikalta. Video: Reuters
Ammuskelu saksalaisessa Olympia-kauppakeskuksessa Mücnhenissä
Ammuskelu saksalaisessa Olympia-kauppakeskuksessa Mücnhenissä
Ammuskelu saksalaisessa Olympia-kauppakeskuksessa Mücnhenissä. Videolla näkyy kauppakeskuksen sijainti Münchenissä. Video: CNN
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen Video: Reuters
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta Video Thamina Stoll / Twitter
MICHAEL DALDER / REUTERS
Poliisit vartioivat katua lähellä ampumapaikkaa.
Poliisit vartioivat katua lähellä ampumapaikkaa.
Christian Mang / Reuters
Poliisi valvoo pikkukatua myöhään illalla perjantaina Münchenissa Olympia-kauppakeskuksen ammuskelun jälkeen.
Poliisi valvoo pikkukatua myöhään illalla perjantaina Münchenissa Olympia-kauppakeskuksen ammuskelun jälkeen.
MICHAEL DALDER / Reuters
Ihmisiä seisoi perjantaina parvekkeella Münchenissä katsomassa Olympia-kauppakeskusta kohti. Kauppakeskuksessa kuoli useita ihmisiä ammuskelussa.
Ihmisiä seisoi perjantaina parvekkeella Münchenissä katsomassa Olympia-kauppakeskusta kohti. Kauppakeskuksessa kuoli useita ihmisiä ammuskelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat