Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin linja: USA ensin

Donald Trump lupasi odotetussa linjapuheessaan turvallisuutta ja eristäytymistä.

Ulkomaat
 
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Donald Trump lupasi republikaanien puoluekokouksessa pitämässään puheessa turvata poliisin työn sekä palauttaa kaduille lain ja järjestyksen. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.

Yhdysvallat sai torstai-iltana esimakua siitä, mitä Donald Trumpin presidentinvaalikampanjalta voidaan odottaa.

Odotettu esiintyminen republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa oli Trumpin lyhyen mutta näyttävän poliittisen uran tähän saakka merkittävin. Puhe, jonka Trumpin tukijat ovat julistaneet täysosumaksi ja vastustajat synkäksi ja fasistiseksi, näytti puolueen nimittämän ehdokkaan tulevan linjan.

Trump viittasi kintaalla republikaanien perusarvoille kuten vapaa markkinatalous, konservatiivinen moraali ja rohkea ulkopolitiikka.

Niiden sijaan hän tarttui amerikkalaisten turvattomuuden tunteeseen ja lupasi muutosta, turvallisuutta ja suojaa uhkaavalta ulkomaailmalta.

Esiintyminen oli myös Trumpin aikaisempia ulostuloja linjakkaampi ja ammattimaisempi, ja osoitti hänen oppineen vähitellen suurten lavojen poliitikoksi.

Puheen viesti oli kuitenkin suunnattu tavallisille ihmisille, jotka ovat jo valmiiksi huolissaan yhteiskunnan tilasta.

Siitäkin huolimatta, että Yhdysvallat on jo lähes päässyt eroon kahdesta kalliista ulkomaisesta sodasta ja talous kasvaa vakaasti.

”Maamme unohdetuille miehille ja naisille, ihmisille jotka tekevät kovasti töitä mutta joiden ääni ei enää kuulu: minä olen äänenne”, Trump lupasi pitkän puheen päätteeksi.

Tätä ennen hän keskittyi maalaamaan kauhukuvaa väkivallan ja rikollisten siirtolaislaumojen uhkaamasta Yhdysvalloista, jonka talous lähestyy vararikkoa. Syyllisiä tähän ovat nykyhallinto ja koko korruptoitunut poliittinen järjestelmä. Pelastaja on Trump.

”Kun minä vannon virkavalan ensi vuonna, palautan lain ja järjestyksen maahamme”, punakka Trump huusi hurmioituneelle kannattajien joukolle.

Kriisitietoisuutta pursunnut puhe otettiin vastaan leiristä riippuen joko riemuiten tai kauhuissaan. The Washington Post -sanomalehti kutsui pääkirjoituksensa otsikossa Trumpia ”maailmanlopun ehdokkaaksi”.

”Epäilemättä monille Trumpin kuulijoille hänen sanansa ilmaisivat heidän todellisia tunteitaan. Maassa on aitoa pelkoa, aitoa tuskaa. Mutta sen parantamiseksi tarvitaan aitoa johtajuutta, eikä Trumpin kaltaista kansankiihottajaa, joka nähtiin torstai-iltana”, lehti kirjoitti.

Republikaanien leirissä puhetta kiiteltiin kattavaksi ja tehokkaaksi.

”Puheessa oli osia, jotka olivat luullakseni suunniteltu vetoamaan köyhien kaupunkialueiden mustiin, seksuaalivähemmistöjen yhteisöön, ja muihin ihmisryhmiin. Hän ei automaattisesti sanonut, että se olisi perinteinen republikaanipuhe”, kehui republikaanipoliitikko Newt Gingrich Fox-kanavan aamuohjelmassa perjantaina.

Trump pyrki työttömyydestä ja köyhyydestä puhuessaan vetoamaan mustiin ja latinoihin, joita aikaisemmat sammakot muun muassa raiskaavista meksikolaisista ovat vieroittaneet. Toisaalla hän tosin korosti entiseen tapaan siirtolaisten, pakolaisten ja muslimien aiheuttamia väitettyjä uhkia amerikkalaisten turvallisuudelle.

Tämä on ollut kampanjan kiistellyin kärki, ja se on selvästi Trumpin kannattajien mieleen. Puheen kääntyessä laittomiin siirtolaisiin yleisö alkoi huutaa ”muuria”, jollaisen Trump on luvannut rakentaa Meksikon vastaiselle rajalle.

Trump käytti myös runsaasti aikaa syyttääkseen vastaehdokastaan Hillary Clintonia Yhdysvaltojen ulkopolitiikan epäonnistumisesta.

Terroristijärjestö Isisin nousu Irakissa ja Syyriassa, Libyan sekasorto ja Iranin ydinsopimus ovat Trumpin mukaan Clintonin syytä.

”Yhdysvallat on paljon turvattomampi ja maailma epävakaampi kuin se oli ennen kuin Obama päätti asettaa Hillary Clintonin vastaamaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta”, Trump ruoski.

Puheen koko ulkopoliittinen osuus oli lähinnä luettelo Clintonin virheistä. Muutoin Trumpin ulkopoliittinen visio kiteytyi iskulauseeseen: ”Amerikka ensin.”

Trump ei malttanut olla hyökkäämättä Clintonin kimppuun muutoin solvauksia säästelleessä puheessa. FBI-tutkimuksiin johtanut sähköpostisotku, yhteydet poliittiseen ja rahaeliittiin tekevät Clintonista helpon maalitaulun syksyn mittaan kuumentuvassa presidenttikilvassa.

Trump nimitti Clintonia eliittien ”sätkynukeksi” ja viittasi lahjoituksiin, joita tämän vaalikampanja on saanut suuryrityksiltä, pankeilta ja eturyhmiltä.

Yhdysvaltalaisen Politico-verkkolehden mukaan juuri tätä Clintonin kampanja pelkää. Kun Trump puhuu itsestään, Clinton on vahvoilla. Kun Trump onnistuu kääntämään puheen kilpakumppaniinsa, tämä on haavoittuvainen.

Yhdysvaltalainen media oli vilkkaasti liikkeellä tarkistamassa faktoja, joilla Trump näkemystään perusteli. Niistä monet olivat virheellisiä, mutta valehtelua enemmän Trump syyllistyi tilastojen valikoivaan tulkintaan.

Jonathan Ernst / Reuters
Donald Trump vaikutti linjapuheensa päätteeksi tyytyväiseltä republikaanien puoluekokouksessa saamiinsa suosionosoituksiin Ohion Clevelandissa.
Donald Trump vaikutti linjapuheensa päätteeksi tyytyväiseltä republikaanien puoluekokouksessa saamiinsa suosionosoituksiin Ohion Clevelandissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat