Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Trump antaa Nato-lausunnolla siimaa Venäjälle

Presidenttiehdokas Donald Trump antoi ymmärtää, että Yhdysvallat ei välttämättä ole sitoutunut Baltian ja muiden Nato-maiden yhteiseen puolustukseen.

Ulkomaat
 
© Rafael Marchante / Reuters
Naton sotilaita osallistui vuosikymmenen suurimpaan sotaharjoitukseen lokakuussa 2015 Portugalissa.
Naton sotilaita osallistui vuosikymmenen suurimpaan sotaharjoitukseen lokakuussa 2015 Portugalissa. Kuva: © Rafael Marchante / Reuters

Voiko Yhdysvallat jättää Baltian maan yksin Venäjän hyökkäyksen uhatessa, mikäli sotilasliiton jäsenmaksut ovat jääneet vajaiksi?

Tätä kysymystä pakottaa pohtimaan Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump.

Vaikka Trump olisikin tosissaan Nato-kommenteissaan, hänen olisi hyvin vaikea kääntää Yhdysvaltojen ulkopoliittista linjaa edes presidenttinä, arvioi Baltian politiikan professori Andres Kasekamp Tarton yliopistosta.

”Virossa kommenttia on pidetty hälyttävänä. Nyt hän kuitenkin käy vaalikampanjaa ja puhuu kuin liikemies, joka yrittää kääriä lyhyen tähtäimen voittoja”, Kasekamp muistuttaa.

Trump antoi torstaina julkaistussa The New York Times -lehden haastattelussa ymmärtää, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei olisi automaattisesti sitoutunut Nato-maiden yhteiseen puolustukseen.

Yhdysvaltain sotilaallinen tuki esimerkiksi Baltian maille riippuisi Trumpin mukaan siitä, ovatko ne maksaneet osuutensa Naton kustannuksista.

Hän ei sanonut suoraan mitä Yhdysvallat tekisi, mikäli Venäjä hyökkäisi tilanteessa, jossa Baltian maat eivät olisi suorittaneet osuuttaan maksuista.

Trumpin kannanottoa voi katsoa puhtaasti kysymyksenä rahasta ja osana pitkää keskustelua, jossa Yhdysvallat on toivonut Naton eurooppalaisilta jäsenmailta suurempaa panosta.

”Trumpin versio tästä oli äärimmäinen”, Kasekamp toteaa.

Tähän Trumpin näkemykseen on myös toimivia vasta-argumentteja: Viro on itse asiassa täyttänyt hyvin Naton maksuvaatimukset. Liettua puolestaan on palauttanut yleisen asevelvollisuuden.

”Viro maksaa puolustuskuluja kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan Naton vaatimusten mukaan ja Latvia ja Liettua tekevät niin lähitulevaisuudessa”, Kasekamp huomauttaa.

Jos taas kommenttia tulkitsee Naton periaatteiden murentamisena, se on huolestuttava osana vaalikampanjaakin.

”Se osoittaa uskomatonta tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä läntisistä arvoista, joita Natoon liittyy”, sanoo Viron International Centre for Defence and Security -keskuksen vanhempi tutkija, entinen suurlähettiläs Pauli Järvenpää.

Järvenpään mukaan jossain vaiheessa Trump pitää alkaa ottaa vakavasti, vaikka toistaiseksi auki on sekä presidentinvaalien tulos että se, toteuttaisiko Trump sanojensa mukaista politiikkaa Yhdysvaltojen johdossa.

”Jos näin kävisi, syntyisi epäilys siitä, että Yhdysvallat ja Nato eivät pidäkään sopimuksista kiinni”, Järvenpää lisää.

”Se romuttaisi koko toisen maailmansodan jälkeisen puolustusajattelun lännessä.”

Kommentillaan Trump sekä antaa siimaa Venäjälle että ajaa itsensä vähemmistön joukkoon EU:n ja Naton yhteistyössä, katsoo Liettuan Vytaytas Magnus -yliopiston vieraileva professori ja entinen suurlähettiläs Alpo Rusi.

Rusin arvion mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen suhde on todellisuudessa vahvistumassa ja siitä oli merkkejä jo Varsovan huippukokouksessa kaksi viikkoa sitten. Kokouksessa Nato päätti lähettää Puolaan ja Baltian maihin noin tuhat sotilasta kuhunkin. Puolassa johtovaltiona toimii Yhdysvallat, Virossa Britannia, Latviassa Kanada, Liettuassa Saksa.

Kolme tekijää lisää maailmanpolitiikan epävarmuutta seuraavien puolen vuoden aikana. Turkin asema Natossa on Rusin mukaan heikko ja sitä heiluttavat sotilaskaappauksen yrityksen jälkimainingit, Yhdysvaltojen vaalitulos ei ole selvillä ja Britannia lähdössä EU:sta. Nämä kaikki heijastuvat myös Suomen turvallisuuteen.

”Suomen turvallisuus riippuu ratkaisevasti kansainvälisen järjestelmän kehityksestä eikä niinkään Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista”, Rusi toteaa.

Rusin mukaan epävarmuus on niin vakavaa, että se pakottaa Naton vahvistamaan rivejään. Tällöin Saksa nousee uuteen asemaan sekä EU:ssa että Natossa. Britannia taas tiivistää yhteyttään Eurooppaan Naton kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat