Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteet saavat Saksassa kyytiä, kun sulhanen kiristää morsiamen hääpuvun nyörejä

Eurooppa sanoo tahdon 3/4: Kurdilais-saksalainen pariskunta päätti tehdä toisin ja järjesti pienet, 130 ihmisen häät. Perinteisesti vieraita voi kerääntyä jopa tuhat.

Ulkomaat
 
Tanssi on kurdihäiden ehdoton kohokohta
Tanssi on kurdihäiden ehdoton kohokohta
HS oli Saksassa moderneissa kurdihäissä. Yleensä vieraita on 500-1000, nyt kutsuttuja oli 130. Tanssi nosti tunnelman kattoon. Toimittja: Tiina Rajamäki, kuvaus: Zacharie Scheurer, leikkaus: Esa Syväkuru.
Fakta

Näin hääpäivä kului

 Kello 6.30 morsian heräsi ja meni kampaajalle.

 Kello 12 siviilivihkiminen Bielefeldin kaupungintalolla. Saksassa avioliitto on aina solmittava maistraatissa. Kirkollinen vihkiminen on vielä erikseen.

 Kello 12.30 kuohuviiniä ja sulhasen suosikin, Arminia Bielefeld -jalkapallojoukkueen logolla koristeltua kakkua maistraatin tiloissa.

 Kello 16 hääpari siirtyi valokuvausta varten juhlapaikalle, joka oli vanha kirkko.

 Kello 17 vieraat alkoivat saapua.

 Kello 20 tanssi alkoi.

 Ilta jatkui pikkutunneille.

Bielefeld. Silmälasien oikukkaista sangoista kaikki alkoi.

Yeliz Schmidt ja Hüseyin Şahin kohtasivat suurissa kurdihäissä useita vuosia sitten, tervehtivät kuten kaikki muutkin, poskisuudelmin, ja sangat takertuivat tuona hetkenä toisiinsa kiinni. Tuolloin Yeliz oli vielä teini-ikäinen ja yhdeksän vuotta vanhempi Hüseyin yli kahdenkymmenen.

Sankatapauksesta kului lähemmäs kymmenen vuotta. Siitä on tullut tärkeä perhetarina, jonka Yelizin sisar Filiz Schmidt kertoo, kun hääkuvaaja patistaa ylimääräiset ihmiset morsiusparin hotellihuoneen vessaan Bielefeldissä. On heinäkuinen perjantai ja morsian pukeutuu Turkista ostettuun pitsiunelmaan.

Kummankin perheet ovat saksalais-kurdilaisia. Yelizin isä on saksalainen ja äiti Turkin kurdi. He asettuivat eteläiseen Nordrhein-Westfaleniin. Hüseyinin vanhemmat ovat kurdeja, jotka muuttivat nuorina töihin Keski-Saksaan Höxteriin. Perheet tiesivät toisensa, sillä kurdiyhteisö on etenkin läntisessä Saksassa tiivis. Ja Hüseyin kyllä muisti Yelizin.

Zacharie Scheurer
Sulhanen asettelee morsiamen alushametta niin, että puku laskeutuisi kauniisti. Valokuvaaja Ralf Schmidt seuraa paria koko päivän.
Sulhanen asettelee morsiamen alushametta niin, että puku laskeutuisi kauniisti. Valokuvaaja Ralf Schmidt seuraa paria koko päivän.

Neljä vuotta sitten, jo vuosia silmälasihetkestä, talousalan opiskelija Yeliz oli ystävättärensä luona Hampurissa viettämässä viikonloppua.

”Postasimme Facebookiin kuvia Hampurista. Sattui niin, että meillä oli yhteisiä kavereita ja Hüseyin näki kuvat”, Yeliz, 27, kertoo.

Viesti kilahti Yelizin inboxiin. Sitten suhde alkoikin edetä nopeasti. Viikon päästä treffit, jotka kestivät heti pitkään. Pariskunta ehti tapailla Saksassa kuukauden verran, kunnes Yelizin piti lähteä Istanbuliin opintoihin kuuluvaan työharjoitteluun. Puolen vuoden aikana he vierailivat toistensa luona neljä kertaa.

Nyt, heinäkuisena perjantaina vietetään häitä Bielefeldissä, kaupungissa, jossa Hüseyin, 36, opiskeli oikeustiedettä ja toimii nyt asianajajana. Täällä on myös pariskunnan yhteinen koti. Hääpäivä on valittu sulhasen syntymäpäiväksi, ettei se vain missään nimessä unohtuisi.

”Onko mikään muuttunut sen jälkeen, kun ilmoititte aikeestanne mennä naimisiin?” maistraatin vihkijä kysyy parilta, joka istuu todistajien kanssa pitkän pöydän ääressä.

”On”, vastaa Hüseyin Şahin ylpeänä. Yeliz odottaa vauvaa.

Vihkijä puhuu niin kauniisti, että viimeisetkin ripaukset virastotunnelmasta katoavat.

”Naimisiinmeno ei ole onnellinen loppu, vaan se on alku. Luottamus on halua näyttää toiselle myös haavoittuvat puolensa.”

Zacharie Scheurer
Yeliz ja Hüseyin Sahin avioituivat Bielefeldissä.
Yeliz ja Hüseyin Sahin avioituivat Bielefeldissä.

Kuudentoista minuutin kuluttua kummaltakin kysytään: tahdotko?

”Ere ere!” Sulhanen vastaa kurdiksi – ja lakimies kun on, vielä varmuuden vuoksi saksaksi perään: ja!

Nämä ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteiset kurdihäät. Hääparilla on ollut kova työ vakuuttaa vanhempansa siitä, että 500–1 000 vierasta ei ole tarpeen. Etenkin sulhasen isälle Süleyman Şahinille suuret häät olisivat olleet itsestäänselvyys. Tällaisia häitä vietetään turkkilaisten ja kurdien piireissä ympäri Saksaan jatkuvasti. Hääpaikaksi tarvitaan silloin melkoinen halli.

”Kyllä häät ovat häät, kun sukulaisia lentää paikalle Lontoosta asti. Omat hääni Turkissa kestivät kaksi päivää”, Süleyman Şahin sanoo.

Ensimmäinen ajatus ihan pienistä häistä oli vanhemmille aivan liikaa.

”Oikeastaan halusimme ihan pienet häät, 30 vierasta, mutta päädyimme sitten tähän 130:een kutsuttuun”, kertoo Yeliz, nyt uudelta nimeltään Yeliz Şahin.

Hääpari kuuluu uskonnoltaan aleviitteihin, joita on Saksassa noin puoli miljoonaa. Kurdeja arvioidaan olevan Saksassa myös runsaat puoli miljoonaa. Suuri osa heistä asuu Nordrhein-Westfalenissa, jonne 1960-ja 1970-luvulla tuli paljon turkkilaisia vierastyöläisiä. Uskonnolla on yhteys islamiin, mutta se ei allekirjoita suurta osaa islamin säännöistä eikä esimerkiksi tunnusta sharia-lakia lainkaan.

Turkin tämänhetkisen sekavan tilanteen takia Saksan kurdit seuraavat silmä kovana, mitä Turkissa tapahtuu.

Yeliz ja Hüseyin Şahin tuntevat itsensä täysin saksalaisiksi. Tuhannet häät nähnyt hääkuvaaja nauraa, että nyt saavat perinteet kyytiä, kun sulhanen on kiristämässä vaimonsa hääpuvun nyörejä. Monelle saksalaiselle morsiamelle on yhä tärkeää, että puku säilyy salaisuutena viime hetkeen asti. Yelizin ranteessa välkkyvät kapeat kultarenkaat, jotka kuuluvat morsiamen asuun.

”Renkaiden määrässä enemmän on aina enemmän”, sanoo viiteen tyytynyt Yeliz.

Illan juhlapaikka onkin sitten entinen kirkko. Se saneerattiin kymmenen vuotta sitten ravintolaksi. Alttarin paikalla on tänä iltana dj, bändi ja tanssilattia. Ruoka höyryää jo ulkoterassilla. Pöydät on koristeltu punaisin, vihrein ja keltaisin paprikoin. Värit tulevat Kurdistanin lipusta.

Vieraat soljuvat juhlapaikalle rentoon tahtiin. Naisilla on pitkät iltapuvut ja vähintään kymmenen sentin korot. Yelizin sisarella Filizillä on kirkkaanpunainen puku ja Hüseyinin sisarella Nuranilla kirkkaanvihreä.

Sisarukset pitävät puheen ja antavat hääparille lahjaksi oliivipuun. Samoin puheen pitää Yelizin hyvä ystävä ja kaaso Nurşen Altan.

”Annoin tulla kaikella tunteella sen, mitä ajattelen rakkaasta pariskunnasta. Jännitti hirveästi”, Nurşen Altan huokaisee, mutta on heti valmis johtamaan tanssia, kun bändi aloittaa.

Naisilla on paljetein koristellut värikkäät huivit, ja musiikki imee tanssilattialle nopeasti suuren tanssijoiden piirin. Aletaan olla illan tunnelman ytimessä.

Jos kaikki alkoi silmälaseista ja myöhemmin avuksi tuli sosiaalinen media, ne ovat olleet loistavia apuvälineitä tässä rakkaustarinassa. Hääpari Hüseyin ja Yeliz hehkuvat.

”Hüseyin on yksinkertaisesti minun rakkaani. Hänellä on jalat maassa ja hän saa minut aina rauhalliseksi, jos olen jostakin huolissani”, morsian sanoo.

”Ensin rakastuin Yelizin silmiin. Rakastan hänessä sitä, että hänen kanssaan voimme aina puhua, kaikesta.”

Zacharie Scheurer
Morsiamen sisko Filiz Schmidt näytti tanssin mallia.
Morsiamen sisko Filiz Schmidt näytti tanssin mallia.
Pitsi, peitetyt olkapäät ja avoin selkämys ovat nyt muotia hääpuvuissa
Pitsi, peitetyt olkapäät ja avoin selkämys ovat nyt muotia hääpuvuissa
Morsiuspukujen mallistot ovat kansainvälisiä – samaa pukua voidaan myydä Suomessa ja Australiassa.
Zacharie Scheurer
Morsian liikuttui kyyneliin, kun juuri kuolleen perheystävän mies jaksoi tulla häihin.
Morsian liikuttui kyyneliin, kun juuri kuolleen perheystävän mies jaksoi tulla häihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat