Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilia tiukentaa olympialaisten turvatoimia entisestään terroriuhan vuoksi

Terroristijärjestö Isis on perustanut portugalinkielisen tiedotuskanavan ja kannustanut iskuihin Rion olympialaisia vastaan.

Ulkomaat
 
Fabrizio Bensch / Reuters
Sotilaat valvoivat torstaina turvatarkastuksia olympialaisten lehdistökeskuksen ulkopuolella Rio de Janeirossa.
Sotilaat valvoivat torstaina turvatarkastuksia olympialaisten lehdistökeskuksen ulkopuolella Rio de Janeirossa. Kuva: Fabrizio Bensch / Reuters

Elokuussa pidettävien Rion olympialaisten valmistelujen viime metrejä varjostaa terrorismin pelko.

Torstaina Brasilian poliisi pidätti kymmenen ihmistä, joita epäillään olympialaisiin kohdistuvan terrori-iskun suunnittelemisesta. Oikeusministerin mukaan pidätetyt olivat “täysin amatöörejä” ja “huonosti valmistautuneita”.

Vaikka tiedot tapauksesta ovat epäselviä, ilmassa on hermostusta.

Tällä viikolla Rion poliisin pommiryhmä eristi alueen Leblonin rantakaupunginosassa, kun ovimies oli huomannut kadulle hylätyn laukun ja miehen poistuvan paikalta juosten. Laukussa oli likaisia vaatteita.

Brasilian tiedustelupalvelu on kertonut terroristijärjestö Isisin perustaneen portugalinkielisen tiedotuskanavan ja kannustavan iskuihin olympialaisia vastaan. Keinoiksi järjestö suosittelee esimerkiksi lennokkien kuljettamia pieniä räjähteitä, liikenneonnettomuuksia ja myrkkyjen käyttöä.

Heti Nizzan iskun jälkeen Brasilia ilmoitti lisäävänsä turvatoimia kohonneen terrorismin uhan vuoksi. Suunnitelmaan kuuluu esimerkiksi lisää tarkastuspisteitä ja rajoituksia liikenteelle.

Ei sillä, että turvajärjestelyt muutenkaan olisivat olleet kepeät. Kisoja turvaa noin 88 000 sotilasta ja poliisia. Se on kaksinkertaisesti Lontoon olympialaisiin nähden.

Armeija alkaa partioida Rion kaduilla virallisesti sunnuntaista alkaen. Jo nyt kaupungin keskeisillä alueilla on runsaasti raskaasti aseistautuneita poliiseja ja sotilaita.

Olympialaiset käynnistyvät 5. elokuuta. Rioon odotetaan niiden aikaan puolta miljoonaa kisaturistia.

Turvallisuus oli alun perinkin yksi Rion olympialaisiin liitetyistä huolista.

Vaikka Rion keskusta- ja turistialueet ovat nykyään selvästi turvallisempia kuin vajaat parikymmentä vuotta sitten, väkivalta on kaupungin asukkaiden jatkuvia huolenaiheita. Kuluvana vuonna talouskriisin keskellä henkirikosten ja ryöstöjen määrä on jälleen selvästi lisääntynyt.

Tutut riolaiset neuvovat välttämään kävelemistä kotiin illalla sellaisillakin alueilla, joilla sitä ei aiemmin pidetty ongelmana. Joistain faveloista raportoidaan jatkuvasti tulitaisteluja poliisin ja rikollisjengien välillä.

Rio on järjestänyt aiemmin varsin onnistuneesti useita isoja urheilutapahtumia, mukaan lukien jalkapallon MM-kisat vuonna 2014 ja Pan American -kisat vuonna 2007. Sillä ei ole aiempaa historiaa islamistisesta terrorismista, mutta viranomaiset ottavat silti terroriuhan vakavasti. Asiantuntijat pitävät vaarana varsinkin niin sanottuja yksinäisiä susia.

Koko maailman televisiokanavilla näytettävien olympialaisten propaganda-arvo on terroristeille suuri.

Tähtäimessä ovat etenkin Ranskan, Yhdysvaltojen ja Israelin olympiajoukkueet, uutisoi brasilialaisen O Estado de São Paulo -lehden reportaasi. Ranskan tiedusteluviranomaiset ilmoittivat vähän aikaa sitten, että Ranskan joukkuetta kohtaan oli suunniteltu terrori-iskua Riossa. Näiden joukkueiden turvatoimia lisätään.

Rion olympialaiset ovat ensimmäiset, joissa toimii kansainvälinen terrorismin vastainen keskus. Brasilialaisten agenttien ohella siellä työskentelee edustajia seitsemästä maasta, suurtapahtumista vastaava turvallisuusjohtaja Andrei Rodrigues kertoi toimittajille aiemmin tässä kuussa.

Brasilian yksi heikkous on sen pitkä maaraja, jonka yli salakuljetaan paljon huumeita ja aseita. Argentiinan ja Paraguayn vastaisella rajaseudulla asuu suhteellisen iso arabiyhteisö, ja useat terroristijärjestöiksi luokitellut ääri-islamistiset ryhmät kuten Hizbollah saavat tiettävästi alueelta rahoitusta. Aseiden hankkiminen on Brasiliassa helppoa, ja myös lentokenttien turvallisuus on kyseenalaistettu. Korruption vuoksi kaikenlainen salakuljettaminen on niiden kautta yleistä.

Brasilian urheiluministeri Leonardo Picciani vakuutti äskettäin, että hallitus luottaa turvatoimien riittävyyteen.

Poliisit ovat olleet eri mieltä. Talouskriisin vuoksi poliisien palkat ovat olleet Riossa monin paikoin viikkoja myöhässä. He ovat valittaneet joutuvansa ostamaan itse ruokaa pidätetyille. Virkavalta on myös varoittanut, ettei heillä ole rahaa poliisiautojen polttoaineeseen kuin vähäksi aikaa.

Äskettäin poliisit ja palokunta osoittivat mieltään parempien työolojen puolesta kaupungin kansainvälisellä lentokentällä. He varoittivat, etteivät turistit ole turvassa ja pitelivät kylttejä, joissa luki ”Tervetuloa helvettiin”.

Suurkisoihin liittyvillä massiivisilla poliisioperaatioilla ja kaupungin militarisoimisella on toinen, vaarallinen puoli.

Ihmisoikeusjärjestöt kuten Amnesty International ovat varoittaneet poliisiväkivallan yltymisestä olympialaisten alla. Samana vuonna kun Brasilia isännöi jalkapallon MM-kisoja 2014, poliisien tekemät tapot Rion osavaltiossa lisääntyivät 40 prosenttia. Useimmat niistä tapahtuvat pienituloisilla alueilla kuten faveloissa. Valtaosa uhreista on mustia nuoria miehiä.

Poliisi rekisteröi kuolemat yleensä itsepuolustuksesta johtuviksi. Osassa tapauksista se on totta; poliisin ammatti voi olla Riossa hengenvaarallinen. Tänä vuonna Riossa on tapettu uutistoimisto AP:n mukaan 61 poliisia.

Käytännössä selvitykset silti osoittavat, että monet poliisin ampumat uhrit ammuttu teloitustyyliin, lähietäisyydeltä ja takaapäin. Asukkaita, mukaan lukien lapsia, kuolee myös harhaluoteihin.

Jalkapallon MM-kisojen turvatoimet saivat jotkut Rion turistialueiden lähellä asuvat sanomaan, ettei kaupunki koskaan ole tuntunut niin turvalliselta kuin silloin. Mutta osa kysyi, millä hinnalla kisavieraiden turvallisuus oikeastaan taataan.

Reuters
Brasilian ilmavoimien lentokone osallistui harjoituksiin.
Brasilian ilmavoimien lentokone osallistui harjoituksiin.
Fabrizio Bensch / Reuters
Brasilialaiset sotilaat partioivat Rio de Janeiron olympiakylässä tällä viikolla.
Brasilialaiset sotilaat partioivat Rio de Janeiron olympiakylässä tällä viikolla.
Stoyan Nenov / Reuters
Sotilaat ovat läsnä myös Copacabanan rannan lähettyvillä.
Sotilaat ovat läsnä myös Copacabanan rannan lähettyvillä.
Ueslei Marcelino / Reuters
Sotilaat harjoittelivat Flamengo-rannnalla heinäkuussa.
Sotilaat harjoittelivat Flamengo-rannnalla heinäkuussa.
Fabrizio Bensch / Reuters
Sotilaat valvoivat torstaina turvatarkastuksia olympialaisten lehdistökeskuksen ulkopuolella Rio de Janeirossa.
Sotilaat valvoivat torstaina turvatarkastuksia olympialaisten lehdistökeskuksen ulkopuolella Rio de Janeirossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat