Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukana samat arvot tekevät poliitikosta kansallissankarin, kotona otsaan lyödään kommunistin leima

Briteille on brexit-äänestyksen jälkeen varmasti virkistävää nähdä johtaja, joka ei pakene paikalta vaikeuksien edessä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Anne Salomäki kolumnissaan.

Ulkomaat
 
Anne Salomäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Hän lahjoitti palkastaan 90 prosenttia hyväntekeväisyyteen. Hän ei myynyt vanhaa kuplavolkkariaan šeikille miljoonalla dollarilla. Hän eli maatilalla ja otti kyytiin liftarin.

Viime vuonna presidenttikautensa Uruguayssa päättänyt José Mujica, ”maailman köyhin presidentti”, sai pestinsä aikana ihailua ympäri maailmaa vaatimattomuutensa vuoksi. Hän halusi tulla toimeen vähällä, koska monet uruguaylaiset selviävät vieläkin vähemmällä.

Vasemmistolaisen brittilehden The Guardianin mukaan Mujican ”mahtavin perintö on hallita luopumatta vallankumouksellisista ideoistaan”. Jopa konservatiivinen, skandaalinhakuisena tunnettu Daily Mail kutsui Mujicaa ”anteliaaksi” ja tämän elämäntapaa ”nöyräksi”. Lehti päätti erään Mujicaa käsittelevän juttunsa toteamalla, että ”ehkä [silloinen Britannian konservatiivipuolueen johtaja sekä pääministeri] David Cameron ja [silloinen oppositiopuolue labourin johtaja] Ed Miliband voisivat oppia asian jos toisenkin…”

Milibandin jälkeen labourin johtoon äänestetty Jeremy Corbyn on kuvattu matkustamassa yöbussissa. Hän on puhunut hyvinvointivaltion puolesta ja superrikkaiden veronkiertoa sekä kansallisten palveluiden yksityistämistä vastaan.

Mujica-ylistyksen perusteella brittimedian voisi luulla innostuvan. Miliband ei ehkä osannut Mujica-tason nöyryyttä, mutta hänen seuraajansa ei tingi periaatteistaan: Corbynin kulut ovat parlamentin alahuoneen alhaisimpia, eikä hän omista autoa – edes 80-luvun kuplavolkkaria.

London School of Economicsin tekemän selvityksen mukaan Corbyn on kuitenkin saanut brittimedialta osakseen kohtuutonta henkilökohtaista kritiikkiä. Hänen sanojaan on vääristelty ja irrotettu konteksteista, hänen ei ole annettu vastata arvosteluun ja häntä on kutsuttu ”sekopääksi”.

Tutkijaryhmä kuvailee brittimedian ottaneen vahtikoiran sijaan hyökkääjän roolin.

”Demokratiat tarvitsevat medialtaan vallan haastamista ja tiukkaa keskustelua, mutta kun se muuttuu nykyistä status quoa kyseenalaistavien, laillisten poliittisen äänten vihamieliseksi sabotoimiseksi, se ei palvele demokratiaa”, tutkimusraportissa todetaan.

Jälleen johtajaa valitseva labour on sisäisessä kriisissä esimerkiksi lukuisten varjoministerierojen ja Corbynille annetun epäluottamuslauseen jälkeen. Joku voisi sanoa median vain hakkaavan jo kuollutta hevosta.

Kuitenkin Corbynin johtajakampanjan aikana ja sen jälkeen työväenpuolueen jäsenmäärä on noussut suuremmaksi kuin koskaan modernissa historiassa. Osa liittyneistä on epäilemättä mukana saadakseen Corbynin pois pestistä, mutta median vaino ei heijasta hänen suosiotaan kansan keskuudessa.

Kaukana Corbynin sielunveli Mujica on brittimedian silmissä ihailtava, ideologinen kansallissankari. Kotinurkilla tavalliseen kansaan vetoava Corbyn on kuitenkin uhka Britannian valtaapitävälle eliitille. Hänen esittämisensä mediassa pääministeriksi kelpaamattomana kommunistina ja oppositioon tuomittuna epärealistina sisuunnuttaa ruohonjuuritasoa entisestään.

Briteille on brexit-äänestyksen jälkeen varmasti virkistävää nähdä johtaja, joka ei pakene paikalta vaikeuksien edessä. Jytkyjä on nähty ennenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat