Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeriöllä ei ole tietoa Münchenin kauppakeskuksessa ammuskelun aikaan olleista suomalaisista

Ulkoministeriö kehottaa Münchenissä olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen Video: Reuters

Suomen ulkoministeriö on kehottanut Saksan Münchenissä olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen. Müncheniläisessä kauppakeskus Olympiassa tapahtui perjantai-iltana ammuskelu, jossa kuoli ja haavoittui useita ihmisiä.

Ulkoministeriö reagoi Münchenin ammuskeluun perjantaina ennen iltayhdeksää tilannetiedotteella, joka lähti alueella oleville, matkustusilmoituksen tehneille suomalaisille tekstiviestillä ja sähköpostilla.

Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turusen mukaan tilanteesta kerrottiin faktat ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa, välttämään turistikohteita ja aukeita tiloja. Ulkoministeriö kehotti noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita.

Lauantaiaamuna ulkoministeriö lähetti Turusen mukaan matkustusilmoituksen tehneille päivitysviestin siitä, että poliisioperaatio on ohi ja julkinen liikenne toimii normaalisti.

”Tilanne voi elää, mutta emme tietenkään toivo, että olisi tarvetta uusille viesteille. Olemme kuitenkin aina valmiina”, Turunen sanoo.

Turunen toivoo Münchenissä olevien suomalaisten ilmoittavan myös läheisilleen olevansa kunnossa.

”He kuitenkin huolestuvat nähdessään uutisia”, Turunen muistuttaa.

Yli 70 suomalaista oli tehnyt tilanteen alkuvaiheessa matkustusilmoituksen ja ilmoittanut olevansa alueella, kertoi ulkoministeriö. Yön aikana tehtyjen matkustusilmoitusten määrä kasvoi 170 matkustusilmoitukseen. Turusen mukaan paikan päällä on vielä paljonkin suomalaisia, jotka eivät ole tehneet matkustusilmoitusta.

Turusen mukaan matkustusilmoituksen tekemistä suositellaan aina matkustaessa, jotta ulkoministeriö voi olla yhteydessä paikalla oleviin ihmisiin.

Suomalainen on Turusen mukaan Münchenin ammuskelun kaltaisissa nopeissa tilanteissa tyypillisesti melko tietämätön siitä, mitä alueella tapahtuu.

”Kun hän saa tekstarilla viestin, hän huomaa, että oho, täällä on jotain menossa. Sen myötä hän osaa mennä suojaan sisätiloihin.”

Turusen mukaan ulkoministeriöön on tullut myös muutamia suoria yhteydenottoja Münchenin tilanteesta. Yhteydenotot ovat koskeneet tiedusteluja omaisista ja Müncheniin matkustamisesta.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole vielä tietoa Olympian kauppakeskuksessa ammuskelun aikaan mahdollisesti olleista suomalaisista.

Suomen ulkoministeriön tuorein Saksaa koskeva matkustustiedote on päivitetty huhtikuussa. Sen mukaan ”Saksa on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa ja maassa on noudatettava tavanomaista varovaisuutta”.

Ulkoministeriö muistutti matkustustiedotteessaan lisäksi, ettei terrori-iskun mahdollisuutta voida kuitenkaan sulkea Saksassa pois.

Münchenin poliisi on kertonut epäilevänsä Münchenin ammuskelua juuri terrorismiksi.

Turunen korostaa, että terrori-iskuihin on olemassa jonkinlainen riski käytännössä kaikkialla maailmassa. Saksaan ei kehoteta erikseen välttämään matkustusta.

Ammuskelu saksalaisessa Olympia-kauppakeskuksessa Mücnhenissä
Ammuskelu saksalaisessa Olympia-kauppakeskuksessa Mücnhenissä
Ammuskelu saksalaisessa Olympia-kauppakeskuksessa Mücnhenissä. Videolla näkyy kauppakeskuksen sijainti Münchenissä. Video: CNN
Ampumahyökkäys Münchenissä
Ampumahyökkäys Münchenissä
Ampumahyökkäys Münchenissä. Videolla näkyy yleiskuvaa tapahtumapaikalta. Video: Reuters
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta Video Thamina Stoll / Twitter
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat