Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SKS:n pääsihteeri Münchenissä: Yleistunnelma on järkyttynyt, mutta ilmassa myös solidaarisuutta

Suomalaisen kirjallisuuden seuran pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen saapui Müncheniin vain hieman ennen ostoskeskusammuskelua.

Ulkomaat
 
Ampumahyökkäys Münchenissä
Ampumahyökkäys Münchenissä
Ampumahyökkäys Münchenissä. Videolla näkyy yleiskuvaa tapahtumapaikalta. Video: Reuters

Müncheniin perjantaina iltapäivällä saapunut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen kertoo tunnelman kaupungissa muuttuneen radikaalisti ostoskeskusammuskelun takia.

”Tulin kaupunkiin iltapäivällä neljän–viiden aikaan junalla, ja tilanne vyöryi melkein saman tien päälle. Tietysti siinä hämmästyy, jos sattuu itse paikalle, kun tällaista tapahtuu, vaikka Euroopassa on ollut viime aikoina kiihkeää menoa. Voimakkain seikka on se, että kaikki muuttui leppoisasta perjantai-illan tunnelmasta yhtäkkiä hyvin vakavaksi ja huolestuneeksi”, Lehtonen kuvaa.

Lehtonen muistaa ihmetelleensä kuuden–seitsemän aikaan illalla kaupungilla kävellessään poliisiautojen ja ambulanssien suurta määrää. Münchenin keskeisimpiin aukioihin lukeutuva Marienplatz ja sinne johtava kävelykatu olivat hänen mukaansa tuolloin ”niin tiheänä ihmisiä kuin vain voi olla”.

”Ihmisiä oli kaikista mahdollisista taustoista, ja silloin vielä oli rento perjantai-illan tunnelma. Vähän myöhemmin huomasimme puolison kanssa, että täällä on tapahtunut isompi tapaus”, Lehtonen sanoo ja viittaa ostoskeskusammuskeluun, jossa haavoittui useita ja kuoli tällä tietoa ainakin kymmenen ihmistä. Kuolleista yksi on epäilty ampuja.

Puolisonsa kanssa Münchenissä liikkuva Lehtonen sanoo olleensa ammuskelun jälkeen syömässä ravintolassa, joka lukittiin kokonaan.

”Tilanteesta tultiin kertomaan erikseen jokaiseen ravintolan pöytään. Asiakkaille ilmoitettiin, ettei sisään pääse kukaan, ja jos ravintolasta haluaa lähteä, opastetaan jotain toista kautta ulos. Kaupungilla oli etsintä päällä, mutta jonkin ajan kuluttua ulos pääsi taas normaalia tietä.”

Lehtonen joutui kuitenkin miettimään, mitä kautta palaa majoituspaikkaansa kulkiessaan keskusaseman kautta.

”Emme tienneet, mitkä kadut ovat suljettuja ja mitkä eivät.”

Lehtonen on oleskellut Münchenin keskustan ja vanhankaupungin alueella muutamien kilometrien päässä Olympian ostoskeskuksesta. Ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa.

”Kyllä täällä ihmisiä on kaduilla, mutta varmasti hiljaisempaa kuin lämpimänä perjantai-iltana olisi muuten.”

Lehtonen on huomannut toisilleen tuntemattomienkin ihmisten puhuneen kaduilla paljon keskenään.

”Oli järkyttynyt yleistunnelma, mutta ilmassa oli myös solidaarisuutta. Vaikka ihmiset ovat olleet vakavia ja huolestuneita, he ovat olleet itse asiassa aika rauhallisia. Tässä lähistöllä on tosin paljon muslimiväestöä, ja he olivat järkyttyneemmän näköisiä kuin muut täällä.”

Lehtonen lähetti itse ammuskelun jälkeen läheisimmilleen heti viestejä, joissa hän kertoi olevansa turvassa.

Ammuskelupaikka, Olympia-ostoskeskus, ei ollut Lehtoselle ennalta sinänsä tuttu. Hänelle tuli kuitenkin samalta alueelta mieleen muistikuvia lapsuusajan traagisista uutisista.

”Olin vuonna 1972 pikkupoika, kun Münchenin olympialaisissa tapahtui terrori-isku [palestiinalaiset terroristit ottivat olympiakylästä yksitoista israelilaista olympiaedustajaa panttivangeiksi surmaten heistä kymmenen]. Se tuli minulle heti mieleen, vaikkei se ole uutisoinneissa ollut päällimmäisenä asiana.”

Tuore ammuskelu ei vaikuta Lehtosen matkasuunnitelmiin, vaan hän aikoo palata Münchenistä Suomeen maanantaina.

”Ei näytä siltä, että kaupungilla olisi seuraamassa suurta kaaosta, mutta täytyy katsoa, miten liikenne toimii maanantaina, että pääsen matkustamaan kotiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat