Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkopaniikki leimahti huhumyllyksi Münchenissä – vääriä johtolankoja levitettiin tahallaan

Münchenin sekasortoa ruokkivat sosiaaliseen mediaan ja etenkin Twitteriin päätyneet ylilyönnit, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki.

Ulkomaat
 
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta
Ihmiset juoksevat pakoon müncheniläisestä ostoskeskuksesta Video Thamina Stoll / Twitter

Olin perjantai-iltana täpötäyden supermarketin kassajonossa Berliinissä, kun kännykkään piippasi pikaviesti ”Münchenissä ostoskeskuksessa ammutaan”.

”Ei!” ajattelin. Mielessä muhii jo liian pitkä sarja tuoreita muistoja väkivallasta ja terrorista, jonka tekijöiden kohteena ovat olleet tavalliset ihmiset viettämässä arkea tai juhlaa Brysselissä, Orlandossa, Istanbulissa, Bagdadissa, Nizzassa. En halua surra enää yhtään silmittömän hyökkäyksen uhria.

Seuraavat tunnit näyttivät, mitä se voi tarkoittaa, että kaikilla muillakin sekava tilanne yhdistyy mielessä automaattisesti viime aikojen silmittömiin terrori-iskuihin. Münchenissä syntyi laaja paniikki, jota ruokkivat sosiaaliseen mediaan ja etenkin Twitteriin päätyneet ylilyönnit.

Ensinnäkin alkoi kiertää tieto, että myös kaikkien turistien tuntemalla Marienplatzilla olisi ammuttu. Toiseksi osa sosiaalisen median käyttäjistä julkaisi kuvia muista tilanteista. Useat mediat käyttivät sivuillaan kuvaa, joka ei ole Olympia-ostoskeskuksesta vaan Etelä-Afrikassa 2015 tapahtuneesta ammuskelusta.

Münchenin poliisi vetosi Twitterissä ihmisiin, jotta kuvia ja videoita tapahtumapaikoista ei tilanteen ollessa päällä levitettäisi eteenpäin. Mitä ilmeisimmin väärät tiedot ammuskelusta keskustassakin johtivat esimerkiksi päätökseen pysäyttää julkinen liikenne kokonaan. Se tarkoitti tuhansille ihmisille illan pitkien tuntien viettämistä keskustassa parhaaksi katsomassaan turvapaikassa.

Sinänsä illan kuluessa ihmiset toimivat kaupungilla olosuhteisiin nähden hyvin rauhallisesti. Myös apua ja majoituspaikkoja tarjottiin laajasti, jopa Baijerin parlamentti avasi ovensa.

Kuvottavaa on, että Münchenin tapauksessa jotkut lietsoivat paniikkia verkossa aivan tahallaan. Kaikkeen, mikä sosiaalisessa mediassa sekavassa tilanteessa kiertää, on suhtauduttava lähtökohtaisesti epäillen. Niin moni haluaa syystä tai toisesta levittää vääriä johtolankoja.

Some-kaaoksen keskellä perjantai-iltana nousi esiin yksi rauhallinen mies. Münchenin poliisin tiedottaja vastasi väsymättä tuntikaupalla toimittajien kysymyksiin, myös kaikenlaisia puolitotuuksia sisältäneisiin kysymyksiin asiallisesti.

Poliisi myös twiittasi itse ainakin neljällä eri kielellä: saksaksi, ranskaksi, turkiksi ja englanniksi.

Tiedottaja Marcus da Gloria Martins, 43, ei hermostunut, vaikka hän sai vastata esimerkiksi terrorismispekulaatioon toisensa jälkeen television suorassa lähetyksessä.

”En voi vastata tuohon kysymykseen, koska silloin minun pitäisi arvata ja se voisi olla hyvin vaarallista”, hän sanoi.

Lue viimeisimmät tiedot Münchenin tapahtumista tästä jutusta.

Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen
Poliisi rynnäköi ostoskeskukseen Video: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat