Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Münchenissä: Tunnelma on epäuskoinen ja järkyttynyt – ”Tällaista tapahtuu Pariisissa ja Brysselissä”

Münchenin kaduilla tapaa epäuskoisia ja järkyttyneitä ihmisiä, raportoi Müncheniin lauantaina saapunut Helsingin Sanomien Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Ulkomaat
 
HS-toimittaja: Münchenissä epäuskoiset ja järkyttyneet tunnelmat
HS-toimittaja: Münchenissä epäuskoiset ja järkyttyneet tunnelmat
Perjantainen veriteko on järkyttänyt syvästi eteläsaksalaista Münchenin kaupunkia, kertoo Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen läheltä Münchenin Olympia-ostoskeskusta, jossa ampumiset tapahtuivat. Kuvaus: Zacharie Scheurer.

München

Münchenin kaduilla tapaa lauantaina epäuskoisia ja järkyttyneitä ihmisiä. Olympia-ostoskeskuksen liepeillä ihmiset purkavat hämmästystään siitä, että rauhallinen kotikaupunki on perjantain jälkeen yksi monista silmittömän veriteon kohteeksi joutuneista eurooppalaiskaupungeista. Kaikki iskuun liittyvät tiedot löytyvät täältä.

”Me olemme nähneet televisiosta, että tällaista tapahtuu Pariisissa ja Brysselissä. Mutta nyt se on täällä”, sanoo 17-vuotias lukiolainen Elisabeth Pertler.

Parin sadan metrin päässä ostoskeskuksesta työskentelevä keittiöliikkeen myyntiassistentti Stephanie Lehner, 24, kuuli ammuskelun ja luuli sitä ensin ilotulitukseksi.

”Vitsailin työkaverilleni, että nyt se on Isis-järjestö tullut meillekin. Sitten kun näin uutiset, järkytyin.”

Lehnerin mukaan München on turvallistakin turvallisempi kaupunki.

”Täällä voi jättää vaikka takakontin auki ja lähteä kahville ja mitään ei häviä. Täällä on todella todella vähän rikollisuutta. Tämä tapaus on täysin surrealistinen”, Lehner sanoi.

Lauantaina Saksan viranomaiset kertoivat, ettei tekijällä kuitenkaan näyttäisi olevan yhteyksiä islamistiterroristeihin. Ampujan kerrotaan olleen 18-vuotias iranilaissaksalainen mies, jota poliisi kutsuu nimellä David S.

Hänen kotoaan on löytynyt viitteitä halusta tehdä joukkosurma, mutta ei merkkejä terrorismihaluista.

”En voi väittää olevani iloinen. Mutta olen iloinen, ettei tämä vaikuta olevan terroriteko”, Lehner sanoo.

Perjantai oli monille münchenilaisille pelottava päivä. Sosiaalisessa mediassa levisivät huhut, että ampujia on mahdollisesti ainakin kolme ja uhka on läsnä koko kaupungissa.

”Tämä on hirveä shokki. Aiemmin olemme tottuneet ajattelemaan, että tällaista tapahtuu jossain kaukana, kuten Pariisissa. Mutta nyt se on tapahtunut 300 metrin päässä kodistani”, totesi ostoskeskuksen viereisellä kadulla asuva tuotepäällikkö Leo Haupt, 29.

Haupt oli sattumoisin syntymäpäiväjuhlilla perjantaina, joten hän ei kuullut aseiden pauketta. Mutta juhlat menivät pilalle.

”Kaikki tuijottivat puhelimiaan ja viestittelivät olevansa turvassa”, hän sanoi.

Leo Hauptin mukaan tapauksen ei pitäisi käynnistää minkäänlaista keskustelua maahanmuutosta Saksassa. Hän huomauttaa ampujan olleen myös Saksan kansalainen.

”Hän oli saksalainen. Pakolaisista puhuminen on tässä tapauksessa täysin irrelevanttia. Münchenilaiset ovat toivottaneet pakolaiset tervetulleiksi kukkasin”, Haupt sanoi.

Samoin ajatteli myyntiassistentti Stephanie Lehner, jonka äiti opettaa pakolaisille saksaa.

”Pakolaiset ovat hyviä ihmisiä, sellaisia kuin sinä ja minä. He vain ovat onnistuneet pakenemaan maailman kauheimpia asioita”, Lehner totesi.

Leo Hauptin isä Steffen Haupt, 56, puolestaan suhtautuu epäilevämmin Saksan avoimeen maahanmuuttopolitiikkaan.

”Kun ensimmäinen iso aalto tuli vuonna 2015 mietin, että mitenkähän Saksa tästä selviää. Otamme niin paljon pakolaisia, että on vaikea tietää, mitä siitä seuraa”, hän totesi.

Steffen Hauptin mukaan askarruttavaa on, miksi pakolaisista niin suuri valtaosa on ollut miehiä. Siitä seuraa väistämättä kahnauksia.

”Olemme nähneet mitä muualla tapahtuu. Ja olemme pelänneet, että se sama tapahtuu vielä Saksassa.”

Perjantain joukkoampuminen yhdistettiin automaattisesti keskusteluun Isis-järjestöstä, koska se on ilmoittanut olleensa monien Euroopassa tehtyjen iskujen takana.

Spekulaatiota voimisti viime maanantainen Isis-järjestöön yhdistetty hyökkäys junassa Würzburgissa. 17-vuotias afganistanilaispakolainen haavoitti useita ihmisiä kirveellä ja puukolla ennen kuin hänet ammuttiin kuoliaaksi.

Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta
Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta
Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta. Kuva: Reuters Leikkaus: Axel Nordman / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat