Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki vapauttaa sotilaita, mutta jatkaa puhdistuskampanjaa – pääministeri toivoo hätätilan päättyvän kolmen kuukauden jälkeen

Turkki sulkee yli tuhat koulua ja pidentää epäiltyjen pidätysaikoja hätätilan nojalla. Vastapainoksi se vapauttaa 1 200 pidättämäänsä sotilasta.

Ulkomaat
 
Kenan Gurbuz / Reuters
Poliisit saattoivat Marmariksen oikeustalolle sunnuntaina sotilaita, joita syytettiin vallankaappaukseen osallistumisesta.
Poliisit saattoivat Marmariksen oikeustalolle sunnuntaina sotilaita, joita syytettiin vallankaappaukseen osallistumisesta. Kuva: Kenan Gurbuz / Reuters

Turkki vapautti 1 200 vallankaappausyrityksen jälkeen pidätettyä sotilasta, Turkin pääsyyttäjä sanoi lauantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pääsyyttäjä Harun Kodalakin mukaan viranomaiset yrittävät selvittää, ketkä pidätetyistä olivat ampuneet ihmisiä ja ketkä eivät.

Monet tuhansista pidätetyistä sotilaista saattoivat arvioiden mukaan olla nuoria varusmiehiä, joilla ei ollut käsitystä siitä, mihin he ryhtyivät.

Ainakin 246 ihmistä kuoli sotilasvallankaappauksen yrityksessä viime viikonloppuna Turkissa. Epäonnistuneen kaappauksen jälkeinen puhdistuskampanja on herättänyt paljon arvostelua kansainvälisesti.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan pidätettyjä oli lauantaina yhteensä 11 160.

Turkin korkein sotilasneuvosto kokoontuu torstaina. Presidentin mukaan hän aikoo järjestellä uudelleen armeijan ja tuoda sinne uusia ihmisiä.

Erdoğan määräsi lauantaina yli tuhat yksityistä koulua suljettavaksi, minkä lisäksi yli tuhat säätiötä ja järjestöä suljetaan.

Turkkiin julistetun hätätilan nojalla kiinni otettujen pidätysaikaa pidennettiin 30 päivään.

Turkin parlamentin on hätätilasta huolimatta hyväksyttävä määräys. Siihen vaaditaan yksinkertainen enemmistö, mikä presidentin perustamalla AK-puolueella on.

Tiukennukset ovat uusin käänne jahdissa, jossa Turkin viranomaiset puhdistavat armeijaa, poliisia, oikeuslaitosta ja koulutusjärjestelmää turkkilaisen muslimioppineen Fethullah Gülenin seuraajista. Turkki syyttää Yhdysvalloissa asuvaa Gülenia vallankaappausyrityksestä ja vaatii Yhdysvaltoja luovuttamaan hänet.

Turkkilaisviestinten mukaan muslimioppineen veljenpoika on pidätetty Turkissa. Hänet on määrä tuoda Ankaraan kuulusteltavaksi. Viestinten mukaan hän voi saada syytteen terroristijärjestöön kuulumisesta.

Turkki ilmoitti myös ottaneensa kiinni Gülenin keskeiseksi avustajaksi kuvailemansa Halis Hancin. Viranomaiset väittävät hänen saapuneen maahan kaksi päivää ennen vallankaappausyritystä.

Turkki kertoi myös lakkauttavansa presidentin vartioston, johon kuuluu noin 2500 ihmistä. Heistä noin 300 otettiin kiinni vallankaappausyrityksen jälkeen.

Erdoğan arvosteli lauantaina EU:ta ennakkoluuloisesta ja vääristyneestä asenteesta Turkkia kohtaan.

Yli kymmenentuhannen ihmisen passit on mitätöity. Lisäksi yli 50 000 valtion työntekijää on erotettu tai pidätetty virasta.

Turkkiin on julistettu hätätila kolmeksi kuukaudeksi.

Lauantaina pääministeri Binali Yildrim ilmoitti, että Erdoğanin hallinto pyrkii pitämään hätätilan kerrotun kolmen kuukauden mittaisena.

”Meidän tavoitteemme on, että hätätila ei jatkuisi, mutta jos on tarvetta, se tietysti jatkuu”, hän sanoi Reutersin mukaan.

Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Siviilivallan säilymistä juhlittiin Istanbulin yössä
Is­tan­bu­lin kes­kus­tas­sa si­jait­se­va Tak­sim-au­kio muut­tui pu­nais­ten Tur­kin lip­pu­jen me­rek­si myöhään lauantaina. Presidentti Recep Tayyip Er­do­ğan oli ke­hot­ta­nut hei­tä läh­te­mään ka­duil­le vaa­ti­maan de­mo­kra­tiaa ja rau­haa. Kuvaus ja leikkaus: Jodi Hilton
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat