Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kabulissa 80 kuoli kaksoispommi-iskussa – Isis ilmoittautui iskun tekijäksi

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa kuoli 80 ihmistä ja yli 230 loukkaantui räjähdyksissä keskellä mielenosoitusta.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
Kabulissa 80 kuoli kaksoispommi-iskussa
Kabulissa 80 kuoli kaksoispommi-iskussa
Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa kuoli 80 ihmistä ja yli 200 loukkaantui räjähdyksissä keskellä mielenosoitusta. Kuva: Reuters Leikkaus: Axel Nordman / HS

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa 80 ihmistä kuoli ja yli 230 loukkaantui räjähdyksissä lauantaina, uutistoimisto AFP lainasi sisäministeriön lausuntoa.

Ministeriön alustavien tietojen mukaan hyökkäykseen osallistui kolme itsemurhapommittajaa. Turvallisuusviranomaiset ampuivat kolmannen hyökkääjän.

Räjähdykset tapahtuivat keskellä mielenosoitusta, jossa tuhannet mielenosoittajat olivat kokoontuneet vaatimaan, että hallituksen suunnittelema voimalinja kulkisi sähkönpuutteesta kärsivien Bamiyanin ja Vardakin provinssien läpi. Linja yhdistäisi Keski-Aasian Turkmenistanin, Uzbekistanin ja Tadžikistanin Afganistaniin ja Pakistaniin.

Mielenosoittajista suurin osa kuuluu hazara-vähemmistöön, joka koostuu pääosin šiiamuslimeista. Afganistanissa heitä asuu alle kolme miljoonaa ja vähemmistöä on pitkään syrjitty.

Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut olleensa iskujen takana, kertoi järjestöä tukeva uutistoimisto. Uutistoimiston mukaan kaksi Isisin taistelijaa räjäytti räjähdevyöt shiiojen kokoontumisessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on Isisin ensimmäinen suuri hyökkäys Kabuliin ja sen tarkoituksena olisi lyödä kiilaa šiiojen ja sunnien välille.

Yhdysvallat tuomitsi rauhanomaiseen mielenosoitukseen tehdyn iskun Valkoisen talon antamassa lausunnossa. Se vakuutti sitoutuneensa yhteistyöhön Afganistanin turvallisuusjoukkojen kanssa maan vakautta uhkaavien voimien torjunnassa.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin tuomitsi iskun ja totesi Venäjän olevan valmis terrorisminvastaiseen yhteistyöhön Afganistanin kanssa.

Terveysministeriön edustajan mukaan kuolleet ja haavoittuneet vietiin läheisiin sairaaloihin. Hälytysajoneuvoilla oli vaikeuksia päästä paikalle, sillä viranomaiset olivat tukkineet risteyksiä estääkseen mielenosoittajien etenemisen.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani kertoi olevansa erittäin surullinen verilöylystä ja lisäsi, että uhrien joukossa on myös turvallisuusviranomaisia.

”Mielenosoitusten pitäminen on jokaisen afganistanilaisen oikeus, ja hallitus ponnistelee mielenosoittajien turvallisuuden eteen, mutta terroristit toteuttivat mielenosoituksessa räjähdyksiä, jotka tappoivat ja haavoittivat kansalaisia sekä turvallisuusjoukkojen henkilöitä”, kertoi presidentinkanslia AFP:n mukaan.

Omar Sobhani / Reuters
Kaksoispommi-isku tehtiin keskellä mielenosoitusta Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa lauantaina.
Kaksoispommi-isku tehtiin keskellä mielenosoitusta Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat