Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljännes Tallinnan vanhankaupungin asukkaista ulkomaalaisia – Entisestä KGB:n päämajasta tuli suomalaisperheen koti

Asunnosta vanhassakaupungissa on tämän vuoden tammi-toukokuussa maksettu keskimäärin 3 275 euroa neliöltä.

Ulkomaat
 
Neuvostoaikainen vankien ulkoilutuspiha on muuttunut arvotalon asukkaiden viihtyisäksi sisäpihaksi.
Neuvostoaikainen vankien ulkoilutuspiha on muuttunut arvotalon asukkaiden viihtyisäksi sisäpihaksi.

Tallinna. Suomalainen projektipäällikkö Nathalie Girs ihastui hyvin remontoituun asuntoon Tallinnan vanhassakaupungissa. Kaksi ja puoli vuotta sitten hän muutti lapsensa kanssa Espoosta Neuvostoliiton pelätyn turvallisuuspoliisin, KGB:n, entiseen päämajaan Pagari 1:een.

Koko korttelia Pagari-, Pikk- ja Laikatujen kulmassa hallitsi KGB, kunnes Viro vapautui 25 vuotta sitten. KGB:n virkailijat tulivat taloon puuovesta. Sama painava ulko-ovi löytyy nyt englanninkielisen tekstin ”Pagari one” alta, viinikaupan ja kasvisravintolan välistä.

KGB-päällikön toimisto oli talon neljännessä kerroksessa. Girs odottaa kerrosta alempana.

Koti on valoisa asunto ikkunaerkkereineen. Ikkunan takana kohoaa keskiaikainen Olevisten kirkko, eikä missään näy merkkiäkään KGB:stä.

”Ymmärrän, että paikalliset kiersivät rakennuksen kaukaa. Ulkopuolisena näen neuvostokauden kauheudet muuallakin. Se ei konkretisoidu tähän rakennukseen, vaan koko maan historiaan”, sanoo Girs.

”Kauhutarinat liittyvät moneen muuhunkin paikkaan.”

Moni turisti on jäänyt asumaan vanhaankaupunkiin.

Tallinnan vanhassakaupungissa oli Viron tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden alussa noin 4 900 asukasta, joista noin neljännes ilmoitti väestölaskennassa olevansa kansallisuudeltaan jotakin muuta kuin virolaisia. Tallinnan kaupungin rekisterin mukaan ulkomaalaisten osuus on vielä suurempi.

Virolaisten ja venäläisten jälkeen eniten vanhassakaupungissa asuu suomalaisia, joita on tilastokeskuksen mukaan yli sata.

Entisen KGB-talon asuntoja myyneen kiinteistövälittäjä Margit Sildin mukaan monet virolaisasiakkaista eivät halunneet edes tulla katsomaan taloa. Enemmistö ostajista oli hänen mukaansa kuitenkin paikallisia.

Girsin kerrosnaapurit ovat Ranskasta, Yhdysvalloista ja Englannista. Talossa asuu perheitä, joissa toinen puolisoista on virolainen.

Niin paljon ulkomaalaisia talossa on, että asuntoyhtiön kokouskieli on englanti.

Girs vertaa elämää talossa yhdysvaltalaiseen saippuasarjaan, joka kertoo unelmiensa perässä muuttaneista kerrostaloasukkaista:

”Tässä talossa asumisessa kivaa on se, että täällä on paljon ulkomaalaisia. Tämä on vähän kuin meidän Melrose place. Meillä on hyvä yhteishenki.”

Vapaa-aikanaan Girs toimittaa suomenkieliseen nettiradioon Tallinn Broadcasting kulttuuri- ja ajankohtaisohjelmaa Sunnuntaibulla, joka kertoo viikon tapahtumista Virossa. Samalla Girs perehtyy paikalliseen elämään.

Vanhankaupungin vastakkaisessa päädyssä asukasyhdistys käy vuosikausien taistelua baarien aamuöisiä aukioloaikoja vastaan, mutta tänne melu ei kiiri. Parkkipaikkakin on löytynyt aina kodin läheltä, ja kulman takana pieni Rimi myy maitoa ja leipää vuorokauden ympäri.

Girs ei keksi mitään kielteistä vanhassakaupungissa asumisesta. Turistivirtakin on myönteistä, sillä silloin ei ole ikinä yksin ovesta kadulle astuessa.

”Koen olevani etuoikeutettu, että saan asua näin kauniissa miljöössä”, hän sanoo.

Liettuan KGB-talo Vilnassa on entisöity museoksi, ja siellä opastavat entiset vangit. Virossa kiistely historiallisen talon kohtalosta loppui 2010, kun singaporilainen sijoittaja osti kiinteistön ja kunnosti arvoasunnoiksi.

KGB:n ajasta muistuttavat enää rippeet, ja niitäkin pitää etsiä rappukäytävästä ja kellarista oppaan avulla. Girs suostuu opaskierrokselle taloonsa.

”Rappusia kävellessä ajattelen, että KGB:n raskaat saappaat ovat astuneet siihen painaumia”, hän sanoo.

Painaumia tuskin ehti tulla 1912–17, jolloin talossa asuttiin. Myöhemmin portaita tallasivat parikymmentä vuotta itsenäisen Viron sotaministeriön virkailijat ja lähes 50 vuotta KGB.

Alhaalla Girs vetää esiin teräsovet neuvostomenneisyydestä. Talon synkin historia liittyy kellareihin.

”Kellareissa asukkaat säilyttävät tavaroitaan. Ihan samanlaiset kellarikomerot kuin Suomessa”, Girs toppuuttelee.

Harvoissa vanhoissa tallinnalaistaloissa on yhtä siistiä ja nykyaikaisesti ilmastoitua kellaria.

Mutta kapea käytävä jatkuu, kääntyy, tekee mutkan ja mutkassa ovat teräksiset ovenpielet neuvostoajalta. Seinä taitaa olla tässä kohdassa muurattu kiinni.

Yhtäkkiä valo sammuu automaattisesti. Koskettimelle pääsee tunnustelemalla betoniseinää tai kattoa. Niin matala se on.

Kuvaukset kellarin matalista, ahtaista vankikopeista heikossa hapessa ikuisen valon palaessa ovat tuttuja kirjailija Jaan Krossin omaelämäkerrasta Rakkaat kanssavaeltajat. Hän oli täällä vuonna 1946 ennen kyyditystä rangaistusleirille.

Stalinin aikana talon kanssa joutui tekemisiin Muistin instituutin tutkija Meelis Saueaukin arvion mukaan 30 000–40 000 virolaista, jos mukaan lasketaan lukemattomien pidätettyjen lisäksi näiden perheenjäsenet sekä KGB:n työntekijät.

Tavallisimpia pidätettyjen nujertamiskeinoja olivat valvottaminen, öiset kuulustelut ja hakkaaminen.

Julmin jakso oli Saueaukin mukaan ensimmäisen neuvostomiehityksen aikana 1940–41, jolloin pienessä saunatilassa myös teloitettiin ihmisiä.

Kaikki nuoremmatkaan, yli 40-vuotiaat, eivät onnistuneet kiertämään KGB-taloa kaukaa.

Valokuvaaja Marko Mumm päätyi kuulusteltavaksi koulunsa asuntolan mukana vielä 1988, kun joku oli vetänyt lakanoista ommellun, kielletyn Viron lipun asuntolan savupiipun päähän.

Kellarista pääsee sisäpihalle ja Lai-kadulle. Girs vilkuttaa tien yli espanjalaisen Pan y Vino -ravintolan omistajalle.

”Pan y Vinosta on tullut paikallisten ekspattien kohtaamispaikka. Siellä olen muodostanut sosiaaliset verkostoni.”

Pagari 1:n katutason alapuolella kahvila Inspiratsioonissa nuoret hipsterit nauttivat kasvisruokaa. KGB:n ajoista ei kysellä, sanoo tarjoilija.

”Paikalliset ovat päässeet yli katkeruudesta ja vihasta”, Girs arvioi.

Vanhakaupunki on monen unelma

Asunnosta vanhassakaupungissa on tämän vuoden tammi-toukokuussa maksettu keskimäärin 3 275 euroa neliöltä Viron maaviraston mukaan. Pagari 1:ssä asuntoja kaupataan hieman kalliimpaan hintaan.

Viime vuonna keskimääräinen neliöhinta vanhassakaupungissa oli 2 640 euroa.

Enemmistö vanhankaupungin asunnon ostajista asuu Virossa vakituisesti. Viime vuonna maavirasto tilastoi vanhassakaupungissa 87 asuntokauppaa, joista kuusi oli Suomen ja kymmenen muiden ulkomaiden asukkaiden kauppoja.

”Tyypillinen asunnon ostaja vanhassakaupungissa on yli 50-vuotias yrittäjä”, sanoo Christian Ayrer Tallinnaan erikoistuneesta Center kinnisvarasta.

Hinnat pelottavat suomalaisia ostajia usein muualle keskustaan.

Tavallisimmin suomalaiset ostavat kaksioita piensijoitukseksi koko keskusta-alueelta. Usein asunto hankitaan Tallinnassa opiskelevan lapsen käyttöön. Nopeiten kasvava ostajajoukko ovat Ayrerin mukaan eläkeikää lähestyvät tai eläkeläiset, joille kakkosasunto Tallinnassa on yhä useammin vaihtoehto mökille.

Stalinin aikana KGB-talon kellareissa kidutettiin vankeja. Talon asukas, suomalainen Nathalie Girs löysi KGB:n ajalta enää metalliset oven pielet.
Stalinin aikana KGB-talon kellareissa kidutettiin vankeja. Talon asukas, suomalainen Nathalie Girs löysi KGB:n ajalta enää metalliset oven pielet.
Pagari 1 kierrettiin neuvostomiehityksen aikana kaukaa. Nyt se on kunnostettu arvoasunnoiksi.
Pagari 1 kierrettiin neuvostomiehityksen aikana kaukaa. Nyt se on kunnostettu arvoasunnoiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat