Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apujärjestöt: Mosulista voi tulla koko vuoden suurin humanitäärinen kriisi

Irakin Mosul odottaa suurhyökkäystä. Terroristijärjestö Isis pyrkii katkaisemaan kaikki kaupungin viestiyhteydet.

Ulkomaat
 
Ari Jalal / Reuters
Terroristijärjestö Isisiä paenneita lapsia pakolaisleirillä Makhmourissa Mosulin kaupunkia lähellä kesäkuussa.
Terroristijärjestö Isisiä paenneita lapsia pakolaisleirillä Makhmourissa Mosulin kaupunkia lähellä kesäkuussa. Kuva: Ari Jalal / Reuters

Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul odottaa suurhyökkäystä lähes ulkomaailmalta eristettynä.

Kaupunkia hallitseva terroristijärjestö Isis ilmoitti tällä viikolla katkaisevansa alueen internet- ja puhelinyhteydet. Sen sotilasjohdon raportoidaan evakuoineen perheitään toisaalle, ja tuore propagandavideo näyttää vakoojiksi syytettyjen teloituksia kaupungissa.

Mosul on suurin Isisin hallitsema kaupunki Irakissa. Hyökkäystä sinne on valmisteltu pitkään, mutta nyt merkit viittaavat siihen, että operaatio voi olla lähestymässä. Irakin joukot ovat edenneet kaupunkia kohden kylä kylältä ja vallanneet sen eteläpuolella sijaitsevan lentotukikohdan.

Isisin vastaisen liittouman Yhdysvaltojen erityislähettiläs Brett McGurk sanoi tällä viikolla, että Mosulin “vapautus on näköpiirissä ja valmistelut edellä aikataulusta”. Irakin hallitus on luvannut vallata Mosulin takaisin kuluvan vuoden aikana.

Isis menetti kesäkuussa tärkeän Fallujan kaupungin Irakin joukoille. Mosul on paljon suurempi, ja taistelusta odotetaan vaikeampaa. Sitä hankaloittaa jo etukäteen valtakamppailu siitä, kuka saa hyökätä kaupunkiin ja hallita sitä sen jälkeen.

YK:n avustusohjelma Irakissa varoittaa, että Mosulista voi tulla koko vuoden suurin humanitäärinen kriisi. Hyökkäys voi ajaa pakoon kodeistaan sadattuhannet ihmiset.

Isisin taistelijat marssivat Mosuliin kaksi vuotta sitten. Irakin armeijan joukot laskivat aseensa ja pakenivat.

Yliopisto-opettaja Mohammed Muqdad jätti kaupungin perheensä kanssa noin vuosi sen jälkeen. Hän päätyi pitkän matkan jälkeen Suomeen ja odottaa nyt pääkaupunkiseudulla turvapaikkapäätöstä.

“Kaikkia pelottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Muqdad sanoo tavatessamme kahvilassa.

Hän ei ole saanut yhteyttä kaupungissa asuviin sukulaisiinsa viime tiistain jälkeen. Siihen asti viestit kulkivat sosiaalisen median kuten Facebookin, Telegramin ja Viberin välityksellä. Isisin pelossa niitä kirjoitettiin vain kiertoilmauksin.

Joissain paikoin Mosulin alueella toimii yhä kurdilaisen teleyhtiö Korekin tarjoama verkko, jonka avulla ihmiset ovat voineet viestiä.

Muqdad lähti vaaralliselle pakomatkalle, kun Isis alkoi kouluttaa lapsia aseenkäyttöön. “En tahtonut, että pojistani tulee sellaisia kuin he.”

Isis järjesti brutaaleja väkivaltanäytöksiä. “He tappavat eri tavoin, syövyttävällä hapolla tai panemalla ihmisiä häkkiin ja hukuttamalla”, Muqdad sanoo.

Siitä huolimatta osa asukkaista pelkää hänen mukaansa enemmän kaupunkia lähestyviä vapauttajia.

Mosulissa asuu eri etnisiä ryhmiä, mutta suuri enemmistö on tätä nykyä sunneja. Kaupunki oli Yhdysvaltain vastaisen vastarinnan linnake vuoden 2003 jälkeen. Monet sunneista pelkäävät nyt Irakin armeijan rinnalla taistelevia, osin Iranin tukemia shiialaisia aseryhmiä. Niiden on raportoitu kiduttaneen, siepanneen ja tappaneen sunnimiehiä Isisiltä vallatuilla alueilla kuten Fallujassa.

“Niin kamala kuin Isis onkin, se on Mosulissa sunnien mielestä parempi vaihtoehto kuin shiialaiset aseryhmät”, Muqdad sanoo.

Muqdad arvostelee myös Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa siviileihin kohdistuvista ilmaiskuista, jotka kärsimyksen ohella ruokkivat Isisin kannatusta paikallisten keskuudessa.

Kaupungissa on hänen mukaansa myös asukkaita, jotka auttavat kansainvälistä liittoumaa välittämällä tietoja. Siksi Isis pyrkii katkaisemaan viestiyhteydet ja sulkemaan kaupungin rajat. Muqdad on huolissaan etenkin ikääntyneistä vanhemmistaan.

”Mosul on kuin suuri vankila”, hän sanoo.

Kostonkierteen pelossa Yhdysvallat tahtoisi, että Irakin armeija johtaa hyökkäystä ja shiialaiset aseryhmät sekä kurdit pysyttelevät kaupungin liepeillä. Isisiä vastaan saavutettujen voittojen turvin shiiajoukot taas vaativat itselleen isompaa roolia. Hyökkäyksen suurin haaste voi siten olla poliittinen, ei sotilaallinen.

Tahtiin vaikuttavat myös Yhdysvaltain vaalit. Presidentti Barack Obaman sanotaan tahtovan Mosulista voiton tai ainakin merkkejä siitä ennen kuin valta vaihtuu vuoden lopussa.

Turvallisuusasioihin erikoistunut politiikan tutkija Zimkan A. Saleem Sulaimanin yliopistosta Irakin Kurdistanista arvioi Yhdysvaltojen johtavan sotaa. Sen hallitus tietää, että ilman kurdeja ja shiiajoukkoja Irakin heikko armeija ei kykene voittamaan jihadisteja Mosulissa.

“Luultavasti kurdit ja shiiat tekevät raskaimman työn koalition massiivisella ilmatuella. Irakin armeija lähetetään hyökkäyksen jälkivaiheessa kaupungin keskustaan asukkaiden huolten huomioimiseksi”, Saleem sanoo HS:lle.

Vaikka Isis lyötäisiin Mosulissa, jäljelle jää monta ongelmaa.

YK:n mukaan Irakissa on 10 miljoonaa ihmistä humanitäärisen avun tarpeessa. Pakolaisleirit sijaitsevat monesti hiekkaerämaassa, jossa lämpötila voi kohota 40–50 asteeseen.

Ja on vaikeita poliittisia kiistoja ratkottavana, uskonryhmien pahentuneita jännitteitä, heikko hallinto ja sunnialueilla syvää epäluuloa Bagdadin shiiavetoiseen hallitukseen. Samat ongelmat pönkittivät aikoinaan Isisin nousua.

Azad Lashkari / Reuters
Savupilvi kohosi ilmaan Yhdysvaltain johtaman koalition ilmaiskun jälkeen Mosulin itäpuolella olevassa kylässä toukokuussa.
Savupilvi kohosi ilmaan Yhdysvaltain johtaman koalition ilmaiskun jälkeen Mosulin itäpuolella olevassa kylässä toukokuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat