Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varapresidentiksi pesunkestävä liberaali tai syvästi uskonnollinen konservatiivi

USA:n varapresidenttiehdokkaat Mike Pence ja Tim Kaine voivat vaikuttaa harmailta, mutta poliittisella värikartalla he ovat toistensa vastakohtia.

Ulkomaat
 
reuters
Tim Kaine (vas.) ja Mike Pence
Tim Kaine (vas.) ja Mike Pence Kuva: reuters

Molempia Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaita kuvataan värittömiksi ja intohimoja tasaaviksi vaihtoehdoiksi.

Näiden valkoisten keski-ikäisten miesten tehtävä on sama: täyttää Hillary Clintonin ja Donald Trumpin puutteita ja houkutella uusia äänestäjiä.

Arvoiltaan republikaanien Mike Pence ja demokraattien Tim Kaine ovat kuitenkin lähes vastakkaiset.

”Kristitty, konservatiivi ja republikaani”

Michael Pencellä, 57, on juuret Irlannissa. Hän syntyi Indianassa kuuden lapsen perheeseen ja opiskeli yliopistossa lakia. Nykyinen Indianan kuvernööri on pitkän linjan konservatiivi ja puoluepoliitikko kongressissa.

Pence on syvästi uskonnollinen, ja se miltei tulvii hänen puheissaan. Hän on sanonut olevansa ”kristitty, konservatiivi ja republikaani, tässä järjestyksessä”. Hän myös kannattaa Tyynenmeren vapaakauppasopimusta. Pence on saanut skandaaleja aikaiseksi aborttikielteisten lakiesitysten vuoksi. Hän ei hyväksy homoavioliittoja tai samaa sukupuolta olevien suhteiden rekisteröintiä.

Heti kun Trump oli virallisesti julkistanut Pencen ehdokkuuden, hän esitteli jyrkkiä kantojaan maahanmuuttoon. Hän vakuutti tukevansa Trumpin ehdotusta rakentaa aita Meksikon rajalle samoin kuin sitä, että Meksikon tulee itse maksaa rakennuskulut.

Pesunkestävä liberaali

58-vuotias Timothy Kaine vietti nuoruutensa Kansas Cityssä ja kävi siellä jesuiittakoulua. Hän valmistui ensin Missourin yliopistosta ja sitten juristiksi Harvardissa. Välillä hän kävi Hondurasissa auttamassa katolisia jesuiittoja lähetystyössä ja oppi siellä espanjaa, millä yritetään houkutella latinoäänestäjiä.

Urallaan hän siirtyi pian politiikkaan, ensin Richmondin pormestariksi ja sitten Virginian kuvernööriksi. Senaattori hänestä tuli vuonna 2013. Juuret vaa’ankieliosavaltio Virginiassa ovat syvällä.

Kolmen lapsen isän vakaumuksia ohjaa syvä katolinen usko, mutta sanomalehti The New York Timesin mukaan hän on sisimmässään pesunkestävä liberaali.

Niinpä hänen mielestään laittomien siirtolaisten pitäisi saada laillistaa asemansa, jos he maksavat siitä hyvästä sakon ja verot. Katolisena Kaine vastustaa aborttia, mutta hänen mielestään naisten pitäisi saada päättää itse syntyvyydestä ja valtion pysytellä asiasta erossa. Hän suhtautuu myönteisesti vapaakauppaan, vaikkakin tietyin ehdoin. Kaine puoltaa myös sukupuolineutraalia avioliittoa.

Mikä sitten on näiden varapresidenttiehdokkaiden merkitys? Varapresidentti on Yhdysvaltain hallinnon toiseksi korkein virka. Tätä nykyä se on Joe Bidenin hallussa. Jos presidentti kuolee tai eroaa, varapresidentti nousee valtaan.

Näin paperilla.

Trumpin tapauksessa The New York Times julkaisi kiinnostavan tarinan, jonka hänen poikansa Donald Trump Jr. myöhemmin kiisti. Lähde on John Kasichin nimetön avustaja. Tarinan mukaan Kasich oli yksi vaihtoehto Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi. Hänen mukaansa Donald Trump Jr. oli houkutellut Kasichia ehdokkaaksi sanoen, että Trumpin varapresidentti saisi enemmän valtaa kuin kukaan toinen presidentin varamies aiemmin. Hän tulisi vastaamaan sekä sisä- että ulkopolitiikasta. Trump puolestaan huolehtisi siitä, että ”Amerikasta tulee jälleen suuri”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat