Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampujan osoittautuminen yksinäiseksi tekijäksi ilman terrorikytköstä herätti helpotusta Münchenissä

Äärioikeiston nousu pelottaa liberaaleja saksalaisia. Baijerilainen vieraanvaraisuus näytti perjantain paniikissa voimansa.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Näyttelijä Miryam Armbruster ja radio-dj Matthias Scherer toivat kukkia Münchenin ampumisen muistopaikalle, joka sijaitsee lähellä Olympia-kauppakeskusta.
Näyttelijä Miryam Armbruster ja radio-dj Matthias Scherer toivat kukkia Münchenin ampumisen muistopaikalle, joka sijaitsee lähellä Olympia-kauppakeskusta. Kuva: Zacharie Scheurer

München

Pienessä müncheniläisessä FestSpielHaus-teatterissa alkoi perjantai-iltana John Gayn vuonna 1728 kirjoittama Kerjäläisooppera ristiriitaisissa merkeissä. Näyttelijät olivat kuulleet, että kaupungilla on menossa jonkinlainen terroristihyökkäys.

“Mietimme, että voimmeko esittää sitä. Mutta sitten ajattelimme, että terroristit haluavat pelotella ihmisiä. Halusimme osoittaa, ettemme halua tulla pelotelluiksi”, kertoo 23-vuotias näyttelijä Miryam Armbruster.

Näytelmä esitettiin alusta loppuun, vaikka samanaikaisesti Saksan kolmanneksi runsasväkisin kaupunki vajosi paniikkiin. Sosiaalisessa mediassa levisi huhuja, että terroristeja on ehkä kolme ja että he saattavat iskeä missä vain: turistien suosimalla Marienplatzillakin väitettiin ammuttavan.

Kaupungin joukkoliikenne pysäytettiin kokonaan. Ihmisiä ryntäili hädissään, ja heitä lukittiin turvaan koulurakennuksiin ja ravintoloihin.

Ja heille tarjottiin suojaa suurisydämisten baijerilaisten kodeista ja osavaltion parlamentistakin. Kaikki kaupungin moskeijat avasivat ovensa yön selkään jääneille.

Armbruster pääsi kotiin isänsä kyydissä. Lauantaina hän tuli suremaan hyökkäyksen uhreja Olympia-kauppakeskusta vastapäätä olevan McDonald’s-ravintolan eteen. Sinne monen nuoren saksalaisen elämä perjantaina päättyi.

Lauantain mittaan kävi ilmi, että mitään suurta terrorihyökkäystä ei Münchenissä tapahtunutkaan. Yhdeksän ihmistä ja itsensä surmannut 18-vuotias saksalais-iranilainen poika kärsi ilmeisesti mielenterveysongelmista ja ihaili muiden joukkosurmien tekijöitä, mutta ei esimerkiksi Isis-äärijärjestöä.

Saksan viranomaisten kertomat tiedot epäillystä ampujasta synnyttivät Münchenissä suuren surun keskellä helpotuksen tuntemuksia.

“Minua nolottaa sanoa, mutta olen huojentunut. Pelkäsin, että hyökkäystä seuraa typeriä rasistisia iskuja. Muukalaisvihamielisyys, suvaitsemattomuuden ja pelon ilmapiiri Euroopassa kasvavat kasvamistaan”, totesi kolumbialaistaustainen radiotiskijukka Matthias Scherer, 29.

Schrererin mukaan Saksa on nyt jo rajoilla, mitä tulee muukalaisvastaisuuteen. Hän on hyvin huolestunut äärioikeistolaisen Alternative für Deutschland -puolueen (AfD) suosiosta.

“Se on hirvittävää. Masentavaa. Se on noloa minulle Saksan kansalaisena. Minua hävettää.”

AfD:n puheenjohtaja Frauke Petry on esimerkiksi sanonut, että poliisilla pitäisi olla valtuudet ampua Saksaan yrittäviä pakolaisia.

Münchenin tapahtumien taustalla saattoivat olla kiusaaminen ja mielenterveysongelmat, kuten monissa kouluampumisissa kautta maailman. Mutta monen mielessä se herätti kysymyksen Saksan avoimien ovien pakolaispolitiikasta, vaikka ampuja oli syntynyt ja kasvanut Münchenissä.

”Kun ensimmäinen iso aalto tuli vuonna 2015, mietin, että mitenkähän Saksa tästä selviää. Otamme niin paljon pakolaisia, että on vaikea tietää, mitä siitä seuraa”, totesi Münchenissä poikansa luona vieraillut dresdeniläinen kauppias Steffen Haupt, 56.

Häntä on esimerkiksi askarruttanut, miksi pakolaisista niin suuri osa on ollut miehiä. Siitä seuraa väistämättä kahnauksia.

”Olemme nähneet, mitä muualla tapahtuu. Ja olemme pelänneet, että se sama tapahtuu vielä Saksassa.”

Hänen poikansa Leo Hauptin, 29, mukaan tapauksen ei pitäisi käynnistää minkäänlaista maahanmuuttokeskustelua.

”Hän (ampuja) oli saksalainen. Pakolaisista puhuminen on tässä tapauksessa täysin irrelevanttia. Müncheniläiset ovat toivottaneet pakolaiset tervetulleiksi kukkasin”, Haupt sanoi.

Vaikka pelko suuresta hyökkäyksestä osoittautui turhaksi, perjantain veriteko järkytti syvästi monen müncheniläisten turvallisuudentunnetta.

Vain muutama päivä aiemmin kirveellä ja puukolla aseistautunut afganistanilainen pakolaispoika haavoitti useita ihmisiä junassa baijerilaisessa Würzburgissa.

Tekoa pidettiin Isis-järjestön inspiroimana, samoin kuin hieman aiemmin sattunutta Nizzan terrori-iskua Ranskassa. Münchenin ammuskelu herätti pelon, että Saksastakin on tullut terroristien pysyvä kohde.

”Me olemme nähneet televisiosta, että tällaista tapahtuu Pariisissa ja Brysselissä. Mutta nyt se on tapahtunut täällä”, sanoi 17-vuotias lukiolainen Elisabeth Pertler.

Zacharie Scheurer
Joukkosurma kosketti nuoria, sillä uhrit olivat pääosin teini-ikäisiä.
Joukkosurma kosketti nuoria, sillä uhrit olivat pääosin teini-ikäisiä.
Zacharie Scheurer
”Miksi?” luki joukkoampumisen muistopaikalle tuodussa kortissa.
”Miksi?” luki joukkoampumisen muistopaikalle tuodussa kortissa.
Zacharie Scheurer
Poliiseja seisoi eristetyn Olympia-kauppakeskuksen edustalla lauantaina.
Poliiseja seisoi eristetyn Olympia-kauppakeskuksen edustalla lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat