Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin mukaan epäilty ampuja toimi yksin ja hankki aseensa laittomasti

München selvisi kauhujen yöstä, sanoi liittokansleri Angela Merkel, joka kehui müncheniläisten auttamisenhalua.

Ulkomaat
 
Jesco Denzel / Reuters
Saksan turvallisuusneuvosto kokoontui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin (keskellä) johdolla.
Saksan turvallisuusneuvosto kokoontui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin (keskellä) johdolla. Kuva: Jesco Denzel / Reuters

Saksan liittokansleri Angela Merkel esitti lauantaina surunvalittelunsa Münchenin joukkoampumisen johdosta ja sanoi Münchenin selvinneen ”kauhujen yöstä”, viestimet kertoivat.

Merkel puhui Berliinissä sen jälkeen kun Saksan hallituksen turvallisuusneuvosto oli pitänyt ylimääräisen kokouksen.

”Münchenin asukkaat selvisivät kauhujen yöstä. Tällainen yö on meille kaikille vaikea kestää”, Merkel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Merkel kehui niitä Münchenin asukkaita, jotka tarjosivat sosiaalisen median välityksellä suojapaikkoja silloin kun joukkoampumiseen syyllistynyt mies oli yhä liikkeellä.

Münchenin epäilty 18-vuotias joukkoampuja surmasi perjantai-iltana yhdeksän ihmistä ennen kuin hän surmasi itsensä. Poliisin mukaan 27 loukkaantui.

Kuolleista seitsemän oli poliisin mukaan teini-ikäisiä. Loukkaantuneiden joukossa oli myös lapsia.

Kaikki kuolleet olivat lähiseudun asukkaita. Heidän joukossaan ei ollut matkailijoita.

Osa uhreista kuoli McDonald’s-pikaruokalan sisällä, osa sen edessä ja osa ostoskeskuksen sisällä. Ampujalla oli repussaan mukana 300 ammusta.

Poliisi löysi ampujaksi epäillyn kuolleena puoli yhdeksän aikaan perjantai-iltana läheltä Olympiapuistoa. Hän oli ampunut itseään päähän.

Ammuskelun epäillyllä tekijällä ei ollut yhteyttä äärijärjestö Isisiin, eikä teko myöskään liittynyt pakolaiskysymykseen, kertoi Saksan poliisi lauantaina tiedotustilaisuudessa.

Epäillyn teolla ei kaiken kaikkiaan näytä olleen poliittisia tarkoitusperiä, ja epäilty näytti toimineen yksin, sanoi poliisipäällikkö Hubertus Andrä.

Andrän mukaan on myös viitteitä siitä, että tekijä on saattanut olla kiinnostunut tasan viisi vuotta sitten Norjassa 77 ihmistä murhanneesta Anders Behring Breivikistä.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi kuitenkin lauantaina, että vielä on liian aikaista yhdistää epäilty ampuja Breivikiin. Myös hän vahvisti, että viitteet osoittavat tekijän olleen kiinnostunut joukkoampumisista.

Epäillyllä joukkoampujalla ei ollut aseenkantolupaa, ja hän ilmeisesti hankki käyttämänsä pistoolin laittomasti, Baijerin poliisin edustaja sanoi The New York Times -lehden mukaan. Epäillyn käyttämän Glock 17 -pistoolin sarjanumero oli raaputettu tunnistamattomaksi.

Saksassa aselait ovat hyvin tiukat, ja niitä on kiristetty vuosien 2002 ja 2009 ampumistapausten jälkeen. Esimerkiksi alle 25-vuotiaiden pitää läpäistä psykologinen koe ennen kuin he voivat saada aseenkantoluvan.

Saksassa on noin 5,5 miljoonaa yksityisessä omistuksessa olevaa laillista asetta. Maassa on myös arviolta 20 miljoonaa laitonta asetta. Yhdysvalloissa arvioidaan olevan yhteensä 270–310 miljoonaa laitonta ja laillista asetta.

Poliisin mukaan on mahdollista, että epäilty oli houkutellut pikaruokalaan lapsia Facebook-sivulla, jossa mainostettiin edullisia aterioita.

Sisäministeri de Maizière sanoi lauantaina, että epäilty olisi mahdollisesti tunkeutunut toisen ihmisen Facebook-profiiliin. Hän olisi esiintynyt tyttönä kirjoittaessaan houkutteluviestinsä.

Silminäkijät kertoivat kokemuksistaan ja poliitikot kommentoivat Münchenin tapahtumia

”Lapset olivat istuneet alas syömään. He ei pystyneet pakenemaan.”

Joukkoampumisen Lauretta-niminen silminnäkijä kuvaili tapahtumia ampumispaikalla McDonald’s-ravintolassa uutiskanava CNN:llä.

”Olin vuonna 1972 pikkupoika, kun Münchenin olympialaisissa tapahtui terrori-isku. Se tuli minulle heti mieleen, vaikkei se ole uutisoinneissa ollut päällimmäisenä asiana.”

Müncheniin perjantai-iltapäivänä juuri ennen joukkoampumista saapunut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen kuvaili ajatuksiaan sen jälkeen kun tieto ampumisesta oli levinnyt.

”Huusin [poliiseille]: ’Hän on pysäköintitalon katolla.’ En ollut peloissani. En tiennyt, olivatko luodit oikeita vai vain kumiluoteja.”

Joukkoampumisen silminnäkijä Thomas Salbey kertoi näkemästään sakslaislehti Bildille.

”Katselimme ikkunasta, kuinka helikopterit pörräsivät. Ja poliisiautojen määrä oli valtava.”

Lähellä ampumispaikkaa ollut suomalainen Mirkka Rissa kuvaili Münchenin kaupunkinäkymiä perjantai-iltana Helsingin Sanomille.

”Olen syvästi järkyttynyt Münchenin ampumisesta. Taas uusi väkivaltainen hyökkäys kansalaisia ja avoimia yhteiskuntiamme vastaan. Ajatuksemme ovat Saksassa.”

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmaisi surunvalittelunsa viestipalvelu Twitterissä.

”Kaikki Münchenin julman hyökkäyksen uhrit ovat rukouksissamme. Tämä ei voi jatkua. Terrorismin voimistuminen uhkaa kaikkien sivistyneiden ihmisten elämäntapaa, ja meidän pitää tehdä kaikkemme pitääksemme sen poissa meidän rannoiltamme.”

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokas Donald Trump antoi lausunnon Münchenin tapahtumista.

”Meidän ajatuksemme on uhreissa, heidän perheissään ja koko Saksan kansassa. Eurooppa seisoo yhtenäisenä.”

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini viestipalvelu Twitterissä.

”Meillä on olutta ja yösija lähellä Prinzregentenplatzia/Max-Weber-Platzia. [Lähetä yksityisviesti] #opendoor #opendoormunich #offentuer”

Nimimerkki @JoTaucher ilmoitti perjantai-iltana viestipalvelu Twitterissä, että hän voi majoittaa ihmisiä, jotka eivät pystyneet poistumaan Münchenin keskustassa joukkoliikenteen toiminnan keskeytyksen takia. Samanlaisia spontaaneja tarjouksia yösijasta esitettiin myös muualla sosiaalisessa mediassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat