Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun epätietoisuus hellitti, Münchenin joukkoampumisen poliittinen jälkipuinti alkoi

Yksin kauppakeskuksessa silmittömästi ampuneen 18-vuotiaan koululaisen teko järkytti koko Saksaa.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Surijoita kokoontui tuomaan muistokukkia ja -esineitä lauantaina müncheniläiselle metroasemalle, joka sijaitsi parin sadan metrin päässä joukkoampumisen tapahtumapaikasta.
Surijoita kokoontui tuomaan muistokukkia ja -esineitä lauantaina müncheniläiselle metroasemalle, joka sijaitsi parin sadan metrin päässä joukkoampumisen tapahtumapaikasta. Kuva: Zacharie Scheurer

Berliini. Perjantain alkuilta Münchenissä on helteinen, mutta siitä huolimatta moni perhe on ostoksilla Olympia-kauppakeskuksessa. Viikonloppu on alkamassa, koululaisilla kesäloma aivan pian.

Sitten 18-vuotias saksalais-iranilainen mies ampuu, ensin pikaruokaketju McDonald’sissa ja sen edessä. Sen jälkeen hän juoksee kauppakeskuksen sisään ja jatkaa ampumista. Yhdeksän ihmistä kuolee ja ainakin 27 loukkaantuu. Suuri osa uhreista on teini-ikäisiä.

München, Saksa ja Eurooppa järkyttyvät: joko taas terrori-isku. Vasta maanantaina nuori turvapaikanhakija on hyökännyt Würzburgissa Etelä-Saksassa puukon kanssa neljän turistin kimppuun.

Ranskan Nizzan rantakadun järkyttävästä joukkomurhasta on kulunut vain viikko.

Saksan viranomaiset ovat korostaneet Charlie Hebdo -satiirilehden iskusta lähtien, että Saksa ei ole turvassa terrori-iskuilta. Läheltä piti -tilanteita on ollut useita ja myös iskujen valmisteluista epäiltyjä on otettu kiinni.

Saksan turvallisimmassa suurkaupungissa Münchenissä tapahtunut hyökkäys herätti monissa ajatuksen: nytkö todella myös Saksassa?

Lauantaina alkoi olla selvää, että kyseessä oli yksittäisen tekijän hyökkäys, jolla ei ole mitään tekemistä Isis-terroristijärjestön tai ääri-islamismin kanssa. Poliisipäällikkö Hubertus Andrä aloitti tiedotustilaisuuden sulkemalla pois kaksi asiaa: tekijällä ei ollut yhteyttä islamisteihin eikä teolla yhteyttä pakolaisiin.

Tilanne perjantai-iltana oli pitkään kaoottinen, mikä sai poliisin julistamaan Müncheniin terroriuhan. Kaupungilla ja kodeissaan ihmiset eivät tienneet, millainen heitä uhannut vaara oli.

Tällä kertaa vaaran aiheuttaja oli 18-vuotias mies, joka oli ihaillut yksin toimineita ampujia. Poliisipäällikkö Andrän mukaan on ”selviä viitteitä siihen, että tutkinnassa on myös yhteys Anders Behring Breivikin tekoon”.

Ääri-islamistisen terrorin uhasta on kuluneen vuoden aikana tullut se lähtökohta, johon ajatukset ensimmäisenä tarttuvat. On kiinnostavaa, esitetäänkö Saksassa tulevina päivinä ratkaiseva kysymys: miten nuorten hiljaisuudessa kehittyvä väkivaltaisuus voidaan huomata?

Liittokansleri Angela Merkel esitti surunvalittelunsa Berliinissä. Häntä kritisoitiin myöhäisestä reagoinnista; liittokansleri puhui vasta lauantaina iltapäivällä. ”Tämä tapahtui taas paikassa, jossa kuka tahansa meistä olisi voinut olla”, hän sanoi.

Berliinissä oli lauantaina pride-kulkue ”Christopher Street Day”, joka on yksi vuoden suurimmista katutapahtumista. Satojentuhansien ihmisten kulkue sujui rauhallisesti ja sen tunnelman riemukkuuteen eivät Münchenin tapahtumat vaikuttaneet.

Saksan poliisi ja johtopoliitikot varoivat julistamasta teolle syitä ja seurauksia, mutta muutoin poliittisten johtopäätösten tekijöitä alkoi ilmoittautua heti ensimmäisten uutisten jälkeen. Esimerkiksi Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) tiedottaja Christian Lüth yhdisti Olympia-kauppakeskuksen ampumiseen liittyvään twiittiin kehotuksen: Äänestäkää AfD:tä! Kovan kritiikin jälkeen hän poisti viestinsä.

Myös dresdeniläinen kristillisdemokraatti Maximilian Krah yhdisti teon pikavauhtia viime vuoteen, jolloin Saksaan tuli yli miljoona pakolaista. ”Tämä on käännekohta. Tervetulokulttuuri tappaa”, hän kirjoitti.

Vielä tänä vuonna järjestetään useat osavaltionvaalit, ja syksyllä 2017 on Saksan parlamenttivaalit. Liittokansleri Merkel on Saksassa nähty brexit-äänestyksen jälkeen Eurooppaa kokoavana voimana.

Omankin puolueen oikea laita on monesti näyttänyt, että se on valmis vetämään Merkeliä tiukempaa linjaa turvallisuusasioissa. Mutta liittokansleria on vaikeaa syyttää yksittäisestä hyökkäyksestä. Merkelin kovimmat haasteet vaalien lähestyessä liittyvät yhä Saksan pakolaispolitiikkaan.

Saksalla on takanaan kriisivuosi

Heinäkuun lopussa vuosi sitten alkoi näkyä merkkejä siitä, että Balkanin-reittiä pitkin Saksaan matkaavia pakolaisia on paljon. Elo–syyskuun vaihteessa Münchenin rautatieasemalla ihmiset olivat toivottamassa joka päivä jopa tuhansia pakolaisia tervetulleiksi.

Tuosta vajaan vuoden takaisesta hetkestä tuntuu olevan ikuisuus. Syksyn mittaan turvapaikanhakijoille koetettiin saada katto pään päälle. Rajoilla alettiin kiristää valvontaa.

Kun vuosi vaihtui, kääntyi Saksan pakolaispolitiikassa aivan uusi sivu. Käänteentekevä tapahtuma oli uudenvuodenyönä tapahtunut satojen naisten joukkoahdistelu Kölnin rautatieasemalla. Tekijät olivat ulkomaalaistaustaisia ja myös turvapaikanhakijoita.

Kevään mittaan perinteisten puolueiden suosio on laskenut tasaiseen tahtiin ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen suosio on noussut kohisten. Nyt se on noin 13 prosenttia. Saksan johto yrittää puida Britannian EU-eron seuraamuksia. Se jatkuu, kun lomat elokuussa päättyvät.

Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta
Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta
Koostevideo Münchenin ammuskelun tapahtuman kulusta. Kuva: Reuters Leikkaus: Axel Nordman / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat