Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolalaismiljonäärin epäillään salakuljettaneen 200 000 rynnäkkökivääriä sodan repimään Etelä-Sudaniin

Puolalaismiljonääriä epäillään salakuljetusringin pyörittämisestä. Ryhmä toimitti aseita Etelä-Sudaniin, joka on luisumassa uuteen sisällissotaan.

Ulkomaat
 
HS–AFP

Espanjan poliisi tiedotti lauantaina, että se oli pidättänyt puolalaisen miljonäärin. Hänen epäillään olevan vastuussa salakuljetusringistä, joka vei aseita Etelä-Sudaniin.

Ryhmä myi yli 200 000 AK-47-rynnäkkökivääriä, ohjusten laukaisukalustoa ja panssarivaunuja Etelä-Sudaniin, joka on luisumassa sisällissotaan.

Poliisin mukaan mies oli pidätetty tiistaina yhdessä kahdeksan muun ihmisen kanssa laajassa useamman Euroopan maan yhteisessä operaatiossa. Tutkinta oli kestänyt neljä vuotta.

Miehen ja ostajien henkilöllisyyttä ei ole paljastettu.

Etelä-Sudan luisui uuden sisällissodan partaalle heinäkuun alussa, jolloin veriset taistelut kestivät neljän päivän ajan. Presidentin joukoilla on uutistoimisto AFP:n mukaan aseellinen ylivoima esimerkiksi helikoptereissa ja panssarivaunuissa.

Vastapuolina ovat maan presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar. Joidenkin arvioiden mukaan konflikti saattaa riistäytyä maan johtajien käsistä. Macharin joukoissa jännitteet kiristyivät lauantaina, kun hän erotti yhden ministereistään, ja osa Macharin kannattajista vastusti eroa.

Puolalaisepäilty asui Ibizan saarella, ja hänellä oli tarkka vartiointi. Poliisin mukaan hän oli esiintynyt länsiafrikkalaisen Guinea-Bissaun pääministerin talousneuvonantajana ja käyttänyt väärennettyä diplomaattipassia.

Lisäksi hänen epäillään käyttäneen Gambian presidentin lentokonetta yhdellä matkoistaan.

Ibizalla hän asui luksushuvilassa, josta aukesi merinäköala. Portin kyltissä väitettiin, että tontti olisi konsulaatin aluetta ja nauttisi siten diplomaattista suojaa.

Epäilty johti kansainvälistä peiteyritysten verkkoa, jolla oli yhteyksiä Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja Britanniassa. Yritysten pääkonttorit sijaitsivat veroparatiiseissa.

Salakuljettajat käyttivät yrityksiä aseiden hankkimiseen varsinkin Itä-Euroopassa. Epäillyn omistama puolalaisyritys välitti aseet.

Miestä epäillään aseiden toimittamisesta, rahanpesusta ja veronkierrosta. Vahingot Espanjan taloudelle olivat miljoonia dollareita.

Operaatiosta vastasi Euroopan poliisivirasto Europol. Saksassa ja Sveitsissä oli tehty useita ratsioita operaatioon liittyen. Ibizalla oli tutkittu useita asuinrakennuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat