Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan vihreiden puheenjohtaja vaatii, että Erdoğanin kannattajia kohdellaan kuin äärioikeistoa

Turkkilaistaustainen Cem Özdemir vaatii, että turkkilaisnationalistit eristettäisiin Saksassa samalla tavalla yhteiskunnan reunailmiöksi kuin äärioikeisto.

Ulkomaat
 
Wolfgang Rattay / Reuters
Cem Özdemir kuvattuna Berliinissä maaliskuussa.
Cem Özdemir kuvattuna Berliinissä maaliskuussa. Kuva: Wolfgang Rattay / Reuters

Saksan vihreiden puheenjohtaja Cem Özdemir vaatii Bild am Sontag -lehden haastattelussa, että turkkilaisnationalistit eristettäisiin Saksassa samalla tavalla yhteiskunnan reunailmiöksi kuin äärioikeisto.

Itsekin turkkilaistaustainen Özdemir pelkää, että Turkki pyrkii viime viikon vallankaappausyrityksen jälkeen yhä laajentamaan vaikutusvaltaansa Saksan rajojen sisällä.

Erityisesti Özdemir arvostelee Saksan turkkilaisten kattojärjestöä Ditibiä, jonka pitäisi hänen mielestään selkeästi irrottautua Turkin vaikutusvallasta.

Ditibillä on Saksassa 900 moskeijaa. Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan järjestö on tuonut Turkista Saksaan 970 imaamia, jotka ovat Turkin valtion virkamiehiä. Se on alkanut ottaa osaa islaminuskon opetuksen järjestämiseen kouluissa.

”Kun avaamme koulumme Ditibin islamilaiselle uskonnonopetukselle, päästämme [Turkin presidentti Recep Tayyip ] Erdoğanin ideologian levittäytymään kouluissa maassamme”, Özdemir sanoo.

Özdemir vertaa turkkilaisnationalisteja äärioikeistolaiseen Pegida-liikkeeseen, joka vastustaa vapaamielistä maahanmuuttopolitiikkaa ja islaminuskon yleistymistä Euroopassa. Hän huomauttaa, että Pegidan johtohahmot eristetään ääriliikkeen edustajina yhteiskunnallisesta keskustelusta.

”Radikaaleihin turkkilaisiin tämä ei päde”, hän ihmettelee.

Özdemir haluaa hallitukselta myös selvän kannanoton, jonka mukaan Saksa suojelee niitä turkkilaistaustaisia asukkaitaan, jotka eivät tue Erdoğanin politiikkaa.

Özdemirillä itsellään on kokemusta siitä, mitä Turkin hallituksen vastustaminen Saksassa voi tarkoittaa.

Kun Saksa kesäkuun alussa päätti määritellä armenialaisten joukkosurman vuonna 1915 kansanmurhaksi, turkkilaistaustaiset kansanedustajat joutuivat häirinnän ja uhkailujen kohteeksi. Asiasta kertoi muun muassa Die Zeit -lehti. Der Spiegel -lehden mukaan poliisi on joutunut vartioimaan Özdemirin asuntoa Berliinissä tappouhkaustulvan vuoksi.

Erdoğan syytti Armenia-päätöksen puolesta äänestäneitä kansanedustajia terroristeiksi ja sanoi, että heissä on ”saastunutta verta”. Saksan ulkoministeriö kehotti kansanedustajia välttämästä Turkkiin matkustamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat