Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Münchenin ampuja suunnitteli tekoa vuoden – osti aseensa anonyymin Tor-verkon kautta

Saksalaislehden mukaan ampujan käyttämä pistooli oli ”uudelleenaktivoitu teatteriase”. Ampuja oli ottanut oppia Winnendenin kouluampujasta ja Anders Behring Brevikistä.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma

Baijerin viranomaiset kertoivat lehdistötilaisuudessa, että Münchenin ampuja oli suunnitellut tekoa vuoden ajan. Viranomaiset päätyivät johtopäätökseen ampujan kotoa löydetyn materiaalin perusteella. Materiaali osoittaa ampujan pelanneen väkivaltaa ihannoivia videopelejä.

Viranomaiset myös vahvistivat, että kuolleiden joukossa ei ollut ampujan koulutovereita. Viranomaisten mukaan ampujaa oli kiusattu koulussa vuonna 2012, ja hän oli tehnyt kolmesta kiusaajastaan valituksen. Baijerin osavaltion pääsyyttäjän mukaan ampuja valitsi uhrinsa sattumanvaraisesti, kertoo uutistoimisto AFP.

Süddeutsche Zeitung kertoo, että ampuja hankki aseensa Tor-verkon kautta. Niin kutsuttu pimeä verkko mahdollistaa internetin anonyymin käytön, ja sitä käyttävät niin verkkovakoilusta huolestuneet, diktatuurien toisinajattelijat kuin huume- ja asekauppiaatkin.

Süddeutsche Zeitungin tietojen mukaan ampujan käyttämä Glock-17-pistooli oli ”uudelleenaktivoitu teatteriase”. Lehti ei kuitenkaan tarkenna, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Ase oli käynyt tarkastuksessa vuonna 2014, minkä jälkeen se oli tehty toimintakelvottomaksi. Siitä löytyi slovakialainen tarkastusmerkintä. Myöhemmin se oli kuitenkin palautettu toimintakuntoon.

Viranomaiset ovat arvelleet, että ampuja olisi ihaillut Anders Behring Breivikiä ja ottanut mallia Winnendenin koulusurmista vuodelta 2009. Süddeutsche Zeitungin tietojen mukaan Münchenin ampuja jopa matkusti Winnendenin kaupunkiin tutkimaan ympäristöä ja ottamaan valokuvia. Ampujan koneelta löytyi hänen itse kirjoittamansa manifesti.

Münchenin ampuja oli kuluneen vuoden aikana kahden kuukauden ajan psykiatrisessa hoidossa ja terapiassa. Hän kärsi masennuksesta ja tarkkaavaisuushäiriöstä ja pelkäsi sosiaalisia tilanteita.

Tutkijat löysivät lääkkeitä ampujan huoneesta, mutta sitä ei ole vahvistettu, käyttikö hän lääkkeitä säännöllisesti.

Kaikki iskuun liittyvät uutiset löytyvät HS:n erikoissivulta.

HS:n Berliinin kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki analysoi Saksan tilannetta. Hänen mukaan Münchenin hyökkäys herätti pelot.

HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen raportoi Münchenistä lauantaina. Hänen mukaansa kaupunkilaisten tunnelmat ovat epäuskoiset ja järkyttyneet.

Korjattu 27.7.2016 klo 10.14: Jutussa kerrottiin aiemmin, että ampujan koneelta olisi löytynyt Breivikin ”manifesti”. Kyseinen manifesti oli kuitenkin Münchenin ampujan itse kirjoittama.

ARND WIEGMANN / Reuters
Müncheniläiset toivat kukkia ja kynttilöitä Olympia-kauppakeskuksen eteen lauantaina.
Müncheniläiset toivat kukkia ja kynttilöitä Olympia-kauppakeskuksen eteen lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat