Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokraattien puoluekokous alkaa – Clintonin ja Sandersin kannattajilla eripuraa sähköpostivuodon vuoksi

Yhdysvaltojen demokraattipuolue aloittaa maanantaina puoluekokouksensa Philadelphiassa. Hillary Clinton ottaa muodollisesti vastaan puolueen presidenttiehdokkuuden torstaina.

Ulkomaat
 
Scott Audette / Reuters
Kuva: Scott Audette / Reuters
Fakta

Clinton nimitetään ehdokkaaksi

 Demokraattien nelipäiväinen puoluekokous nimittää Hillary Clintonin presidenttiehdokkaaksi.

 Maanantaina puoluekokouksessa puhuvat presidentin puoliso Michelle Obama ja senaattori Bernie Sanders, tiistaina entinen presidentti Bill Clinton ja keskiviikkona presidentti Barack Obama.

 Myös senaattori Tim Kaine pitää ensimmäisen puheensa Clintonin varapresidenttiehdokkaana.

Philadelphia

Kuolemantuomiosta olisi luovuttava, marijuana olisi laillistettava ja luvattomille siirtolaisperheille olisi annettava mahdollisuus Yhdysvaltain kansalaisuuteen.

Lisäksi minimipalkka olisi nostettava 15 dollariin tunnilta, Wall Streetin sijoittajat pantava verolle ja vapaakauppasopimukset uudistettava niin, että työntekijöiden oikeudet otetaan paremmin huomioon. Opetuksen julkisissa yliopistoissa tulisi olla keskiluokan lapsille ilmaista.

Nämä vaatimukset sisältyvät demokraattien puolueohjelmaan, joka hyväksytään maanantaina alkavassa puoluekokouksessa Philadelphiassa. Hillary Clinton ottaa muodollisesti vastaan demokraattien presidenttiehdokkuuden torstaina.

Demokraattien puolueohjelma on vasemmistolaisempi kuin Clintonin ajama politiikka.

Näin pääpuolueet ovat toistensa peilikuvia: republikaanit hyväksyivät aiemmin ohjelman, joka on selvästi presidenttiehdokas Donald Trumpin politiikkaa konservatiivisempi.

Todellisuudessa kumpikaan puolue ei saa ohjelmaansa sellaisenaan läpi. Jyrkät erot kertovat siitä, että Yhdysvaltain pääpuolueet ovat ajautuneet niin kauas toisistaan, että kompromissit ovat erittäin vaikeita.

Demokraattien puolueohjelmassa näkyy senaattori Bernie Sandersin kädenjälki. Sanders hävisi esivaalit Clintonille, mutta hänelle annettiin valtaa puolueohjelman muotoiluun. Sitä mainostettiin ”edistyksellisemmäksi kuin koskaan aiemmin”.

Näin Clinton toivoo houkuttelevansa nuoria, vapaamielisiä sandersilaisia taakseen.

Puoluekokouksen alla sandersilaisten ja clintonlaisten erimielisyydet olivat kuitenkin selvästi näkyvillä. Lauantaina Sandersin kannattajat toivat puoluekokouksen sääntökomitealle 600 000 ihmisen allekirjoittaman adressin, jossa vaadittiin, että demokraatit luopuvat supervalitsijamiehistä.

Supervalitsijamiehet ovat puolueen sisäpiiriläisiä, joiden enemmistö kannattaa Clintonia presidenttiehdokkaaksi. Tämän takia Clinton oli alusta lähtien ennakkosuosikki, mitä Sandersin kannattajat pitävät epäreiluna.

Clinton sai RealClear Politics -uutissivuston laskurin mukaan kevään esivaaleissa 3,7 miljoonaa ääntä enemmän kuin Sanders. Hän ei kuitenkaan olisi saavuttanut ehdokkuuteen tarvittavaa 2 383:a valitsijamiestä ilman puolueen supervalitsijamiesten tukea. The New York Times -lehden mukaan supervalitsijamiehistä 591 kannattaa Clintonia, 48 Sandersia.

Sandersin valitsijamies Terez Amato Havaijilta kantoi viikonloppuna Philadelphiassa Sanders-kylttiä.

”Yksi ihminen, yksi ääni. Demokratiassa on kyse siitä, ei supervalitsijamiehistä”, Amato sanoi.

Puolueen yhtenäisyyttä repi myös se, että Wikileaks julkaisi perjantaina liki 20 000 hakkeroitua sähköpostia demokraattien puoluekomitean johtohahmoilta. Sähköpostit vahvistivat sandersilaisten käsityksen, että puoluekomitean sisäpiiri suosi Clintonia ehdokkaaksi.

Sähköposteissa puoluelaiset keskustelevat muun muassa siitä, pitäisikö ”häneltä” – ilmeisesti Sandersilta – kysyä tämän uskonnosta, jotta paljastuisi, että tämä ei usko jumalaan.

Sähköpostit ovat ilmeisesti peräisin tietomurrosta demokraattien puoluekomitean tietojärjestelmään kesäkuussa. The Washington Post -lehden haastattelemien tietoturva-asiantuntijoiden mukaan murron takana olivat Venäjän hallitusta lähellä olevat hakkerit.

Se ja sähköpostivuodon ajoitus puoluekokouksen alle ovat herättäneet epäilyksiä siitä, että venäläiset pyrkivät manipuloimaan Yhdysvaltain vaaleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat