Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Turkissa pidätettyjä on kidutettu ja raiskattu

Ihmisoikeusjärjestö vaatii, että tarkkailijat pääsisivät tapaamaan vallankaappausyrityksen jälkeen pidätettyjä.

Ulkomaat
 
OSMAN ORSAL / Reuters
Istanbulin Taksim-aukiota valvottiin sunnuntaina, jolloin sinne odotettiin paljon ihmisiä mielenilmaukseen.
Istanbulin Taksim-aukiota valvottiin sunnuntaina, jolloin sinne odotettiin paljon ihmisiä mielenilmaukseen. Kuva: OSMAN ORSAL / Reuters

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn keräämien todisteiden mukaan Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen pidätettyjä on kidutettu ja pahoinpidelty sekä raiskattu epävirallisissa ja virallisissa pidätyskeskuksissa Turkissa. Järjestö tiedotti asiasta sunnuntaina.

Amnesty vaatii raportissaan, että riippumattomat tarkkailijat pääsisivät tapaamaan pidätettyjä keskuksissa, joissa heitä pidetään. Turkissa on pidätetty yli 10 000 ihmistä vallankaappausyrityksen jälkeen.

Amnestyn todisteiden mukaan Turkin poliisi on Ankarassa ja Istanbulissa pitänyt pidätettyjä stressaavissa olosuhteissa jopa 48 tuntia kieltämällä heiltä ruoan, juoman ja lääketieteellisen hoidon. Poliisi on myös uhkaillut sanallisesti ja pahoinpidellyt heitä. Pahimmissa tapauksissa pidätettyjä on hakattu, kidutettu ja jopa raiskattu.

”Tiedot pahoinpitelyistä ja raiskauksista ovat äärimmäisen hälyttäviä ottaen huomioon, kuinka paljon ihmisiä on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkeen. Synkät yksityiskohdat, joita olemme dokumentoineet, saattavat olla tilannekuva siitä, mitä pidätyskeskuksissa tapahtuu tällä hetkellä”, johtaja John Dalhuisen Amnesty Internationalista sanoo.

”On välttämätöntä, että Turkin viranomaiset keskeyttävät kammottavat toimensa ja päästävät riippumattomat tarkkailijat tutkimaan, minkälaisissa olosuhteissa pidätettyjä pidetään,” Dalhuisen jatkaa.

Pidätykset ovat Amnestyn mukaan tapahtuneet mielivaltaisesti. Lisäksi pidätetyiltä on evätty oikeus tavata asianajaja ja perheenjäseniä.

Pidätetyille ei myöskään ole kerrottu, mistä heitä syytetään, mikä vaikeuttaa heidän mahdollisuuksiaan saada rehellinen oikeudenkäynti.

Kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat Turkissa sunnuntaina mielenilmauksen, jonka pääviesti oli yhtenäisyyden osoittaminen, demokratian puolustaminen ja epäonnistuneen sotilaskaappauksen tuomitseminen.

Ihmisiä Istanbulin Taksim-aukiolle kutsui alun perin Turkin suurin oppositiopuolue, tasavaltalainen kansanpuolue eli CHP. Kaappausyrityksen jälkeisen isänmaallisen yhteishengen nimissä paikalla oli myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin puolue, poliittista islamia ja konservatiivisia arvoja korostavaa AKP.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat