Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös demokraattien rivit rakoilevat Yhdysvalloissa – puolueen puheenjohtaja Wasserman eroaa

Hakkereiden vuotamat sähköpostit paljastivat, että demokraattien puoluejohto pyrki estämään Bernie Sandersin valinnan presidenttiehdokkaaksi. Maanantaina alkava puoluekokous virallistaa Clintonin ehdokkuuden.

Ulkomaat
 
SCOTT AUDETTE / Reuters
Demokraattisen kansallisen komitean puheenjohtaja Debbie Wasserman Schultz ilmoitti erostaan sunnuntaina.
Demokraattisen kansallisen komitean puheenjohtaja Debbie Wasserman Schultz ilmoitti erostaan sunnuntaina. Kuva: SCOTT AUDETTE / Reuters

Demokraattien puoluekokous Philadelphiassa sai erikoisen alkusysäyksen, kun Demokraattisen kansallisen komitean puheenjohtaja Debbie Wasserman Schultz ilmoitti sunnuntaina eroavansa.

Kansallinen komitea on demokraattisen puolueen johtava elin. Suomalaisittain Wasserman Schultz vastaa puolueen puheenjohtajaa.

Hakkereiden vuotamat sähköpostit paljastivat, että puoluejohto suosi Hillary Clintonia presidentiksi ja pyrki aktiivisesti estämään Bernie Sandersin valinnan demokraattien ehdokkaaksi.

”Tiedän, että Hillary Clintonin valinta seuraavaksi presidentiksi on ratkaisevaa Amerikan tulevaisuuden kannalta. Jatkossa pystyn parhaiten saavuttamaan päämääräni astumalla syrjään puolueen puheenjohtajan paikalta tämän kokouksen päätyttyä”, Wasserman Schultz totesi New York Times -sanomalehden mukaan.

Clinton on tarkoitus nimittää virallisesti demokraattien presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa, joka alkaa maanantaina. Kokous päättyy torstaina.

Tietovuotoihin erikoistunut Wikileaks-sivusto julkaisi kaikki 20 000 sähköpostia perjantaina. Niistä kävi ilmi, että puoluejohto on todella yrittänyt mustamaalata Sandersin kampanjaa.

Esimerkiksi yhdessä sähköpostiketjussa puolueen työntekijät keskustelivat, kuinka he voisivat levittää huhuja Sandersin väitetystä ateismista konservatiivisissa osavaltioissa. Sanders on juutalainen, mutta hän puhuu harvoin uskostaan.

Sanders ehti jo antaa tukensa Clintonin presidenttiehdokkuudelle, mutta sähköpostikohu uhkaa repiä puoluerivit taas rikki. Sanders suomi kovin sanoin etenkin puoluejohtaja Wasserman Schultzin toimintaa CNN:n haastattelussa sunnuntaina.

”Hänellä ei mielestäni ole puheenjohtajan pätevyyttä. Se ei johdu vain näistä hirveistä sähköposteista, jotka paljastivat puoluejohdon ennakkoluulot, vaan koska me tarvitsemme puolueen, joka tavoittaa työväen ja nuoret. En usko, että hänen johtamistyylinsä tekee niin.”

Hillary Clinton kiitti Wasserman Schultzia viidestä vuodesta puolueen johdossa. Ei ole tiedossa, painostiko Clintonin kampanja Wasserman Schultzia eroamaan.

Väliaikaiseksi puoluejohtajaksi nousee varapuheenjohtaja Donna Brazile.

Clintonin kampanja sai sunnuntaina myös hyviä uutisia. Yli puoluerajojen arvostettu Michael Bloomberg aikoo New York timesin tietojen mukaan kertoa puoluekokouksessa kannattavansa Clintonia.

New Yorkin entinen pormestari Bloomberg on kuulunut vuorotellen sekä demokraattiseen että republikaaniseen puolueeseen. Nykyään hän on poliittisesti sitoutumaton. Mediatietojen mukaan hän harkitsi jopa itsenäiseksi presidenttiehdokkaaksi lähtemistä, mutta päätti lopulta jättää vaalit väliin.

Hän rikastui perustamallaan taloustieto- ja mediayhtiö Bloombergillä. Talouslehti Forbesin mukaan Michael Bloombergin omaisuuden arvo on yli 48 miljardia dollaria.

Toinen miljardööri, republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump, on käyttänyt suurta omaisuuttaan ja bisnesvainuaan yhtenä valttinaan presidenttipelissä. Forbesin mukaan Trumpilla on omaisuutta 4,5 miljardin dollarin edestä – Trumpin itsensä mukaan kymmenen miljardia.

Bloombergin tuki on Clintonille tärkeä, sillä se voi hyvinkin taivutella yritysmaailman republikaaneja Clintonin tukijoiksi. Myös kampanjan rahoituksen kannalta Bloombergistä voi olla hyötyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat