Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaiset: Saksan pommi-iskun tekijä vannoi uskollisuutta Isisille – miehen turvapaikkahakemus oli hylätty vuosi sitten

Baijerin sisäministerin mukaan itsensä räjäyttänyttä syyrialaismiestä uhkasi karkotus Bulgariaan.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
Yksi kuoli ja useita loukkaantui pommi-iskussa Saksassa
Yksi kuoli ja useita loukkaantui pommi-iskussa Saksassa
Syyrialaisen turvapaikanhakijan epäillään räjäyttäneen itsensä Saksan Ansbachissa sunnuntai-iltana. Toistakymmentä ihmistä loukkaantui räjähdyksessä. Kuva: Reuters.

Baijerin osavaltion sisäministerin mukaan ravintolan ulkopuolella Saksan Ansbachissa myöhään sunnuntaina tapahtunut räjähdys oli terrori-isku.

Joachim Herrmannin mukaan iskussa itsensä räjäyttänyt syyrialaismies vannoi puhelimelta löytyneellä videolla uskollisuutta islamistiselle äärijärjestö Isisille ja sen johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille.

Videolla mies lupasi arabiaksi kostavansa Saksalle, joka asettuu islamin tielle, sisäministeri kertoi.

”Tämän videon jälkeen ei ole epäilystäkään siitä, etteikö isku olisi ollut islamistisista taustoista tehty terrori-isku”, Herrmann sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Maanantaina myös Isis sanoi miehen olleen järjestön ”sotilas”, kertoi Isisiä lähellä oleva uutistoimisto Amaq.

Mies itse kuoli räjähdyksessä. Lisäksi räjähdyksessä loukkaantui 15 ihmistä, joista kolme loukkaantui vakavasti.

Poliisin mukaan miehellä oli tarpeeksi materiaalia toiseenkin pommiin, mikä herättää kysymyksen siitä, oliko miehen tarkoituksena tehdä itsemurhaisku.

Sisäministeri myös kertoi miehen olleen ajoittain masentunut, ja häntä oli hoidettu sairaalassa sen jälkeen, kun hän oli ilmeisesti yrittänyt tappaa itsensä viiltelemällä ranteitaan.

Iskun tehneen miehen turvapaikkahakemus oli sisäministerin mukaan hylätty vuosi sitten.

Saksan sisäministeriö tiedotti, että miestä uhkasi karkotus Bulgariaan. Syyriaan ei sisäministeriön mukaan tällä haavaa voi palauttaa ihmisiä, eikä aika ole oikea nopeille muutoksille Saksan karkotuspolitiikkaan.

Herrmann sanoi kuitenkin Reutersille, että viimeaikaiset hyökkäykset herättävät kysymyksiä Saksan turvapaikkalainsäädännöstä ja koko maan turvallisuudesta.

Poliisin edustajan mukaan tekijä kantoi mukanaan reppua, jossa oli ilmeisesti räjähteitä. Baijerin sisäministeri vahvisti, että repun sisältö olisi voinut tappaa ja haavoittaa vielä enemmän ihmisiä.

Poliisi tutkii vielä, osallistuiko iskuun muita.

Räjähdys tapahtui kello kymmenen jälkeen sunnuntai-iltana Ansbachin keskustassa lähellä ulkoilmafestivaalin sisäänkäyntiä, kertoo Süddeutsche Zeitung -lehti. Ansbach sijaitsee lähellä Nürnbergin kaupunkia Pohjois-Baijerissa.

Lähialueella järjestettiin viikonloppuna musiikkifestivaali, mutta sunnuntain konsertti keskeytettiin räjähdyksen vuoksi. Yli 2 000 ihmistä evakuoitiin festivaalialueelta.

Süddeutsche Zeitungin mukaan tekijä oli yrittänyt päästä sisään festivaalialueelle, mutta poliisi oli estänyt miehen pääsyn, sillä hänellä ei ollut pääsylippua.

Süddeutze Zeitungin mukaan Baijerin sisäministeri kertoi miehen asuneen majoitustiloissa Ansbachissa, ja hän oli poliisille ennalta tuttu. Miehellä oli taustallaan pidätyksiä muun muassa huumerikoksista, sisäministeri Herrmann kertoi Reutersille. Epäilty oli tullut Saksaan kaksi vuotta sitten ja asunut Ansbachissa noin vuoden.

Sisäministeri Herrmann sanoi tiedotustilaisuudessa pommi-iskun ”lisäävän jo kansalaisten jo entuudestaan korostunutta turvattomuuden tunnetta.” Isku on neljäs Saksassa viikon sisään.

Neljä haavoittui viime viikolla, kun afganistanilaismies hyökkäsi ihmisten kimppuun paikallisjunassa Würzburgissa, Baijerin osavaltiossa.

Baijerin Münchenissä tapahtui viime viikon perjantaina Olympia-ostoskeskuksessa ampumavälikohtaus, jossa 10 kuoli ja 27 loukkaantui.

Sunnuntaina syyrialaismies tappoi viidakkoveitsellä naisen ja haavoitti kahta Reutlingenissa, Baden-Wüttenbergin osavaltiossa.

MICHAELA REHLE / Reuters
Poliisit valvoivat räjähdysaluetta maanantain vastaisena yönä.
Poliisit valvoivat räjähdysaluetta maanantain vastaisena yönä.
MICHAELA REHLE / Reuters
Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann kertoi räjähdyksestä tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann kertoi räjähdyksestä tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat