Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä veritekoa viikon sisällä nosti tapetille Saksan turvapaikkapolitiikan ongelmia

Ansbachin iskun tekijä oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta karkotusta ei ollut laitettu käytäntöön. Vastaavassa tilanteessa on Saksassa valtava määrä ihmisiä.

Ulkomaat
 
Yksi kuoli ja useita loukkaantui pommi-iskussa Saksassa
Yksi kuoli ja useita loukkaantui pommi-iskussa Saksassa
Syyrialaisen turvapaikanhakijan epäillään räjäyttäneen itsensä Saksan Ansbachissa sunnuntai-iltana. Toistakymmentä ihmistä loukkaantui räjähdyksessä. Kuva: Reuters.
Fakta

Kaikkiaan yli kymmenen kuollutta

 Würzburgin junahyökkäyksessä viime viikolla haavoittui vakavasti neljä ihmistä. Tekijä kuoli.

 Münchenin ammuskelussa viime viikon perjantaina kuoli 10 ja loukkaantui 27.

 Reutlingenin puukotuksessa sunnuntaina kuoli yksi ja haavoittui kaksi.

 Ansbachin räjähdyksessä 15 loukkaantui ja iskun tekijä kuoli.

Veriset iskut ovat vavisuttaneet Etelä-Saksan Baijerin ja Baden-Württembergin osavaltioita viime päivinä. Tapauksia yhdistää se, että tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Kolme oli hakenut Saksasta turvapaikkaa.

Tämän jälkeen yhtäläisyydet kuitenkin hiipuvat, sillä iskujen tekotavat ja motiivit näyttävät eroavan toisistaan. Toistaiseksi kahdella tapauksista epäillään olevan yhteyksiä ääri-islamilaiseen terrorismiin.

Viime viikolla 17-vuotias afgaanimies hyökkäsi kirveen ja veitsen kanssa kiinalaisturistien kimppuun paikallisjunassa Würzburgissa. Hän oli saapunut maahan turvapaikanhakijana.

Tekijän huoneesta löytyi myöhemmin käsin maalattu Isis-lippu. Terrorijärjestö ilmoittautui iskun tekijäksi, mutta todisteita suorista yhteyksistä ei kuitenkaan ole löydetty.

Myös Baijerin Ansbachissa itsensä räjäyttänyttä 27-vuotiasta syyrialaismiestä epäillään terrorismista. Hänen puhelimestaan löytyi video, jossa hän vannoi uskollisuutta Isisille.

Mies oli hakenut Saksasta turvapaikkaa, mutta saanut kielteisen päätöksen.

Kahden muun iskun osalta ääri-islamistiyhteyksiä ei sen sijaan enää epäillä. Viime viikon perjantaina Münchenissä ammuskellut iranilaistaustainen 18-vuotias mies kärsi viranomaisten mukaan mielenterveysongelmista.

Viranomaiset hahmottelivat yhtäläisyyksiä Norjan joukkosurmaajaan Anders Behring Breivikiin. Ampuja haki myös ilmeisesti oppia Winnendenin vuoden 2009 koulusurmasta.

Myöskään 21-vuotiaalla syyrialaisella, joka tappoi naisen ja haavoitti kahta ihmistä viidakkoveitsellä Reutlingenissa sunnuntaina, ei tiettävästi ollut ääri-islamistikytköksiä tai sellaiseen liittyviä motiiveja. Puukottaja oli turvapaikanhakija.

Iskut ovat vahvistaneet pelkoja pakolaiskriisin aiheuttamista turvallisuusuhista ja nostaneet tapetille Saksan turvapaikkapolitiikan ongelmakohtia.

Ansbachin iskun jälkeen saksalaislehdistössä on kiinnitetty huomiota siihen, että maassa oleskelee runsaasti ihmisiä, joiden oikeastaan kuuluisi palata lähtömaihinsa.

Iskun tekijä oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta karkotusta ei ollut laitettu käytäntöön. Syyriaan miestä ei voitu palauttaa, koska maa on sotatilassa. Saksan sisäministeriön mukaan miestä uhkasi sen sijaan karkotus Bulgariaan.

Vastaavassa tilanteessa on Saksassa valtava määrä ihmisiä. Der Spiegel -lehden mukaan maassa asui vuosi sitten yli 50 000 turvapaikanhakijaa, jonka hakemus oli hylätty. Jääminen oli tästä huolimatta mahdollista, koska kielteisenkin päätöksen saaneelle voidaan myöntää tilapäinen oikeus oleskella Saksassa silloin, kun maasta lähteminen todetaan jostain syystä mahdottomaksi.

Tällaisiin tilanteisiin kuuluu esimerkiksi se, kun turvapaikanhakijalla ei ole passia, hänen terveydentilansa ei mahdollista matkustamista tai tilanne hänen kotimaassaan on liian huono palaamiseen. Maahan jäävän oikeus tehdä töitä ja liikkua Saksan sisällä on kuitenkin selvästi rajoitettu, eikä hän pysty suunnittelemaan tulevaisuuttaan. Monet elävät epävarmuudessa vuosia.

Karkotuksista ovat Saksassa vastuussa osavaltiot. Der Spiegel -lehden mukaan eniten karkotuksia oli viime vuonna Nordrhein-Westfalenissa, Baijerissa ja Hessenissä.

Viime vuonna hallitus päätti helpottaa pitkään maassa oleskelleiden asemaa. Tulevaisuudessa niiden, jotka pystyvät itse elättämään itsensä, pitäisi voida saada varsinainen oleskelulupa. Der Spiegelin mukaan jopa 30 000 ihmistä voisi hyötyä muutoksesta.

Viranomaiset: Saksan pommi-iskun tekijä vannoi uskollisuutta Isisille

Ravintolan ulkopuolella Saksan Ansbachissa myöhään sunnuntaina tapahtunut räjähdys oli terrori-isku, sanoi Baijerin osavaltion sisäministeri Joachim Herrmann maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Iskussa itsensä räjäyttänyt syyrialaismies vannoi puhelimelta löytyneellä videolla uskollisuutta islamistiselle äärijärjestö Isisille ja sen johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille. Videolla mies vannoi arabiaksi kostavansa Saksalle, joka asettuu islamin tielle.

”Tämän videon jälkeen ei ole epäilystäkään siitä, etteikö isku olisi ollut islamistisista taustoista tehty terrori-isku”, totesi ministeri Herrmann uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös Isisin mukaan mies oli järjestön ”sotilas”, kertoi terroristijärjestöä lähellä oleva uutistoimisto Amaq.

Mies kuoli räjähdyksessä. Lisäksi räjähdyksessä loukkaantui 15 ihmistä.

Poliisin mukaan miehellä oli tarpeeksi materiaalia toiseenkin pommiin. Poliisi tutkii vielä, osallistuiko iskuun muita.

Sisäministeri kertoi miehen olleen ajoittain masentunut ja häntä oli hoidettu sairaalassa sen jälkeen, kun hän oli ilmeisesti yrittänyt tappaa itsensä viiltelemällä ranteitaan.

Iskun tehneen miehen turvapaikkahakemus oli hylätty vuosi sitten. Epäilty tuli Saksaan kaksi vuotta sitten ja oli asunut Ansbachissa noin vuoden. Miestä uhkasi karkotus Bulgariaan. Syyriaan ei tällä hetkellä voi palauttaa ihmisiä.

Räjähdys tapahtui kello kymmenen jälkeen sunnuntai-iltana Ansbachin keskustassa lähellä ulkoilmafestivaalin sisäänkäyntiä. Sunnuntain konsertti keskeytettiin räjähdyksen vuoksi. Yli 2 000 ihmistä evakuoitiin festivaaleilta.

Süddeutsche Zeitungin mukaan tekijä oli yrittänyt päästä sisään festivaalialueelle, mutta poliisi oli estänyt miehen pääsyn, sillä hänellä ei ollut pääsylippua.

Arnd Wiegmann / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat