Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori-iskut aiheuttavat vaikeita kysymyksiä avoimelle yhteiskunnalle – surkeinta olisi toimia kuten terroristit toivovat

Yksi terrorismin tavoite on horjuttaa eurooppalaista yhteiskuntamallia ja elämäntapaa. Siksi usko avoimeen demokratiaan on vastarintaa, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää.

Ulkomaat
 
REUTERS / ARND WIEGMANN
Ihmiset jättivät kukkia Olympia-kauppakeskuksen edustalle Münchenissä sunnuntaina. Yhdeksän ihmistä kuoli ja 27 loukkaantui perjantai-illan ammuskelussa.
Ihmiset jättivät kukkia Olympia-kauppakeskuksen edustalle Münchenissä sunnuntaina. Yhdeksän ihmistä kuoli ja 27 loukkaantui perjantai-illan ammuskelussa. Kuva: REUTERS / ARND WIEGMANN

Ei kai taas. Eikö tämä voisi jo loppua. Terroriteot ovat toistuneet Euroopassa viime viikkoina niin useasti, ettei satunnainenkaan uutistenseuraaja ole voinut välttyä niiden aiheuttamilta tunnekuohuilta. On surua, raivoa, turhautumista, huolta.

Elämme viheliäistä aikaa.

Saksassa tehtiin viikon aikana neljä silmitöntä väkivallantekoa tavallisia, kaupungilla arkeaan eläneitä ihmisiä vastaan. Uusin oli pommi-isku sunnuntaina Baijerissa.

Uutiset edellisestä hyökkäyksestä oli vasta saatu päivitettyä, kun jo tehtiin otsikoita uudesta.

Tämä kaikki aiheuttaa vaikeita kysymyksiä myös uutistentekijöille, eli viestimissä työskenteleville toimittajille.

Maailmassa tehdään paljon tavanomaisia murhia, ammuskeluita ja muita väkivallantekoja, jotka eivät päädy uutisiksi. Jos taas kyse terrorismista, teko saa enemmän huomiota mediassa ja sitä kautta poliittisessa keskustelussa.

Mikä siis on terrorismia? Yleisen määritelmänsä mukaan terrorismi on siviileihin kohdistettua väkivaltaa, jolla on ideologinen, uskonnollinen tai poliittinen motiivi. Terroristi pyrkii aiheuttamaan itse tekoa laajempaa pelkoa.

Laaja mediahuomio luonnollisesti edesauttaa pelon leviämistä. Uutiset voivat myös innoittaa uusiin tekoihin.

Mediassa työtään tekevät ovat tästä kipeän tietoisia.

Enemmän journalistien harkinnassa painaa kuitenkin tiedonvälityksen perusperiaate avoimessa demokratiassa: velvollisuus on nimenomaan välittää tietoa, ei pimittää sitä.

Ja koska terrorismissa on kyse poliittisesta väkivallasta, on siitä politiikassa keskusteltava. Terrorismi ei lakkaa siitä vaikenemalla.

Terroristien tavoitteita on silti syytä pohtia, jotta voidaan estää niitä toteutumasta.

Ääri-islamistisen Isis-järjestön nousu on runsaan kahden vuoden aikana lisännyt jihadististen terrori-iskujen määrää myös Euroopassa. Europolin tuore raportti toteaa jihadismin EU-maiden selvästi pahimmaksi terrorismiuhaksi.

Yksi jihadismin tavoite on lietsoa vihaa ja hajaannusta. Siinä se on pelottavasti onnistunut.

Keskustelun ääripäissä toinen ryhmä syyllistää kaikkia muslimeja. Toinen laita esittää, ettei terrorismilla ole mitään tekemistä islamin kanssa. Kumpikin osuu harhaan.

Terrorismi on myös äärimmäistä rasismia. Isis leimaa ryhmiä – länsimaalaisia, kristittyjä, shiiamuslimeita – ja pitää yksilöitä vihollisenaan vain sillä perusteella, että he kuuluvat ryhmään.

Ei pidä alentua ajattelemaan kuin terroristit.

Isis ei kaadu siihen, että suomalaiset solvaavat toisiaan Facebookissa.

Saksan viime päivien neljästä väkivaltaisesta iskusta kahdessa epäillään innoittajaksi Isisiä. Sen sijaan veitsen kanssa heiluneen syyrialaismiehen motiivi on hyvin epäselvä, ja Münchenin saksalainen joukkosurmaaja ilmeisesti ihaili kouluampujia ja äärioikeistoterroristi Anders Behring Breivikiä.

Yhteistä kaikille hyökkääjille näyttää olevan, että kukin on myrkyttänyt mielensä internetin syövereissä ja sekoittanut omia ongelmiaan vihaideologiaan.

Yksittäistä sekopäätä on vaikea ennalta pysäyttää.

Euroopan viranomaiset ovat viime vuosina tehostaneet terrorisminvastaista työtä. Useimmat iskujen yritykset estetään. Erityisesti Isisin uhka vaatii silti vielä enemmän toimia, ainakin parempaa tiedustelua, tietojenvaihtoa ja radikalisoitumisen ehkäisyä.

Valvonta on tehtävä taiten. Avoin demokratia perustuu lopulta luottamukseen: ihmisillä on vapauksia, ja heidän odotetaan käyttävän niitä vastuullisesti. Riski on, että kaikki eivät ole luottamuksen arvoisia. Poliisivaltio perustuu päinvastaiseen ajatukseen. Oikeuksia ja vapauksia evätään kaikilta, koska kehenkään ei luoteta.

Yksi terrorismin tavoite on nimenomaan horjuttaa eurooppalaista yhteiskuntamallia ja elämäntapaa. Siksi usko avoimeen demokratiaan on vastarintaa. Terroristit eivät saa, mitä haluavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat