Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen miljoonaa ruotsalaista – länsinaapurin väestönkasvu on ripeintä sitten 1800-luvun

Ruotsin väkiluku kasvaa selvästi nopeammin kuin Suomessa.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Robert Larsson ja Sandra Glademyr tutustuivat Harley-vauvansa Uppsalan keskussairaalan synnytysosastolla. Glademyr sanoo, että Ruotsissa lasten saamista helpottaa se, että perhevapaat ovat niin anteliaat ja joustavat. ”Systeemi on superhyvä.”
Robert Larsson ja Sandra Glademyr tutustuivat Harley-vauvansa Uppsalan keskussairaalan synnytysosastolla. Glademyr sanoo, että Ruotsissa lasten saamista helpottaa se, että perhevapaat ovat niin anteliaat ja joustavat. ”Systeemi on superhyvä.” Kuva: Magnus Laupa

Pieni Harley mutristelee suutaan ja harottaa sormiaan. Ikää on päivä ja kokoa 47 senttiä. Vanhemmat Sandra Glademyr ja Robert Larsson eivät saa silmiään irti tulokkaasta.

”Tämä on aivan epätodellista. Emme ole oikein vielä tajunneet koko asiaa”, Glademyr huokaa ja silittää pienokaisensa päätä.

Ollaan Uppsalan keskussairaalassa, missä lapsia syntyy kesäaikaan nelisensataa kuukaudessa. Syntyvyysluvut ovat kasvaneet selvästi viime vuosina, kerrotaan osastolla. Kiire on siksi kova.

”Olin vähän huolissani, että riittääkö meille tilaa, koska olin lukenut, että tällä hetkellä monissa sairaaloissa on pulaa paikoista”, Glademyr sanoo.

”Kaikki meni kuitenkin hyvin täällä.”

Synnytysosastojen haipakka ja paikkapula on tänä kesänä ollut toistuva puheenaihe Ruotsissa. Paine erityisesti pääkaupungin sairaaloissa on kova. Osin siksi, että syntyvyys ja väestö ovat kasvaneet vauhdilla.

Syksyllä rikkoutuu väestönkasvussa yksi symbolinen raja. Ruotsista tulee silloin tilastokeskuksen ennusteen mukaan kymmenen miljoonan asukkaan maa – liki kaksinkertainen kooltaan Suomeen verrattuna.

”Väestönkasvu on ollut viimeksi yhtä suurta viimeksi 1860-luvulla”, laskee väestötilastoihin erikoistunut Lena Lundqvist Ruotsin tilastokeskuksesta.

Väestömäärä kasvaa lähivuosina 1,5 prosentin vuotuista vauhtia, kun Suomessa kasvu on tällä hetkellä noin puolen prosentin luokkaa. Vuonna 2060 Ruotsissa on tilastokeskuksen mukaan jo 13 miljoonaa asukasta.

Suurin syy kasvuvauhtiin ei silti toki ole syntyvyyden kasvu vaan se, että maahanmuutto Ruotsiin on ollut viime vuosina niin kiivasta, Lundqvist sanoo. Viime vuonna yksin turvapaikanhakijoita oli 163 000.

Silti myös syntyvyysluvut naista kohden ovat Ruotsissa Euroopan suurimpien joukossa Irlannin ja Ranskan ohella. Tilastokeskus ennustaa, että syntyneitä on enemmän kuin kuolleita joka vuosi vuoteen 2060 saakka.

Osin taustalla on se, että ulkomaalaistaustaisissa perheissä saadaan keskivertoa enemmän lapsia. Myös ruotsalaisnaiset synnyttävät eurooppalaisittain paljon.

”Ruotsi on pitkään harjoittanut sellaista perhepolitiikkaa, jossa päivähoitopalvelut ja naisten mahdollisuudet yhdistää perhe ja työ ovat olleet tärkeitä. Uskon, että se on vaikuttanut korkeaan syntyvyyteen”, sanoo väestötaloustieteen professori Tommy Bengtsson Lundin yliopistosta.

”Jos katsoo maita, joissa syntyvyys on alhaista kuten Italiassa tai Saksassa, ei siellä ole vastaavia rakenteita.”

Mitä merkitystä väestöbuumilla sitten on Ruotsille?

Arjessa se näkyy paitsi tungoksena synnytysklinikoilla, myös kovana rakentamisen tarpeena. Ruotsin televisio laski hiljattain, että 250:ssä Ruotsin 290:stä kunnasta on asuntopula. Rakentaminen ei ole vuosiin pysynyt väestönkasvun perässä.

Maahanmuuton myötä se tarkoittaa myös, että yhä useammalla Ruotsissa on ulkomaalainen tausta. Vuonna 2060 jo 22 prosenttia Ruotsissa asuvista on tilastokeskuksen ennusteen mukaan syntynyt ulkomailla. Nyt luku on noin 17 prosenttia.

Pitkällä aikavälillä väestönkasvu vaikuttanee myös talouteen ikärakenteen muutosten kautta.

Ruotsissa ja Suomessa yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on tällä hetkellä sama, noin 20 prosenttia, mikä kuuluu suurimpiin lukemiin Euroopassa.

Ruotsissa osuus kasvaa silti väestönkasvun ansiosta Suomea hitaammin, ja huoltosuhde – eli 65-vuotiaiden suhde työikäiseen väestöön – heikkenee tulevina vuosikymmeninä vähemmän kuin Suomessa, käy ilmi Eurostatin ennusteesta.

Taloudellisille vaikutuksille ratkaisevaa on silti muun muassa se, kuinka hyvin Ruotsi onnistuu työllistämisessä työikäistä väestöään lähivuosikymmeninä. Juuri nyt ulkomaalaistaustaisten työnsaanti on vaikeutunut, koska suuri osa maahanmuutosta on turvapaikka- ja pakolaismaahanmuuttoa.

Erot ulkomaalaistaustaisten ja ruotsalaisten työllisyydessä ovat OECD-maiden suurimpia Hollannin ohella.

Göteborgin yliopiston tutkijat Lennart Flood ja Joakim Ruist kartoittivat hiljattain hallituksen pyynnöstä, millaisia pitkän aikavälin yhteisvaikutuksia maahanmuutolla ja ikääntymisellä on Ruotsin julkiseen talouteen.

Rankasti yksinkertaistaen tutkimuksen tulos oli, että maahanmuutto kääntäisi julkisen talouden 2040-luvulle ulottuvan alijäämän ylijäämäksi vasta, jos vähiten koulutettujen tulijoiden työllisyys kasvaisi kymmenen prosenttiyksikköä nykytasolta. Lisäksi koko väestön eläköitymisiän pitäisi nousta parilla vuodella.

Tutkimus koski vain julkista taloutta, ja sen oletuksena oli muun muassa, että säännökset ja verotus pysyvät ennallaan.

Ruist painottaa, että vain työperäinen maahanmuutto helpottaisi merkittävästi ikääntymisen julkiselle taloudelle aiheuttamaa taakkaa. ”Tällaisten tulijoiden määrästä meidän on kuitenkin vaikea päättää”, hän sanoo.

Ruotsin kiivas turvapaikkamahanmuutto on Ruistin laskuissa sinällään julkisen talouden tappio, mutta kooltaan hyvin hallittavissa. ”Yhä useampi alkaa ymmärtää, ettei kyse ole taivaasta eikä helvetistä, vaan jostakin siltä väliltä.”

Takaisin Uppsalan synnytysosastolle. Siellä tuore isä Larsson tuudittaa Harley-vauvaansa lumoutuneena.

Pariskunta miettii, minkälainen maa kymmenen miljoonan Ruotsista tulee lapsen kasvaessa. Glademyriä mietityttävät lähinnä maailman katastrofit ja terrorismi sekä Ruotsissa esimerkiksi pula asunnoista.

”Saa vain toivoa, että lapsemme saa aikanaan töitä ja asunnon, koska tilanne on jo nykyisin niin vaikea”, hän sanoo.

Ruotsi on silti pariskunnan mielestä pitkine perhevapaineen ylivertainen paikka asua ja saada lapsia. ”Toivon vain, että Harley saa parhaan mahdollisen elämän ja kaiken mitä haluaa”, Larsson summaa.

Magnus Laupa
Magnus Laupa
Päivän vanha Harley-vauva isänsä käsivarsilla Uppsalan keskussairaalassa.
Päivän vanha Harley-vauva isänsä käsivarsilla Uppsalan keskussairaalassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat